interviu cu primarul Dănuț ARCHIROPOL
Baza sportivă din centrul civic al comunei Bozieni a fost plină de freamăt în ultima zi a anului trecut. Ca și la celelalte ediții, festivalul de tradiții și obiceiuri de an nou a fost prilej de bucurie, de trăiri intense, pentru că urătorii, caprele, urșii și celelalte grupuri au uimit și de această dată asistența prin dansurile vechi, păstrate cu mare atenție de-a lungul secolelor. La ediția din ultima zi a anului 2021, așa cum a declarat primarul Dănuț Arghiropol, după perioadele de pandemie, oamenii au dorit să vadă acasă la ei tradițiile așa cum le știu de ani și ani. Cele peste 500 de suflete prezente nu au avut ce regreta, pentru că au avut parte de un spectacol aparte, așa cum și-l doresc la fiecare sfârșit de an. Cu această ocazie, cetele din satele Cuci, Bozieni, Crăiești și Iucșa au alintat sufletește pe toți cei prezenți, dovedind că sunt mari păstrători ai datinilor de pe aceste locuri și pot oferi momente de neuitat și secvențe unice. Trecerea dintr-un an în altul este și un moment de reflecție a celor făcute și a planurilor de viitor pentru administrația locală, dar și pentru fiecare cetățean în parte.
– Domnule primar, tradițiile de Crăciun și Anul Nou vor continua în comuna Bozieni și în anii care vor veni?
Cu siguranță, cât voi fi primar, da! Însă, cu toate că am trecut printr-o perioadă foarte grea, și mă refer la pandemie, cu restricții privind Covid 19, simțeam că locuitorii comunei, dar și fiii acestor locuri aflați în alte localități ale județului și ale țării aveau nevoie de o gură de oxigen. Aceasta a venit în urma resuscitării tradițiilor, a datinilor și a obiceiurilor continuate în ultimii 30 de ani. Au fost implicați mai toți fii satelor. Și-au făcut simțită prezența Capra de la Iucșa, Urșii de la Cuci, Capra de la Bozieni, dar și Capra de la Bozieni cu pepiniera. Eu vorbesc de toate tradițiile, pentru că acestea sunt ale noastre, ale comunei. M-am bucurat foarte mult, pentru că, respectând distanțarea, nu am auzit să fi apărut vreun caz de Covid 19. Am stat în gardă, pentru că voiam ca lucrurile să iasă bine. Deși nu ar trebui să o spun, spre surprinderea mea, manifestarea a ieșit foarte bine. Chiar și oamenii au spus că totul s-a desfășurat foarte bine. Ca să nu mai spun de coada de mașini care se întindea de la intrarea în satul Bozieni, până la ieșirea din așezarea reședință a comunei. Au fost sute de persoane care au poposit pe terenul de sport. După tradiție, au fost așteptați cu un pahar de vin fiert, cu muzică și voie bună. Lumea a dansat, însă se vedea că era dorită de așa ceva. Pentru un moment, am uitat de toate problemele pe care le întâmpinăm, ca să trecem în anul 2022 cu un tonus bun.
– Ce transmiteți locuitorilor comunei, cu ocazia venirii noului an?
Le-am transmis și le transmit mesajul cel mai de actualitate acum. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși cu toții, ca să ne realizăm dorințele și planurile pentru noul an. Important este că dorim ca 2022 să fie un an mai bun decât precedentul. Eu spun că am început cu dreptul acest mandat, am deblocat un pic infrastructura. Am început cu asfaltarea și am instalat un iluminat public urban în rural.
– Toate satele au rețele noi?
Toate ulițele din comuna Bozieni, dar și cu o extindere de 2 km. Acum nu mai avem capăt de uliță neiluminat. Se circulă la 12 noaptea așa cum se circulă la 12 ziua.
Proiect de asfaltare a tuturor uliţelor
– Ce vă doriți în anul 2022?
Avem trei proiecte pe care le așteptăm ca pâinea caldă. Cel mai important este proiectul depus pe Programul “Anghel Saligny”, și mă refer la asfaltarea tuturor ulițelor din comună, în lungime de aproape 7 km. Norocul nostru este că satele comunei noastre, în majoritate, sunt de-a lungul drumului național și al celui județean. Spun asta, pentru că la capitolul infrastructură stăm foarte prost. Am spart gheața în mandatul trecut de viceprimar. Acum, continuăm cu ambiție proiectul ca primar și trebuie să fim tot timpul în gardă.
– Ce va urma în ceilalți doi ani și care vor fi țintele?
Vă temeți că nu vom avea de lucru?
– Nu!
Avem ținte foarte multe. Trebuie să realizăm asfaltarea până în satul Băneasa, pe calamități, să scoatem și locuitorii acestei așezări din noroi. Acolo avem aproape 60 de familii, aflate într-un sat izolat față de celelalte ale comunei. În proiectul cel mai important, de asfaltare pe Programul Național “Anghel Saligny”, avem și o porțiune din acest drum, situată într-o zonă accidentată, la ieșirea din satul Iucșa. Am spus de mai multe ori, pentru normalitate, o persoană din zilele noastre trebuie să beneficieze de iluminat modern și să calce pe asfalt când iese din gospodărie. Copiii trebuie să meargă curați la școală, iar cei care călătoresc la Roman să nu mai schimbe cizmele cu pantofii. Mai avem depus un proiect la CNI, pentru care se va organiza licitație. Este vorba de construirea unui dispensar uman nou. Documentația este la ultima fază. Urmează licitația, după care construirea propriu-zisă. Dispensarul actual urmează să fie demolat.
Un nou Cămin Cultural
– Ce veți face cu clădirile școlilor de la Cuci și Iucșa?
La Cuci, într-un spațiu funcționează grădinița, iar în celălalt, deocamdată, nu este nimic. Nu mai avem un număr mare de copii și de aici situația existentă. Copiii din acest sat sunt transportați la Bozieni. La fel și de la Crăiești și Iucșa.
– La Cuci, în spațiul disponibil s-ar putea amenaja un dispensar medical?
Nu, pentru că atunci când vorbim de un dispensar, trebuie să întrunim anumite cerințe, pe care satul nu le întrunește acum. Dispensarul trebuie să arate ca o farmacie. Spațiul de la școală nu arată că ar întruni cerințele. Acolo sunt construcții foarte vechi, ridicate din materiale care astăzi nu se mai folosesc.
– Totuși, ce veți face cu clădirile școlilor dezafectate?
Cu timpul, la Școala Iucșa vreau să demarez înființarea unui Centru de Asistență Socială pentru persoanele în vârstă, pentru că avem mari probleme la acest capitol. Mai mult, noul dispensar va avea și un spațiu destinat asistenței sociale. Ne întâlnim cu cazuri foarte dese de bătrâni cu probleme. În lumea satelor sunt multe situații, de-a dreptul fără soluție de rezolvare. Iar noi, cei din administrația locală trebuie să facem ceva. Vom avea nevoie de un ONG, pentru că primăria nu va putea finanța decât construcția. Important este că temele am început să mi le fac și trebuie să găsim variantele cele mai bune. Noi trebuie să amenajăm spațiile, care sunt ale Consiliului Local. O problemă asemănătoare o întâmpinăm și aici, în centrul comunei. Astfel, fostul magazin al Cooperației de Consum, care este acum în domeniul privat al comunei, al Consiliului Local, vrem să-l trecem în domeniul public. Acolo trebuie să amenajăm un Cămin Cultural, unde să se desfășoare activități specifice, care țin tradiții, de spectacole și de toate celelalte cu specific cultural. Dorim să aibă un loc al lor. De fapt, acolo vrem să facem un Centru Multifuncțional Cultural. Clădirea actualului Cămin Cultural este depășită din toate punctele de vedere. Este o construcție veche, ridicată din chirpici. Nu se poate face nici o renovare. În schimb, se poate lucra la acest fost magazin, pe care trebuie, cum spuneam, să-l trecem din domeniul privat în public. Totul se va realiza printr-un proiect depus la Administrația Fondului de Mediu. Proiectul este dorit în comunitate și pe care vrem musai să-l realizăm. Practic, așa cum v-am spus, avem trei proiecte importante: asfaltarea prin Programul “Anghel Saligny”, Dispensar medical uman și Centrul Multifuncțional. Va mai fi și o subunitate ISU, căreia i-am oferit un teren, pe care să-și desfășoare activitatea în comuna noastră. Nu va face trimitere la Serviciul Local de Urgență. (Rep.)