Dosarul vaccinărilor anti Covid fictive va ajunge la Curtea de Apel Bacău, după ce toți cei 5 suspecți au contestat arestarea preventivă.
Probele de la dosar, pe baza cărora Tribunalul Neamț a decis să admită propunerea Parchetului Neamț, indică faptul că cele 3 doctorițe, asistenta medicală și intermediatorul grupării sunt doar vârful icebergului. Asistenta medicală Aida Zabulic, din Țibucani, ar fi cea care a „ajutat” mai multe persoane să obțină certificate de vaccinare anti Covid false, potrivit referatului de arestare. În toamna anului trecut, ea a făcut parte din echipa de la centrul de vaccinare și pentru a face rost de bani, a acceptat să se implice în ceea ce curând avea să ajungă o afacere. Sumele de bani cerute porneau de la 50 euro și chiar 250 euro, potrivit anchetatorilor. Să nu uităm că la perchezițiile din 12 ianuarie au fost confiscați 120.000 euro.
Medicul de familie Adina Alungulesei și dr. Daniela Bejan, medic de familie din Miroslovești (Iași) dar și la Țibucani, au acceptat la rândul lor să „contribuie” la rezolvarea problemei celor care aveau nevoie de certificat dar nu vroiau să se vaccineze. De altfel, fără doctori, nici nu se puteau elibera certificatele de vaccinare, chiar fictive, fiindcă medicii au parolă de acces în registrul electronic național de evidenață a vaccinărilor. Discuțiile dintre asistentă și beneficiari, asistentă și medicul de familie se purtau cifrat, pe whtasapp.
Munca anchetatorilor a fost mai simplă după ce o persoană a decis să dea în vileag totul. De remarcat că suma confiscată nu este mare, dacă ținem cont că într-o singură zi doctorița Daniela Bejan ar fi eliberat 400 de certificate false de vaccinare, potrivit denunțătorului, care a relatat cele auzite. Uneori, banii îi erau aduși de Dragoș Archir.
În motivarea arestării preventive, judecătorul din cadrul Tribunalului Neamț a apreciat că faptele comise sunt cu atât mai grave cu cât „trei dintre inculpații cercetați sunt medici de familie care s-au angrenat în activități infracționale incompatibile cu statutul și misiunea profesiei nobile de medic” și „în interesul material propriu”. Medicul de familie Cristina Lucia Macovei, de la Tașca, a cerut direct bani pentru a elibera certificatele false.
Recunoașterea acuzațiilor de către cei 5 inculpați este formală și prin faptul că toți au contestat arestarea preventivă.
Totuși, rămân câteva întrebări: cine sunt cei care au beneficiat de certificvatele false, ciner este misteriosul personal cu influență în Neamț și Iași și dacă activitatea infracțională a fost la un nivel mult mai înalt și extins la mai multe centre de vaccinare.
Detalii despre acest caz aici .
C.I.