– Domnule primar, anul 2021 a fost unul greu pentru aproape toate localitățile județului. Cum s-a descurcat comuna Făurei?
Greu, pentru că am sperat cu toții să fie mai bine, dar nu a fost așa. Totuși, trebuie să informez cetățenii comunei că nu am stat degeaba și am pregătit proiectele, documentațiile pentru viitoarele investiții la nivel local. A fost un an de încercări și de începuturi. Practic, am pornit de la zero.
– Câte proiecte aveţi în lucru?
Ne-a ieșit autorizația pentru parcul de la Budești, acolo unde este
monumentul eroilor, iar în spate este biserica monument istoric și de arhitectură. Am definitivat documentația pentru construirea noului cămin cultural, pe care o vom depune la Compania Națională de Investiții. Pregătim anumite reabilitări de drumuri, în sensul construirii unor șanțuri betonate cu „biscuiți”, iar pe căile de rulare vom turna asfalt sau beton. Încă nu ne-am hotărât ce soluție vom folosi. În final, proiectantul va găsi soluția tehnică adecvată. Am mai depus pe Programul Național de investiții „Anghel Saligny” 4,8 km de drumuri comunale în satele Făurei, Micșunești și Tatomirești, plus un pod de la Budești, care este pe un drum sătesc. Ulița respectivă este asfaltată, dar podul s-a deteriorat foarte mult. Am mai avut un proiect, care a fost declarat inițial eligibil, dar care nu a mai fost finanțat.
– Reușit, dar fără loc.
Exact. Ca la facultate, când reușești, dar nu ai loc. Am vrut să luăm o nacelă, o mașină cu ajutorul căreia să putem întreține iluminatul public. Din păcate, a întrunit punctajul, dar nu a fost finanțat proiectul. A fost prin Grupul de Acțiune Locală. Remarc faptul că, în comuna noastră, iluminatul public este cam 95% cu led, investiție realizată cu fonduri de la bugetul local, adică, prin forțe proprii.
– Ce rol va avea marea asfaltare a Consiliului Județean Neamț în comuna dvs.?
Va fi un plus pentru comună, iar segmentul de pe porțiunea noastră va fi de circa 10 km. Mai bine spus, de la limita cu Secuieni, punctul Trif, și până la ieșirea spre Mărgineni, punctul Huci. Cu această ocazie, se va moderniza tot traficul auto pe relația Făurei-Trifești-Horia-Roman. Asta înseamnă că în 20 de minute ajungem la Roman. Se poate circula decent, iar pentru noi avantajul că acest traseu nu are sate în cale. Va fi al doilea axial al județului și deși este un pic mai lung decât drumul Piatra Neamț- Girov-Dulcești-Roman, va fi mai ușor de circulat. Va fi o nouă arteră care va ajuta participanții la trafic și mai ales firmele agricole care funcționează în comunele din centrul județului.
– Ce suprafață are comuna dvs.?
Are 5.420 ha, iar activitatea economică este axată numai pe agricultură. Deocamdată, nu este nicio șansă pentru o altă activitate economică.
Parteneriat cu două comune
– V-ar tenta o rețea de gaze naturale?
Ne gândim la ea și chiar lucrăm la un asemenea proiect. Am scos certificatul de urbanism, la fel și 50-60 de diverse avize. Acum există o mare singură mare problemă, finanțarea.
– Uniunea Europeană își propune într-un interval de timp să renunțe la folosirea lemnelor la încălzire.
Am auzit că, la nivel național, se va aloca un anumit fond, tocmai pentru alimentările cu gaze naturale pentru comunitățile rurale.
– Aveți păduri în comună ?
Pădurile din comună sunt particulare, dar noi, ca unitate administrativ-teritorială nu avem pădure. Singura pădure a comunei este suprafața plantată cu salcâm, pe un teren degradat. Mai avem o lizieră la intrarea în satul Climești. Cu totul, sunt cam vreo 5 ha de suprafață împădurită, iar despre asigurarea căldurii iarna de pe 5 hectare, nici nu poate fi vorba. Statul trebuie să ne ajute, dacă vrea să reducă obținerea căldurii cu material lemnos. Ar fi ideal, numai că vom vedea care va fi forma în care se obțin banii pentru proiect. Am înțeles că va fi destul de greu. Dacă va fi să avem gaz metan în comună, cea mai apropiată rețea de care ne vom putea racorda este cea de la Secuieni. Acum se racordează comuna Trifești și sperăm să reușim şi noi prin cooperarea pe care o avem cu Ruginoasa și Mărgineni, cu care suntem într-un parteneriat, nu ne-am constituit într-o asociație de dezvoltare intercomunitară. Ar fi avantajos pentru comuna Făurei, pentru că se va pleca pe două ramuri, o dată spre Ruginoasa și alta spre Mărgineni. Practic, sunt două axe. Ca rețeaua să ajungă în cele două comune, trebuie să treacă oricum prin Făurei.
“În 31 de ani, 7 primari”
– Sunt probleme în sistemul de învățământ?
Nu. Și felicit conducerea școlii, cadrele didactice pentru activitatea dânșilor. Toate sunt puse la punct, fiind asigurată baza materială privind Covid 19, dar și pentru activitățile didactice. Mai mult, din partea unei societăți agricole, am primit, în luna decembrie, o sponsorizare, pentru cadouri la copii, pe grupe de vârste. De la grădiniță, până la gimnaziu, inclusiv. Copii s-au bucurat foarte mult. Am avut posibilitatea să-i bucurăm printr-un parteneriat încheiat cu Societatea Satul lui Moș Crăciun, de la Negrești, unde au ajuns, în excursie, copiii de la grădiniță. Au fost foarte bucuroși, pentru că au vizitat locația respectivă.
– Alte lucrări?
Cu toate că a fost un an greu, am reușit și alte lucruri. Am pietruit 90% din drumurile comunale și sătești. Tot ce-am realizat a fost din fonduri proprii. În comună avem de asfaltat 24 de km. Nu ar fi mult, dar pe fonduri europene asfaltarea este exclusă la drumurile sătești. Sper să fie funcțional Programul „Anghel Saligny”.
– Despre rețele de apă și canalizare, vreo veste?
Avem studiile făcute, dar, sincer, am preferat să fie prioritar asfaltatul, ca oamenii să scape de praf. Am înțeles că omul de la țară atâta vrea, ca priorități, asfalt și stâlp de iluminat la porți. Iar pe acest principiu am mers și eu, pentru că altă variantă nu este.
-Totuși, are comuna Făurei vreo șansă de dezvoltare?
Eu sper că da. Însă, trebuie să recunosc, nicio comună din zona noastră nu ar sta mai bine. Suntem cu toții cumva cam la același nivel. Însă, totul depinde de anumiți factori. Dar, despre vreo dezvoltare industrială puternică, nici nu poate fi vorba. Dacă va fi ceva, va fi legat tot de agricultură. În condițiile în care vom avea și gaz metan, alta va fi situația. Referitor la ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii locale, să nu se uite faptul că în 31 de ani comuna a avut 7 primari. Electoratul vrea ca totul să se rezolve în 4 ani. Ei bine, nu se poate. În 4 ani, primarul abia înțelege fenomenele și toate mecanismele. Abia după încep să vină și roadele.
– Ce transmiteți locuitorilor comunei, acum, la început de an?
Multă sănătate. Dacă este sănătate avem de toate și le putem rezolva fără probleme. La mulți ani tuturor! (Rep. )