Ultima zi a anului 2021 a adunat, în centrul comunei Ion Creangă, circa 2.000 de locuitori, dornici de a urmări ”la lucru” cetele de urători, urși, mascați, capre, care au ținut să fie prezente în fața primăriei locale. Au defilat și au dansat cete din toate satele, ba chiar și din comunele megieșe, fiecare întrecându-se în a atrage atenția cu tot ceea ce s-a putut.
Programul a debutat la primele momente ale dimineții și a continuat până după orele amiezii. Totul a demonstrat că la Ion Creangă este cel mai mare festival al tradițiilor locale din județ, evident, cu participarea cetelor numai dintr-o singură comunitate. Cu acest prilej, pentru administrația locală a fost și un moment de analiză a celor efectuate și, mai ales, a ceea ce urmează în viitorul an.
interviu cu primarul Dorin TABACARIU
– Domnule primar, care au fost principalele realizări ale anului 2021?
Am reușit să realizăm, anul trecut, multe dintre proiectele pe care le-am demarat, dar și pe altele, preluate din trecut. Cele mai importante au fost recepția finală a lucrărilor la Centrul de Permanență din satul Ion Creangă ca și a caselor de tip social pentru persoane vârstnice din satul Izvor. Apoi, am reușit alte lucrări, cum ar fi construirea împrejmuirii la Centrul Medical de Permanență și recepția unor lucrări de la Parcul Tei, sat Ion Creangă. Am efectuat reparații la vestiarul bazei sportive de fotbal a AS Voința Ion Creangă, echipă care a terminat pe locul trei în campionatul județean trecut, lucrări care au vizat montarea unui acoperiș nou, plus reparații curente, interioare și exterioare. În paralel, a fost însămânțat gazonul, i s-au administrat îngrășăminte chimice și vom vedea ce va fi. Baza sportivă are nevoie de un sistem propriu de irigare. De asemenea, au fost efectuate reparații la Dispensarul Stejaru, care au vizat schimbarea acoperișului, a ferestrelor, ușilor, precum și consolidarea fundației, clădirea fiind reabilitată în proporție de 90%. Am reușit să refacem acest obiectiv pentru locuitorii acestui sat, urmând ca în primăvară să cosmetizăm interiorul. Și cum în dispensarul satului intră zilnic atât copii, cât și persoane mature, condițiile trebuie să fie foarte bune pentru toți, inclusiv pentru medicul de familie. Mai mult, am reușit să reparăm și sediul primăriei, în exterior și interior, de la acoperiș în jos. Interioarele sunt modernizate, iar acum poate vedea oricine cum arată sediul administrației locale. Se putea și mai bine, dar erau costuri și mai mari. Noi am făcut lucrări de bun simț, încât atunci când cetățeanul intră în acest obiectiv să se mândrească, pentru că este o casă a comunității.
Protecție pentru copiii de la blocul ANL
– Lângă terenul de fotbal este și un bloc ANL.
Am reușit să construim și o împrejmuire la blocul ANL, unde sunt 32 apartamente. Acolo sunt copii – preșcolari și școlari – care aveau nevoie de un gard, pentru protecție. Tot acolo am reușit să amenajăm și un loc de joacă. În acest fel, am securizat zona. Mai mult, pentru copiii din acea zonă am făcut și un anumit traseu al transportului școlar, pentru că este un spațiu mai îndepărtat de școală. În aceste condiții, am răspuns și solicitărilor cetățenilor. Totodată, am reușit și balastarea drumurilor comunale neasfaltate. Au fost două intervenții, una cu ajutorul celor 2.000 mc de balast primit gratuit de la ISU Neamț. Am mai contribuit și noi cu încă 1.000 mc, cu bani din bugetul local. Ambele lucrări au fost realizate și recepționate. Tot anul trecut, am reușit să montăm pe căile de acces 13 podețe tubulare, de la 600 la 1.000 mm, ceea ce a permis ca apele din precipitații să se scurgă repede. Lucrările au fost realizate în regie proprie, cu utilajele primăriei. Astfel, am protejat mult mai bine drumurile. Degeaba ai drumuri, dacă nu ai sistem de scurgere a apei din precipitații. Rețelele de scurgere trebuie să funcționeze precum legea vaselor comunicante. Totodată, am efectuat lucrări la terenul de minifotbal, din Parcul Tei, un spațiu cu dimensiuni de 42/22 metri. Acolo a fost rezolvată problema și cu un avizul de la E.ON, ca să nu deranjăm rețelele electrice. Terenul este de-a lungul drumului județean. Baza sportivă este realizată în proporție de 60%, pentru că a durat un pic proiectarea, documentarea și tot ceea ce a fost necesar. Terenul a trecut prin formalitățile de achiziție publică și va fi finalizat în primăvară acestui an. Au fost achiziționate și 8 stații de autobuz. Cele existente erau distruse pe alocuri, fiind construite de mai mulți ani. Unele erau chiar devastate. Zilele acestea vor fi montate 3 dintre ele. Două vor fi pe DJ207 D, când drumul va fi modernizat, firește, stațiile fiind montate după ce constructorul va termina lucrarea. Au mai fost achiziționate și montate 250 de steaguri tricolore în zonele centrale din toate satele comunei. Este cu impact vizual, dar și o dovadă a patriotismului de care dăm dovadă cu toții din această comună. Au fost achiziționate și montate 106 indicatoare stradale în toate satele comunei, fiind necesare pentru orientarea celor care vin la noi. Chiar dacă vin la rude în comuna Ion Creangă sau din alte locuri, la fel și agenții economici, curieri, etc. Am pus la dispoziție indicatoarele care să-i ajute să ajungă repede la destinație. Este o realizarea pe care mi-am dorit-o și de care este nevoie. A mai fost construit un podeț pe strada Mihail Sadoveanu, obiectiv foarte necesar, pentru a preîntâmpina inundațiile și deteriorările de drumuri. Important este că aceste investiții se pliază foarte bine pe ceea ce se dorește în comunitate, iar cetățenii sunt mulțumiți când se face ceva în folosul lor.
– Probabil, să simtă că este o lucrare realizată gospodărește.
Așa este. A mai fost realizată modernizarea terenului de sport de la Școala Gimnazială Ion Creangă, cu gazon sintetic. Nu a fost omisă trecerea la colectarea gunoiului menajer din poartă în poartă, cu ajutorul celor 1.550 de europubele achiziționate în acest an. Gunoiul reciclabil se colectează separat, în saci menajeri de 120 l. Colectarea se face după un grafic bine stabilit și adus la cunoștință publică.
– Proiectul de apă și canalizare continuă?
Da, continuăm investiția la aceste rețele, în lungime de 32 km, proiect care se va termina anul acesta. Finanțarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2). Mai am o realizare, cea privind cadastrarea sistematică gratuită. Lucrarea este contractată, iar acum lucrăm cu 4 firme. Valoarea acestui proiect este 1,6 miliarde lei vechi. Am mai avut și alte proiecte cu valori mai mici, care au inclus școala, biserica, schitul, etc.
Investiții pentru 2022
– Despre ce proiecte ar fi vorba în 2022?
Suntem la tema de proiectare pentru un pod peste pârâul Țiganca. Urmează să facem studiul de fezabilitate, cu proiectare și realizare. Acum avem un podeț vechi, expertizat, dar care nu mai face față multă vreme. Este o restricție de până la 3,5 t. Acolo este nevoie de un pod care să susțină un tonaj și de 30 t, chiar și mai mult. Pe acolo trebuie să circule mașini de gunoi, de pompieri și multe alte mijloace auto. Mi-am propus să fac o reabilitare a Casei învățătorului. Este o locuință veche în satul Averești, care are nevoie de grabnice lucrări, fiind deteriorată. Clădirea se află lângă vechea școală și are o vechime de circa 150 de ani, probabil, încă din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Vreau să o reabilităm și să o folosim. Lucrările vor fi gata în acest an. Mai am în plan să realizăm și o amenajare de rigole betonate pe străzile din centrul comunei, unde avem asfalt, dar nu avem șanțuri betonate. Mai mult, vreau să cadastrez toate drumurile de exploatație agricolă, ca să le trecem în domeniul public și să investim în ele. Practic, să le trecem la alt nivel de dezvoltare. Asta, pentru a le face mult mai accesibile, funcționale și mai rezistente. Mai avem în grafic și podețe tubulare, obiective aflate în lucru. Se montează timpanele, asemenea unor capre din beton pentru a fi susținute. Astfel de probleme avem în toate satele și trebuie rezolvate.
– La un moment dat, pomeneați și de o modernizare importantă a centrului civic.
Tot în acest an, vrem să amenajăm și o cale pietonală, dar și o pistă pentru biciclete. Mai mult, pe strada Budăi, la punctul Ghirvase, la Șipot, vreau să facem un părculeț. Acolo este o zonă de tranzit între vale și deal și se circulă mult. Este nevoie de o scară, ca să se ajungă la un șipot, unde apa curge mereu. Tot acolo se poate sta la umbră, iar trecătorii se pot odihni. O să fie și o rigolă de scurgere, dar și câteva alei care nu vor costa o avere. Decât să crească buruieni, mai bine să amenajăm un părculeț. Vor fi bănci și coșuri de gunoi. Vom mai construi și câteva locuri de joacă pentru copii, dar vom vedea cât ne va permite bugetul. Se va construi încă un teren redus de fotbal, unde copiii să bată mingea.
Parc lângă primărie
– În comună, mai aveți secția de lupte?
Da. La sfârșitul anului, am premiat 8 copii, majoritatea fiind luptătoare. Unele sunt și în lotul național feminin. Le-am dat câte o diplomă, dar și un stimulent financiar. Avem și fete care au voci deosebite și cântă în diferite ansambluri și formații. Practic, acești copii ne duc faima și în alte locuri din țară și nu numai. Mai vreau să facem o fântână în satul Recea, punctul Gorovei, pentru că acea zonă nu prea are apă potabilă. Va fi un foraj la medie sau mare adâncime, funcție de ce vom descoperi în adâncurile pământului. O altă problemă este depozitarea materialelor rezultate în urma demolărilor. Noi nu avem un astfel de spațiu. Omul demolează și nu are unde să ducă materialele rezultate. Vreau un spațiu pe care să-l împrejmuiesc, să am acces la el, dar în final Mediul va fi instituția care îmi va spune ce să fac. Mai avem prinsă și dotarea Centrului de Permanență, inclusiv branșamentul electric la Casa socială, dar și cofinanțare pentru extinderi rețele electrice. În acest sens, avem 4 tronsoane, pentru care a fost aprobată finanțarea. A fost făcută licitația fiind stabilit și executantul. Va fi o cofinanțare Primăria Ion Creangă și DELGAZ Grid, cam 50% fiecare. Cum spuneam, în 4 zone, la Stejaru, Izvor și două la Ion Creangă se vor construi noi rețele electrice. Mai sunt și alte tronsoane pe care le pregătim. Mai avem cofinanțare pentru achiziție autoutilitară 6X6, basculabilă, cu lamă de deszăpezire și sărăriță. Finanțarea se va face prin GAL, în valoare de 118.000 euro. Până la suma de 205.000 euro va fi finanțare din bugetul local. Este o necesitate și avem mare nevoie de așa ceva. Avem dealuri, văi și trebuie să îndepărtăm zăpada de pe carosabil, să împrăștiem nisip și sare cu ajutorul sărăriței. Mai vreau să achiziționăm și un teren, lângă primărie, unde vom amenaja un părculeț, cu o fântână arteziană , cu bănci și vegetație. Suprafața este de 800 mp. Vom continua și cu balastarea și întreținerea de drumuri comunale neasfaltate.
Proiect de asfaltare de 10,8 km
– Ce proiecte vor fi depuse spre finanțare la Guvernul României?
La Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” avem un proiect de modernizare drumuri de interes local, în lungime de 10,8 km, în valoare de 12.000.000 lei. Un alt proiect este depus la Compania Națională de Investiții, privind modernizarea de cursuri torenți și pâraie, în satele Averești, Stejaru și Muncelu, în valoare de 6,8 milioane lei. Suntem în fază de documentare și sper să prindem finanțarea anul acesta. Am terminat proiectarea la rețeaua de gaz metan din comuna Ion Creangă. Zilele viitoare o să iasă autorizația de la Consiliul Județean, iar eu spun și sper că în curând vor ieși și normele de aplicare a Hotărârii de Guvern, prin care se intenționează susținerea înființării rețelelor de gaze naturale în mediul rural. Avem act legislativ, dar nu sunt normele de aplicare. Este vorba de 22.000.000 lei. Mai mult, am efectuat achiziția operatorului economic, procedură îndeplinită. Dacă ai rețea, ai nevoie și de un agent economic operator. Mai sunt încă două proiecte, cu finanțare de la UE . Mă refer la ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19, pentru elevii și cadrele didactice din comuna Ion Creangă”. Finanțarea este nerambursabilă, fiind aproape de a semna contractul de finanțare. La al doilea proiect, tot cu finanțare europeană, este vorba de ”Dotarea cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației, de tipul tabletelor și a altor echipamente și dispozitive electronice necesare activității didactice în mediul online în comuna Ion Creangă”. Valoarea, 720.000 lei. Mai sunt două proiecte depuse la Administrația Fondului de Mediu, privind ”Creșterea capacității energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, cu destinație unitățile de învățământ”. Este un proiect de 3.000.000 lei, cofinanțarea fiind de 20% de la Consiliul Local. Este aprobat proiectul de Consiliu Local, iar acum așteptăm să semnăm contractul de finanțare. Un alt proiect este prins în ”Programul privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, în comuna Ion Creangă”. Proiectul este în valoare de 2.133.000 lei. Cofinanțarea de 10% va fi de la Consiliul Local. Acum așteptăm finanțarea, iar în prezent lucrăm la alte două proiecte privind înființarea a două stații de încărcare a mașinilor electrice. Am identificat locurile, iar acum contractăm o consultanță. Apoi, proiectul ”Prima conectare la apă și canalizare” va fi un program național, care va sprijini familiile și persoanele singure, cu venituri reduse, cu media veniturilor lunare nete sub salariul minim brut pe țară, raportat la plată pe membru de familie. Și asta, pentru plata racordării la sistemul de alimentare cu apă și canalizare. Acest proiect se referă la un altul, implementat prin PNDL1, pentru cei 15 km de rețea. Pe cel din PNDL2 îl facem cu branșamente până la limita proprietății cetățeanului. Acum ne ajută ca să putem înmulți numărul de abonați. Important este că ne trebuie apă și canalizare.
Avem nevoie de opoziție
– Cum ați colaborat cu opoziția locală?
Eu, ca și primar, în cursul anului 2021, în Consiliul Local și nu numai, chiar am avut opoziție. Adevărul este că aici, în comuna Ion Creangă, ca să faci ceva, trebuie să muncești. Cu siguranță, așa este peste tot. În administrația locală, cei de la opoziție, pentru mine colaboratori de la alte partide, au avut în forul legislativ local un viceprimar. Acesta a înțeles menirea unui viceprimar într-o comună mare ca a noastră. Conform legii, eu i-am dat toate atribuțiunile care îi revin, evident ca să facă treabă. Important este că dumnealui a înțeles că trebuie să facă, slavă Domnului, treabă, iar activitatea se desfășoară normal. Altfel, nu poți de unul singur să le faci pe toate sau să te șicanezi toată ziua în dauna activităților care trebuie făcute în folosul comunității. În caz contrar, nu ai rezultate la nivel local. De aceea, îi felicit pe cei care au înțeles menirea lor. Mă refer doar la acei membri ai Consiliului Local care au înțeles menirea acestei funcții. Este nevoie și de opoziție, nimic de zis! Sunt de acord cu opoziția, o respect, avem discuții, poate și contradictorii, dar eu trebuie să fac ceea ce vrea cetățeanul, căruia i-am promis că voi face ceva pentru el. Posibil, opoziția ar vrea să nu fac mare lucru. Însă, am un contract nescris cu locuitorul comunei, căruia i-am bătut în poartă. Cetățeanul a vrut condiții mai bune de infrastructură, de școlarizare a copiilor, de asistență socială, dispensare și multe altele. Apoi, de terenuri de sport pentru tineret, grădiniță și alte obiective. Acestea sunt foarte importante. Iar dacă înțelegem acest lucru, facem treburi bune. Dacă nu, nu! În rest, ce face guvernul? Sper să sprijine proiectele, pentru că bani sunt, iar dacă îi va direcționa unde trebuie va fi foarte bine.
– Vreun mesaj pentru o instituție a statului?
Am două. La primul, este o mulțumire adresată domnului Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, pentru modernizarea drumului care duce la Icușești și care traversează comuna prin două sate. Și mai am o rugăminte, pe care o adresez Administrației Bazinale Siret Bacău, pentru continuarea lucrărilor privind amenajarea albiei pârâului Țiganca. Este o rugăminte a locuitorilor comunei, pe care o transmit mai departe.
– Ce le transmiteți locuitorilor comunei Ion Creangă, acum, la început de an?
În primul rând, sănătate tuturor, realizări frumoase în acest an și să aibă încredere în primarul lor. Eu sper din tot sufletul să ne îndeplinim promisiunile și să le realizăm pe toate. (Rep.)