După cancerul de sân, a doua gravă maladie care afectează femeile tinere, cu vârste între 14-44 de ani, este cancerul de col uterin. Paradoxal, această formă de cancer este cea mai ușor de prevenit, dar continuă să ucidă. În ultimii doi ani, în județul Neamț 45 de femei au murit din cauza cancerului de col uterin nedepistat la timp. La începutul anului 2022, sunt 1.174 de paciente în evidență, după ce în anul 2020 au fost 55 de noi cazuri înregistrate și anul trecut alte 44 de femei au primit cumplitul diagnostic, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Importantă în tratarea bolii este să fie depistată cât mai devreme. „O metodă este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluție patologică. O altă metodă este vaccinarea, care previne infecția. Vaccinul nu vindecă boala și nu poate vindeca nici infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) deja aparută”, potrivit specialiștilor din cadrul DSP Neamț
Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă și este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Studiile de specialitate arată că acest virus este prezent în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital. Aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții, spun cei care au studiat patologia. HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini, iar specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri. Dar, în vreme ce majoritatea cazurilor de HPV nu devin canceroase, unele tulpini ale virusului sunt mai susceptibile de a provoca cancer decât altele. Dintre acestea, tipurile 16 si 18 au un potențial oncogen deosebit de mare. „Aceste două tulpini de HPV reprezintă 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă”, potrivit aceleiași surse.
Vaccinarea anti HPV este gratuită, grupa de vârstă a fost extinsă
Pornind de la premisa prevenirii timpurii, pe lângă controlul periodic, există varianta vaccinării. În acest caz, vaccinul anti HPV se poate face la orice vârstă, fără legătură cu începerea vieții sexuale. Medicii recomandă vaccinarea fetițelor începând de la vârsta de 11-12 ani, astfel încât ele sa fie protejate înainte de a-și începe viața sexuala. „Se recomandă ca vaccinul să fie administrat până la vîrsta de 26 ani, fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut până la 15 ani, iar persoanele din intervalul 15-26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. Femeile care și-au început activitatea sexuală pot face vaccinul, dar acoperirea nu mai este atât de mare și protecția oferită scade, în funcție de tulpinile care pot fi deja prezente în organism, iar vaccinul nu mai are acțiune acolo”, subliniază DSP Neamț.
Vaccinarea anti HPV este gratuită și se face la solicitarea părinților, la medicul de familie. O informare corectă prealabilă este indicată, doar medicii specialiști putând oferi părinților și fetițelor recomandările adecvate. Anul trecut, prin DSP Neamț s-au primit în județ 430 doze de vaccin anti HPV și au fost administrate 279 de doze la 132 de fetițe, din care 38 cu vârste între 15-18 ani. Pentru fetițele mici, cu vârste între 11-14 ani se administrează două doze, pentru cele de peste 15 ani schema este de 3 doze pe parcursul unui an. „Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14-18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică”, precizează DSP Neamț. Vaccinul disponibil în țara noastră este Gardasil 9.
C.I.