„Cu o oră înainte de grevă, le-am predat elevilor de la clasa a X-a despre principiul constituțional „Nimeni nu este mai presus de lege”, în condițiile în care greva noastră exact despre încălcarea legii este”, ne-a declarat prof. Liviu Rusu, liderul de sindicat de la Liceul Economic Administrativ „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț. Un liceu unde toți profesorii au fost astăzi în grevă de avertisment.
Cele două ore de grevă s-au transformat, în multe școli, în ore de educație civică, pentru că elevii au vrut să afle mai multe despre drepturi, sistemul de învățământ, Constituție și norme legale, din perspectiva profesorilor. „Profesorii au intrat la ore, dar nu predau, ci le vorbesc copiilor despre această grevă, între altele. Este un protest civilizat, după noile legi ale dialogului social. Avem 40 de clase și 50 de colegi care sunt în grevă, din 70 de cadre didactice în școală. Dar sunt și din personalul auxiliar și personal nedidactic care ni s-au alăturat. Revendicările noastre privesc toate categoriile de angajați din Învățământ. Credem că vom reuși să schimbăm măcar ceva din ce ne-am propus, pentru că suntem nemulțumiți de modul cum suntem tratați, nu doar de salarii”, a adăugat Liviu Rusu, care este și președintele Asociației Învățătorilor din Neamț.
Și la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț toți profesorii sunt în grevă. Au intrat la ore, dar discută cu elevii despre problemele care au dus la acest conflict de muncă pe țară. „La final, elevii au întrebat dacă pot face și ei grevă, atunci când sunt nemulțumiți. O parte sunt solidari cu noi. Dintre colegi, cei care nu au ore, au venit în semn de solidaritate cu noi. Am decis ca fiecare să-și aleagă modul de protest, pentru că noi pierdem cele două de grevă, este acțiune în afara contractului de muncă. Nu știu ce efect va avea, dar măcar încercăm să ne câștigăm drepturile”, a declarat prof. Gheorghe Grigoraș-Popa, liderul de sindicat.
Cu ecusoane în piept, cadrele didactice și nedidactice de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman protestează, la rândul lor, fără predare și alte activități specifice. S-au lipit afișe în școală, a fost anunțată conducerea, și ei cadre didactice. „Suntem 50 de profesori, 10 angajați auxiliari și 20 de angajați nedidactic în grevă. Impresionați de protestele noastre n-au fost niciodată cei de la guvernare, nu știu acum dacă vor fi. Noi ne-am săturat, demnitatea noastră este călcată în picioare! Vor urma discuții la București și vom vedea la ce concluzii se va ajunge”, consideră prof. Minadora Lemnaru, liderul de sindicat de la liceul „Vasile Sav”.
Reamintim că oficial au fost 3.700 de cadre didactice, doar, din Neamț care au semnat pentru greva de astăzi. La cum se prezintă situația, cu siguranță au protestat în marea lor majoritate.
Cristina Iordache