Actualizare: Potrivit unor surse din presa centrală apropiate anchetei, ofițerii Anticorupție ar fi descins astăzi la medici de familie din Târgu Neamț, Tașca și Țibucani. Vizate de anchetă ar fi și personal din centrul de vaccinare drive-thru de la Piatra-Neamț. Conform acelorași informații, prețul pentru un certificat ar variat între 100 și 250 de euro.
Știre inițială: Mai multe percheziții la suspecți de corupție și fals privind vaccinarea anti Covid se derulează în Neamț și Iași astăzi, 12 ianuarie. Anchetatorii au descins la 25 de adrese din ambele județe și au confiscat documente și importante sume de bani. La sediul Parchetului Neamț, instituția care instrumentează dosarul în care sunt vizați medici și asistenți medicali din centre de vaccinare, vor fi aduși pentru audieri 5 suspecți. Perchezițiile se realizează de ofițerii Direcției Anticorupție Neamț, instituție care s-a sesizat în acest caz.
Comunicatul integral emis de DGA Neamț îl puteți citi mai jos:
„Astăzi, 12 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, efectuează un număr de 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19.
De asemenea, se pun in executare 5 mandate de aducere și 7 ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice.
Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane. În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare.
Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizării formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor D.G.A. din cadrul serviciilor județene anticorupție Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, precum și efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamt și Brigăzilor de Operațiuni Speciale Bacău și Suceava.
Facem precizarea că aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului și nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
C.I.