Două spitale din județul Neamț se pregătesc pentru înființarea centrelor de evaluare și tratare a bolnavilor infectați cu Covid. Independent de UPU, un astfel de centru va primi pacienți pozitivi pentru investigații medicale și tratament antiviral. Inclusiv anticorpi monoclonali vor putea fi administrați pacienților, eventual cu internare de zi. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și al Spitalului Orășenesc Târgu Neamț au răspuns afirmativ solicitării Direcției de Sănătate Publică Neamț. Notă discordantă a făcut conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman, care, argumentat, a respins ideea. Motive: nu sunt bani, că nu sunt cadre medicale, că nu este spațiu sau întrebarea cine își asumă administrarea medicamentelor în regim ambulatoriu și dacă nu cumva va fi o activitate medicală neplătită. Având aceste argumente managerul dr. Maria Andrici a respins ferm cererea DSP-ului.
Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț, declară că nu înțelege refuzul și că speră într-o revenire. „În condițiile în care peste 25% din cazurile de infectare cu SARS-Cov2 și din decesele de COVID-19 din județul Neamț au fost în zona Roman, este foarte importantă organizarea unui centru de evaluare a bolnavilor de COVID-19 în cadrul Spitalului Roman, care tratează mai mult de o treime din populația județului. Sper ca managerul unității, dna. dr. Maria Andrici să înțeleagă beneficiile creării acestui centru de evaluare care va salva vieți și să identifice soluții pentru înființarea acestuia în cadrul spitalului. Din partea Spitalului Municipal de Urgență Roman am primit un răspuns în 7 puncte, prin care ne este comunicată imposibilitatea organizării, în acest moment, a unui centru de evaluare in cadrul spitalului. Argumentele au fost de natură financiară, organizatorică și chiar medicală. Cu toate că modalitatea de înființare, organizare și finanțare a acestor centre urmează să fie reglementată de Ministerul Sănătății de comun acord cu CNAS, deși protocolul de tratament al COVID-19 este cunoscut și aplicat în toate unitățile medicale, iar rolul acestor centre a fost bine definit în cadrul videoconferinței.”, afirmă șeful DSP Neamț.
Antivirale și anticorpi monoclonali administrate în ambulatoriu
Înființarea acestor centre este una din măsurile concrete pe care autoritățile vor să le ia în fața valului 5, despre care se anticipează că va lovi puternic la finele lunii ianuarie. Pregătirile pe care autoritățile le fac pentru valul 5 au fost făcute cunoscute și managerilor de spitale din țară, dar și DSP-urilor, în videoconferință. După experiența din valurile anterioare, autoritățile vor ca acum să preîntâmpine măcar supraaglomerarea spitalelor. „În cadrul videoconferinței privind pregătirea spitalelor pentru valul 5, a fost discutată necesitatea organizării de centre de evaluare a pacienților diagnosticați cu COVID-19. În cadrul acestor centre, pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor putea veni pentru a fi evaluaţi de medici specialiști şi pentru a li se prescrie tratament. Aceste centre au rolul de a degreva unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor și de prevenire a dezvoltării unor forme severe de boală și de reducere a numărului de decese de COVID. Atât la nivelul județului Neamț, cât și național, a fost constatat un fenomen îngrijorător – mulți pacienți se prezintă tardiv la spital, cu saturație de oxigen de 30-40-50% și cu afectare pulmonară de 70-80%, în stare foarte gravă, decedând în camera de gardă sau în secția ATI. Dacă exista posibilitatea evaluării bolnavilor în prima sau a doar zi, în valul 4, mulți dintre ei ar fi fost acum în viață”, adaugă Radu Firăstrău.
Cristina Iordache