Medicii de familie din Neamț care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în acest scop, au vaccinat anti Covid 20.976 de persoane în cabinetele lor. Cum vaccinul cu doză unică Johnson&Johnson a fost cel disponibil pentru medicii de familie, 19.439 pacienți au primit acest ser, restul cu Pfizer.
Datele amănunțite furnizate astăzi, 22 ianuarie 2022, de Direcția de Sănătate Publică Neamț ne ajută să facem un top al medicilor care au înregistrat cei mai mulți pacienți vaccinați.
comunicat de presa 22.01.2022Paradoxal, pe primul loc nu este, așa cum ne-am fi așteptat, un medic de oraș. Dr. Daniela Grosu, medic de familie la Gâdinți (cu un procent de vaccinare pe localitate raportat pe 5 ianuarie de 33,01%, la o populație raportată de 2446 persoane), este prima în acest top, cu 2.501 doze utilizate, din care 2.254 persoane vaccinate complet cu doza unică. Este de remarcat că aproximativ 1250 de persoane care s-au vaccinat aici, dacă datele de la DSP sunt reale, sunt veniți din alte localități pentru vaccinare.
Abia pe locul doi este un medic de oraș, mai exact dr. Olga Haja din Piatra-Neamț, care a raportat 2.493 doze utilizate, din care 2.386 persoane cu doza unică, deci schema completă.
Surpriza vine odată cu ocupanta locului III, nimeni alta decât dr. Cristina Macovei, medic de familie de la Tașca. Cu 1.631 de doze utilizate, din care 1.624 de persoane vaccinate cu schemă completă, este dificil de spus acum câte dintre ele sunt reale. Doctorița este cercetată pentru vaccinări fictive, de Parchetul Neamț, după ce procurorii Serviciului Anticorupție Neamț s-au sesizat încă din toamna anului trecut și au deschis un dosar pentru luare și dare de mită, fals informatic. Pe 12 ianuarie, oamenii legii au descins la mai multe locuințe, între care și ale altor două doctorițe din Țibucani și Miroslovești (Iași) și au ridicat înscrisuri și 120.000 euro. Pentru un certificat fals de vaccinare, dar înregistrat în platforma Corona Forms, se cerea 50-250 euro (detalii aici).
Un top al celor mai puține vaccinări efectuate de medicii de familie este irelevat, în condițiile în care cei care figurează cu mai puțin de 10 persoane vaccinate au încheiat contract cu CAS Neamț abia anul acesta.
Ce mai putem reține din datele DSP Neamț este că cele mai multe persoane vaccinate la medicii de familie sunt din mediul rural – 12.114 din total.
Până astăzi, sunt 151.212 persoane din Neamț vaccinate cu schemă completă, din care 70.530 sunt din mediul rural, puțin sub jumătate. Au fost raportate 60 de reacții adverse locale și generale și 2 reacții adverse la doza 3, potrivit DSP Neamț.
C.I.