De câțiva ani Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț fac pași mici pentru crearea condițiilor pentru revitalizarea stațiunii Oglinzi, cea care dă orașului statutul de stațiune turistică de nivel național. Un nou pas în reabilitarea, modernizarea și începerea activității stațiunii Băile Oglinzi vine dinspre Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care, prin ordin publicat în Monitorul Oficial, a aprobat recent Licența de dare în administrare pentru explorare (nr. 24.083/2021) privind explorarea resurselor de apă minerală terapeutică din perimetrul stațiunii.
În acest moment orașul Târgu Neamț este acționar majoritar cu 85% alături de SC Hidroterm SA din Roman și domnul Țarălungă, ca persoană fizică, care împreună dețin aproximativ 15% din acțiuni.
Primarul Daniel Harpa a declarat pentru mesagerulneamț.ro că: „prin această licență pe care am obținut-o, stațiunea Oglinzi intră într-o nouă etapă a salvării ei de la degradare. Cum de la bugetul local este imposibil să investim în stațiune, fiind vorba de foarte mulți bani, ar fi soluții de atragere de fonduri pentru a o pune pe picioare. Ne-am gândit să depunem proiect la Programul Național de Redresare și Reziliență sau printr-un proiect cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). Oricum, unul dintre marile mele obiective este și reabilitarea și modernizarea stațiunii Oglinzi. Dacă deținem această licență orice investitor care vrea să preia și să investească în stațiune va trebui să dea o redevență anuală către primărie. Soluții ar fi. Trebuie doar să găsim soluția cea mai bună. Eu am încredere că stațiunea Oglinzi va renaște. Însă un prim pas este cumpărarea celor 15% din acțiuni, pentru a fi unici acționari”.
Pe același subiect Vlad Angheluță, membru în Consiliul de Administrație la stațiune a detaliat: „Este un pas foarte mare înainte pentru că această licență de explorare pregătește obținerea licenței de exploatare. La ce știu eu, în momentul de față încă nu sunt deschise ghiduri de finanțări pentru stațiuni balneo-climaterice. Ar mai fi șanse să depunem proiecte pe fonduri guvernamentale sau europene. Bugetul local are posibilități financiare limitate. De asemenea, mai există varianta unui parteneriat public privat cu un investitor. Dar cel mai important este faptul că izvoarele există și sunt sustenabile”.
Un proiect de investiții viabil pentru repornirea stațiunii Băile Oglinzi ar viza atât reabilitarea celor două stabilimente existente, cât și realizarea unui complex balnear multifuncțional, compus din hotel de 4 stele, cu 120 de camere, restaurant 200 locuri, centru SPA de 2.000 mp, centru de conferințe de 1.500 mp, centru wellness de 1.500 mp, amenajări exterioare pe o suprafață de 9.000 mp pentru agrement sportiv și ludic, relaxare, proceduri de cură, etc. valoarea totală a investițiilor este estimată la suma de 18.185.000 euro.
C.T. STURZU
Un comentariu
Nici nu s-o apucat sa exploreze sa vada daca mai gasesc ceva ape si se arunca sa vorbeasca de investitori. Harpa, tot ceva nemtesc cauti ca investitor? Ai pastrat relatiile cu ei de la vandutul terenului tarii celor de la Lidl? Afisati public tot bugetul in ultimii 10 ani si toate cheltuielile. Voi cei de la Mesagerul de Neamt, puteti obtine bugetul complet si folosirea lui? Nu avem nevoie de vise prin stiri dintr-astea care includ declaratiile lor penibile. Mai intai e nevoie sa vedem exact ce avem in casa, ce s-a facut cu ce era in casa, si eventual daca nu cumva trebuie sa plece unii de acasa. Dumnezeu le vede pe toate si voi va comportati ca si cum El nu conteaza. Gospodariti orasul, si primaria si voi, presa, numai faceti bishnita cu stiri si sperante false. Sa vedem daca sunteti in stare sa afisati un buget, complet toate actele primariei!!