Actualizare: USR PLUS contestă la rândul lor votul care dar astăzi în Consiliul Județean pentru aprobarea bugetului județului. Într-o postare pe o rețea de socializare ei detaliază demersul:
„Consilierii județeni USR au sesizat, astăzi, Instituția Prefectului județului Neamț cu privire la nelegalitatea Hotărârii de Consiliu Județean prin care a fost adoptat bugetul pe anul 2022. De asemenea, grupul consilierilor USR Neamț i-a solicitat prefectului să conteste hotărârea aprobată astăzi și să solicite anularea ei.
Știre inițială: Ședința Consiliului Județean Neamț de astăzi, 3 februrie, a avut ca proiect principal pe ordinea de zi votul pentru buget. Pentru coaliția majoritară situația putea deveni dificilă în condițiile în care 4 consilieri nu puteau vota bugetul pe motiv de conflict de interese sau incompatibilitate: Laurențiu Dulamă, Ion Asaftei, Sorin Cazan și Silviu Ardeleanu, plus că se știa că cei de la PNL și USR PLUS vor vota împotrivă.
La o prezență de 34 de consilieri, Ionel Arsene ar fi avut nevoie de 18 voturi pentru, ceea ce practic nu era posibil în condițiile prezentate înainte. „Salvarea” majorității a venit de unde nu se aștepta nimeni, doi consilieri de la PNL, Neculai Ivanov și Daniel Vasiliu neparticipând la ședință, în sală fiind doar 32 de consilieri. În aceste condiții, cineva a considerat că erau suficiente 17 voturi pentru și bugetul ar fi trecut.
Absența celor doi este cu atât mai greu de înțeles cu cât ședința a fost online și se putea participa de oriunde exista un semnal pe telefon. Probabil că cei doi consilieri erau în zone fără semnal, chiar dacă Neculai Ivanov și-a anunțat neparticiparea printr-un mesaj postat pe grupul intern de whatsapp al Consiliului Județean!
În ședință s-a anunțat că proiectul privind bugetul a trecut cu votul majorității consilierilor prezenți la ședință, 17 din 32. Ordonanța de Urgență numărul 57/2019 privind Codul administrativ, conform art. 182, alin.4, cu trimitere la art. 139, alin.3 litera a, precizează că hotărârile privind bugetul local se adoptă cu majoritate absolută a consilierilor locali/județeni în funcție. Dacă această prevedere este cea corectă, atunci ar fi fost nevoie de 18 voturi, nu de 17, pentru ca bugetul să treacă, ceea ce ar însemna că proiectul de buget nu a trecut, din păcate, să fie votat înaltă ședință. Dar cum niciodată nu știm cevrăji se mai întâmplă cu interprertarea legilor, îi lăsăm pe cei interesați să ne lămurească. (V.B.)