Pernele nu sunt articolele pentru pat pe care să le schimbăm des, dar dacă dorești un somn fără întreruperi, atunci perna aplatizată și uzată nu este mediul favorabil acestui scop. De asemenea, chiar dacă perna ta nu este uzată, totuși ar putea fi necorespunzătoare nevoilor personale. Indiferent în care dintre aceste contexte te-ai situa, există semnale care indică nevoia unei achiziții noi.
Când știi că e timpul pentru o pernă nouă?
Dacă ești de părere că perna ta este încă utilizabilă, atunci aplică un test simplu. Ține perna la distanță de față și observă mirosurile pe care le emană, semnele de uzură sau petele. Pernele acumulează celulele de piele moartă, acarieni, bacterii, impurități, care favorizează alergiile și îngreunează respirația.
După prima etapă a testului, urmeaz-o pe cea de a doua. Îndoaie perna în două. Dacă nu revine instant la forma inițială, atunci e semn clar de uzură.
Somnul odihnitor implică o poziție potrivită pentru o trezire lină, ușoară și fără dureri de spate. Perna de care ai nevoie trebuie să susțină părțile corpului la același nivel, începând de la genunchi, șolduri, spate și până la piept și umeri.
Dacă nu ești sigur care e poziția de somn indicată pentru tine, atunci aplică iar un test. Înainte să adormi, petrece puțin timp în pat pe fiecare poziție în parte. Dacă îți ia mai mult de 30 de minute până să adormi pe o anumită poziție, înseamnă că nu e cea corespunzătoare ție.
Criterii pe care trebuie să le îndeplinească perna ideală
Modul în care dormi transmite multe despre tine. Printre aceste ,,secrete’’ se numără și tipul de pernă de care ai avea nevoie.
- Poziția din timpul somnului
Prin urmare, dacă dormi pe burtă, caută o pernă moale și un pic plată. Perna moale susține gâtul să continue linia coloanei vertebrale. Dacă dormi pe spate, achiziționează o pernă groasă și fermă în partea inferioară pentru a menține gâtul.
Dacă preferi să dormi pe o parte, alege un model de pernă fermă și cu o grosime similară cu distanța de la umăr la ureche. Pernele de grosime medie și puțin moi sunt concepute pentru cei care nu și-au găsit încă poziția preferată de somn și continuă să se foiască în timpul nopții.
- Umplutura pernei
În această categorie intră: perne cu pene, cu puf, fibre de bambus, lână, microfibre, nanofibre, latex și spumă de memorie. De preferat este să verifici dacă un anumit material îți provoacă sau nu alergii, înainte de a lua vreo decizie.
- Greutatea și dimensiunea
Aceste două aspecte sunt destul de importante. De exemplu, pernele sintetice și cele din puf sunt mai ușoare, pernele cu spumă de memorie sau latex cântăresc mai mult. Atunci când vrei o pernă nouă, ia în calcul și tipul saltelei pe care o deții.
Dacă aceasta este mai tare, folosește o pernă moale, pentru că doar așa se va adapta la presiunea greutății capului. Evident că și varianta inversă este valabilă: când salteaua e moale, ai nevoie de o pernă tare pentru a menține capul și gâtul aliniate.
În general, grosimea sugerată în cazul în care se doarme pe spate este de 6-8 cm, respectiv 12-16 cm pentru poziție pe laterală. În cazul persoanelor supraponderale, pernele cu grosimea de 18 cm sunt indicate pentru postura în linie dreaptă a capului și a gâtului, în timpul somnului pe lateral.
Perna ideală nu este un moft, ci mai degrabă o diferență între postura corectă a coloanei și problemele grave de sănătate care pot apărea. Optează pentru perne clasice și confortabile și alege modelul adaptat nevoilor și preferințelor personale.
Ce materiale se folosesc frecvent pentru umplerea pernelor?
Iată de ce e bine să iei în calcul tipul de umplutură, înainte de a opta pentru un anumit model de pernă.
- Spumă
Cu cât densitatea este mai ridicată, cu atât capacitatea de sprijin a gâtului va fi îmbunătățită, fără ca perna să fie inconfortabil de moale.
- Spumă cu memorie
Aceste perne scad presiunea corpului prin faptul că se pliază după forma gâtului, la fiecare mutare a poziției în timpul somnului.
- Latex
Acest tip de pernă este cel mai ferm și rezistă cu succes împotriva mucegaiului și acarienilor. Mai mult, acestea participă la aliniamentul gâtului și a coloanei vertebrale.
- Lână sau bumbac
Pernele umplute cu fibre naturale sunt ferme, hipoalergenice și totodată cu rezistență remarcabilă la mucegai și acarieni.
- Puf și pene
Pernele umplute cu puf sau pene sunt preferatele experților pentru somnul de noapte. Sunt moi și cu un grad minim de fermitate pentru a oferi sprijin.
Pernele umplute cu amestec de puf și pene reprezintă susținerea perfectă de care ai nevoie în timpul somnului. De asemenea, contrar opiniei generale, pernele care au un amestec de puf și pene sunt mai indicate persoanelor alergice, decât sunt pernele sintetice.