Antares Clinic şi excelenţa în diagnostic înseamnă un fenomen inventat la Piatra-Neamţ. Cititorii săptămânalului „Mesagerul de Neamţ” au trăit în priză directă, din 2012 încoace, multe dintre momentele de referinţă ce au marcat progresul şi consolidarea proiectului stârnit de un vizionar ambiţios. Doctorului Dorel Cosma, specialist-de-specialist pe tărâmul sensibil al radiologiei şi imagisticii medicale, în echipa executivă a acestui sistem medical privat, prim-colaborator de nădejde îi este în continuare directorul economic, Gabriela Timofte.
Primul RMN 3T din Moldova şi cel mai performant din România şi Europa de Est, instalat la Piatra-Neamţ, ar veni că nu surprinde pe nimeni. Calea era prefigurată de anterioara dotare revoluţionară pe segmentul de tomografie computerizată.
Luna viitoare, în ruina de oraş de sub Telegoala, lăsată moştenire de Pinalti urmaşilor săi stăpâni peste un oraş cândva de vis, aniversăm 10 ani de când Antares a „cogenerat” singura autostradă funcţională între Moldova de România şi Transilvania. E autostrada sănătăţii cu Târgu Mureş.
Vădind o discreţie seniorală, vineri, 11 februarie, un medic de patrimoniu a reluat consultaţiile la Antares 1, după o pauză obiectivă luată în august, anul trecut. De loc din Oradea, absolvent al Facultăţii de Medicină din Timişoara în 1981, specialist în urologie din 1987, medic primar din 1996 şi doctor în ştiinţe din 1998, cu lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinate, trecând prind funcţii administrative şi oarece pasiuni şi preocupări politice liberale, numele său e Ladislau Schwartz. Are calitatea de ctitor al autostrăzii.
Devotamentul pentru sănătate, muntele şi Mohamed
– Mai ţineţi minte ziua primului contact cu echipa de la Antares?
Sigur că da, a fost un eveniment deosebit. Un prieten de-al meu care nu are nicio legătură cu medicina a fost contactat de către cineva, de dl. Chebac (nimeni altul decât vestitul Mihai Chebac ancorat şi la Poşta Română în epoca lui Pinalti – n.a.), care nici dumnealui nu are vreo legătură cu medicina şi care a fost contactat, la rândul dânsului, de către „şefimea” executivă de la Antares, cei doi care conduc centrul. Se născuse ideea cu un centru de de excelenţă în imagistică unde găseşti absolut toate investigaţiile de imagistică. Dar nu aveau specialişti care să le utilizeze. Atunci, dumnealor ştiindu-l pe dl. Chebac, dl. Chebac ştiindu-l pe un domn din Târgu Mureş care avea o pensiune, ne-am adunat toată trupa de doctori, cunoştinţe şi prieteni. Au venit şefii de la Antares şi s-a pus pe masă problematica aceasta de a veni, de a crea acest pod medical între Târgu Mureş şi Piatra-Neamţ, cu specialişti din diferite ramuri din Târgu Mureş, să consulte periodic.
– Iniţial, i-am zis axă. Apoi, gândindu-mă cu mintea din 2012 că n-o să avem autostradă de-ailaltă, rutieră, în următorii 10-20 de ani, i-am zis Autostrada sănătăţii. Cu ea am rămas.
Dar este lege aprobată de Parlament pentru autostradă de la Târgu Mureş la Iaşi şi mai departe!…
– Era să zic ceva nepublicabil. Reţin că sunt 10 ani de când faceţi naveta.
Pe acelaşi drum.
– Dotarea pe imagistică era de excepţie, este şi acum fiindcă Antares îşi ţine rangul. Dar, de 10 ani, pe acelaşi drum…
Eram mai tineri, eram dispuşi la aventură. Asta însemna ca o dată la lună să te urci în maşină, să treci Carpaţii. Peisajele sunt superbe. Am zis, hai să vedem. Ne-a frapat dotarea în primul şi-n primul rând. Şi uşurinţa activităţii. Practic, fiind medic specialist, ca să consulţi, ai nevoie de o ecografie, o radiografie simplă, o urografie, un CT, un RMN. Uşa vecină ţi le serveşte pe toate. Dacă ai un caz complicat, în două ceasuri, trecând prin toate filtrele acestea, pui diagnosticul şi ştii ce ai de făcut. Asta mi-a plăcut, ceea ce la un spital de stat nu se întâmplă. A fost un challenge foarte interesant şi am acceptat. Adresabilitatea a fost foarte mare, cel puţin la mine. În două zile de-abia pridideam, mai ales la început. Am dus foarte mulţi bolnavi la operaţie. Mi-am făcut un nume în Piatra-Neamţ, lumea vine. A devenit o cutumă să vin la Piatra-Neamţ.
(Insert foto cu Schwartz trimis separat din telefon; titlu: )
– Cum i-aţi convins pe ceilalţi colegi din echipa, din corpul expediţionar de început?
S-au convins singuri. La acea masă, fiind mai mulţi, am zis să încercăm. N-am venit împreună, n-am creat o emulaţie de tip microbuz – plecăm toţi vineri, lăsăm Mureşul fără doctori şi venim la Piatra-Neamţ. Fiecare a venit, şi-a făcut locul. Unii au plecat, alţii noi au venit. Am mai convins şi noi pe câţiva. Când aveau nevoie de un specialist, şefii de aici ne spuneau. Eu am fost foarte deschis, am fost şi manager de spital la vremea respectivă. În 2009 am intrat pe funcţie, în 2013 am ieşit. Mi-a plăcut foarte mult că era sistem privat, absolut curat, plăteau taxe şi impozite, puteam face o medicină de calitate. Plus că am avut şi un alt imbold – foarte mulţi pietreni, nemţeni, moldoveni veneau înainte vreme la Târgu Mureş. Am făcut un calcul: un drum dus-întors, plus consultaţia plătită, erau o groază de bani. Chestia cu muntele şi Mahomed. Atunci, Mahomed, sau muntele, cum vreţi, a venit încoace.
COVID, pierderile de vieţi omeneşti şi medicii rataţi
– Cum au trecut ultimii doi ani, perioada asta foarte complicată pe sănătate? Cum i-aţi resimţit?
Doriţi să mă refer la pandemie?
– Încă nu. Încep cu specialitatea dv. de urolog, consultaţiile acordate în condiţiile criminale cunoscute şi intervenţiile vitale care nu s-au făcut.
Da, da, putem vorbi foarte multe. Începând cu starea de urgenţă care a fost neconstituţională şi cu toate ce au derivat de acolo. Uitaţi, Curtea Constituţională începe încet să demoleze. Putea să spună de la început că Legea 55 a fost neconstituţională. OK, am respectat regulile impuse. Când erau valuri, ne mai feream şi noi. Cu toate că în spitalul nostru, la Târgu Mureş, nu s-a întrerupt activitatea. S-a restrâns, s-au introdus nişte măsuri de siguranţă, se ţinea câte un bolnav pe salon, se făceau testări la internare, ca nu cumva să se amestece bolnavii COVID cu non-COVID…
– Eu nu uit cum şi spitalul dv a primit „cadoul” de a presta ca suport COVID, sub conducerea supremă a Comandantului Arafat şi semnătura secretarului de stat Horaţiu Moldovan, de la Sănătate.
La noi, suport COVID a fost în ATI. În clădirea unde funcţionez eu, unde-s şi Infecţioasele, şi Pneumologia, au fost chiar secţii de COVID pentru cazurile medii şi uşoare care necesitau totuşi internare în spital. Urologia a avut şi un compartiment COVID, cu linie de gardă COVID şi non-COVID.
– Dar pacienţii clasici nu aveau nicio vină.
N-au mai venit, le-a fost frică. Dar, tot timpul am funcţionat. N-am stat nicio clipă pe loc.
– Va estima, va evalua cineva, vreodată pierderile în vieţi omeneşti?
Niciodată! Mai cred că sunt probleme mari care trebuie documentate. Revin la neconstituţionalitatea Legii 55 din care au derivat toate stările de alertă şi toate măsurile restrictive, cu achiziţiile pe care nu le mai controla nimeni şi toate celelalte. Ce nevoie avem noi de vaccinuri pentru 20 de ani ca să ne vaccinăm populaţia? Bani aruncaţi. În continuare, abia-abia găseşti tratament cu care poţi rezolva boala să nu mai ajungă nimeni la complicaţiile cele mari.
– Cei doi ani distruşi nu au fost o frână în privinţa dezvoltării Mureşului în plan medical?
Categoric. Dacă vorbim de o frână, eu m-aş duce întâi la învăţământul superior medical. A fost o frână fantastică. Nu mai ştia studentul dacă vine la spital sau e pe calculator, nu mai ştiau cadrele universitare cum să predea. Să vorbească celor veniţi on-site, sau on-line? Cum faci tu în medicină, de exemplu, un tuşeu rectal în spaţiu virtual?
– Mă gândeam şi la o lucrare practică de anatomie, pe cadavru.
Învăţământul medical, ca învăţământul în general şi alte domenii, a suferit foarte-foarte mult. În continuare, învăţământul medical de acum e un învăţământ cu care eu nu ştiu dacă-s foarte de acord. A creat o problemă, o problemă care trebuie terminată odată şi-odată. N-o să iasă doctori din ăştia!
– Dezvoltăm temele COVID în martie, la următoarea întâlnire?
Eu am timp să povestesc ore întregi.
– Iar noi avem spaţiu să publicăm.
**********
Ştiaţi că?…
…Primul RMN 3T din Moldova şi cel mai performant din România şi Europa de Est este la Piatra-Neamţ.
Rezonanta Magnetica (RMN sau IRM) este o tehnologie modernă care utilizează câmpuri magnetice, unde radio şi gradienţi de câmp, fără radiaţii X. Examinarea RMN se efectuează pentru diagnosticarea unei game variate de afecţiuni din patologia traumatică, chirurgicală, oncologică, neurologică. La Antares Clinic sunt prezente cele mai noi şi performante echipamente de Rezonanţă Magnetică. Echipa de medici specialişti de radiologie – imagistică se alătură dorinţei de a avea cele mai bune rezultate imagistice şi atingerea scopului nostru, „Excelenţă în Diagnostic”.
Antares Clinic Piatra-Neamţ are în dotarea imagistică cel mai performant RMN din România şi Europa de Est. Siemens Magnetom VIDA este primul RMN 3 Tesla dotat cu Inteligenţă Artificială şi sistemul BIOMATRIX (senzori pentru funcţiile biologice – mişcări respiratorii, bătăi cardiace, poziţii ale corpului) ce permit cea bună examinare a corpului prin Rezonanţă Magnetică.
Siemens Magnetom VIDA este un echipament „high-end”, „state of the art” între RMN-urile ce se produc în acest moment. Investigaţiile cu acest RMN ating gradul cel mai înalt de calitate a imaginilor pentru ca diagnosticul final să fie unul clar şi sigur pentru pacient.
Siemens Magnetom VIDA este dedicat şi persoanelor cu obezitate şi claustrofobie, cu un tunel larg ce permite examinarea pacienţilor cu greutăţi de până la 250 kg!!! (sursă: antares-clinic.ro)
Investiţia deşteaptă, făcută de oameni deştepţi, a beneficiat de finanţare europeană.
**********
Ştiaţi că?…
…De la data înfiinţării, 13 iunie 2010, Antares a deschis 5 clinici: Piatra-Neamţ 1 (pe Bd. Republicii, înainte de gară) şi 2 (lângă Palatul Administrativ), Oneşti, Suceava şi Botoşani.
**********
Amintirea unei inaugurări după un an de navetă pe Autostrada sănătăţii Târgu Mureş-Antares@Piatra Neamţ
În 2013, la deschiderea Clinicii Antares 2 de pe strada Alexandru cel Bun 27, s-a luat act public de dezvoltarea insistentă a mărcii „Excelenţă în diagnostic”. Revoluţiona serviciile private din sănătatea nemţeană, stârnea invidii şi enerva profund. S-a marcat pe 16 martie, între Ziua maghiarilor de pretutindeni şi sărbătorirea Sf. Patrick, patronul spiritual al irlandezilor.
Vedeta noii clinici era sistemul de litotriţie. În traducere, eliminarea calculilor renali fără operaţie. Tehnologia de ultimă generaţie oferea standarde de vârf în tratamentul litiazei reno-vezicale. Tehnic, sistemul se numeşte ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) şi e în practica medicală din 1980, în Germania.
Printre invitaţii de marcă ai inaugurării, lesne de înţeles, s-a numărat dr. Ladislau Schwartz, de la Clinica de Urologie a Spitalului clinic judeţean Mureş, unde încă era director medical. Pe 10 martie 2013 se împlinise şi un an de când venea şi acorda consultaţii medicale periodice. Speech-ul său din 2013 are, azi, o greutate şi mai mare:
„În primul rând, vreau să vă spun că eu privesc acest lucru prin prisma directorului medical de la un spital clinic judeţean public. Ştiu ce înseamnă a dota un spital. Când văd într-un sector privat atâta belşug, bogăţie, aparatură modernă, mi se strânge inima. Da, domnule, există oameni curajoşi care doresc să se afirme în planul furnizării serviciilor medicale şi doresc să facă un lucru bun, neoprindu-se la jumătăţi de măsură. Toată lumea vorbeşte de acest aparat de litrotiţie extracorporală. Hai să vă spun eu, că sunt urolog! Tratează litiaza uretrală, inclusiv vezicală, cu şocuri fără să te atingi de bolnav. Asta este o premieră pentru Piatra Neamţ.
Povestea noastră a început în urmă cu un an de zile, într-o după-masă de februarie când doamna Gabriela Timofte (directorul economic al Antares Clinic – n.red.) şi domnul dr. Dorel Cosma au făcut o vizită în Târgu Mureş şi au spus aşa: «Noi avem ceva foarte frumos în Piatra-Neamţ. Cine doreşte să colaboreze?». Discuţia a fost foarte pragmatică şi am lansat colaborarea, undeva de Paşti. (…) Mi-a ajuns să vin o dată şi să văd Antares 1. M-am îndrăgostit, am convins şi alţi colegi. (…) Vreau să vă spun că sunt mândru că pot să fac parte din echipa de colaboratori ai minunatului team managerial de la Antares. La mulţi ani şi până la ANTARES 10 să nu vă opriţi!”
Nu s-au oprit.
**********
Prima Galerie de specialişti navetişti de la Târgu Mureş – 2012
Dr. Ladislau Schwartz
Medic primar Urologie
Doctor în ştiinţe medicale
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş
Dr. Gina Suciu
Şef lucrări UMF Târgu Mureş
Şef secţie Interne-Diabetologie
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş
Dr. Tiberiu Băţagă
Prof. dr. UMF Târgu Mureş
Şef secţie Ortopedie-Traumatologie
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş
Dr. Ciprian Suciu (1954-2019)
Medic primar Cardiologie intervenţională
Spitalul NOVA VITA Târgu Mureş
Dr. Ovidiu Jimborean
Medic primar Chirurgie generală şi vasculară
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş
Dr. Gabriela Jimborean
Prof. dr. UMF Târgu Mureş
Şef clinică Pneumologie
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş
Dr. Simona Băţagă
Prof. dr. UMF Târgu Mureş
Şef secţie Gastroenterologie
Spitalul clinic judeţean de urgenţă Târgu Mureş. (Viorel COSMA)