De ceva vreme, comuna Boghicea trece prin momente aparte, privind dezvoltarea infrastructurii, dar și a modernizării instituțiilor locale. Recent, a fost aprobat un proiect de asfaltare drumuri comunale și sătești în valoare de 5 milioane euro. La fel, și un dispensar uman în satul Slobozia. În viitorul apropiat, vor fi recepționate lucrările la Grădinița Slobozia, apoi, la corpul A, de la Școala Gimnazială Boghicea, iar sistemul de alimentare cu apă potabilă din satele Boghicea și Slobozia va fi dat în folosință în luna martie. La aceste mari proiecte se adaugă altele, cu valori mai mici, aprobate la finanțare, și care se vor desfășura în acest an: modernizarea iluminatului stradal, construirea unui nou teren de sport ultramodern, precum și dotarea copiilor cu tablete pentru învățământul online, la care se adaugă dotarea sălilor de clasă cu table interactive și videoproiectoare.
Cu siguranță, infrastructura școlară din comuna Boghicea va depăși multe unități de învățământ de la oraș. De asemenea, pe lista de așteptare la finanțare mai sunt și alte proiecte, de canalizare, în lungime de 6 km, de modernizare drumuri, cu care se va termina de asfaltat toată comuna, modernizarea Căminului cultural Slobozia, plus extinderea de rețea de apă în satele Căușeni și Nistria. Privind tabloul cu investiții, la o populație de 2.600 de locuitori, probabil, unii ar spune că este foarte mult. Nu este, gândindu-ne la anii în care oamenii acestor locuri aveau parte numai de praf, dar și de gropi uriașe în puținul asfalt care lega satele Bâra şi Boghicea. Iar la vreme de secetă, oamenii cărau apa pentru animale și consum casnic de la distanțe mari. Aceste aspecte nu se pot uita, însă meritul investițiilor, fără echivoc, este al primarului Mihai Cazamir.
************************************************
– Domnule primar, cum ați caracteriza, investițional, anul 2021, pentru comuna Boghicea?
Fără exagerare, 2021 a fost cel mai bun an de la începutul mandatelor mele. S-au așezat foarte multe lucruri în favoarea comunei. Mă refer la proiectele la care ni s-a acordat o șansă. Vorbesc de modernizarea drumurilor comunale și sătești, în valoare de 5 milioane euro. Acum, așteptăm să înceapă achiziția și licitația propriu-zisă a lucrării. A fost făcut SF-ul, iar apoi proiectul tehnic. Totul este făcut. Licitația este organizată de Compania Națională de Investiții. Noi, prin Hotărârea Consiliului Local, am predat doar amplasamentul la CNI. Mai mult, zilele acestea, am primit înștiințare că a fost aprobat, prin GAL, terenul de sport de la Școala Gimnazială Boghicea. Va fi al doilea teren, după cel de la Slobozia, cu material sintetic și cu de toate. Valoarea este de 138.000 euro. Trebuie doar să semnez contractul de finanțare. Avem deja proiectul tehnic, este avizat și abia aștept să înceapă lucrările.
– În ce stadiu este proiectul de alimentare cu apă?
Vorbim doar de rețeaua de alimentare cu apă, nu de canalizare. Rețeaua este pe ultima sută de metri, iar constructorul a promis că, până pe 2 martie 2022, o să facă toate probele. A montat stația de pompare și vrea să facă verificarea instalației, a presiunii apei. Dacă dumnealor au spus că la acea dată vor da drumul apei în rețea, asta înseamnă că suntem foarte tari.
– Cetățenii au făcut cereri de branșare?
Momentan, nu! Trebuie să facem recepția lucrării, după care vor veni și cererile de branșare. În zona noastră nu prea este apă, iar când este secetă, problemele sunt mult mai grele. Acum, mulțumim lui Dumnezeu, este un an mai bunișor, în privința apei. Valoarea este destul de mare și depășește suma de 11,2 milioane lei. Datorită actului adițional, semnat nu cu multă vreme în urmă la sediul Prefecturii Neamț, suma alocată a fost mărită.
– În privința canalizării?
Proiectul de canalizare, în lungime de 6 km, este depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Se spune că, până în luna aprilie, se vor hotărî în privința a aceea ce ne vor da. Mai avem depus un proiect de extindere rețea de apă pentru satele Căușeni și Nistria, cu tot cu branșamente.
Dispensar nou la Slobozia
– Se tot spune că vor fi aprobate maximum două proiecte de fiecare comună.
Nu știu, eu mă rog la Dumnezeu să-mi duc la capăt proiectele pe care le-am început.
– Documentațiile pentru gaz metan, în ce fază au ajuns?
Dacă va fi acel fond național pentru rețele de gaz metan, noi vom fi pregătiți. Oricum, nu vom putea aduce gazul metan în comună înaintea celor de la Bâra sau Oțeleni. Conductele trebuie să ajungă la ei mai întâi.
– În privința Căminului cultural de la Slobozia?
Proiectul este depus la CNI, dar mi s-a spus să stau la rând, și vă voi spune și motivul. Avem dispensarul uman de la Slobozia, în valoare de 3,5 milioane lei, obiectiv care va intra zilele acestea în licitație. De aceaa nu facem mofturi. Am fost nevoiți să dăm și declarație, pe proprie răspundere, că proiectul este întocmai.
– Ce vești ne dați de la școli?
În primul rând, pentru grădinița de la Slobozia am făcut demersuri pentru a-i face recepția. La Școala Boghicea, la corpul A, constructorul mai are de lucru în interior, la instalația sanitară, dar și să monteze ușile. Clădirea este gata și în exterior, inclusiv pavajul din curte. Sperăm ca la începutul viitorului an școlar, totul să fie gata. Va fi realizată și noua bază sportivă, iar aspectul se va schimba total. Terenul de sport sper să fie gata mult mai devreme, înainte de 1 septembrie. Dacă permite vremea, în două luni, baza sportivă este gata.
– Ați făcut un calcul, cât costă tot acest sistem investițional?
Nu am făcut niciun calcul, dar valoarea este foarte mare. Numai la proiectul de drumuri este vorba de 5 milioane euro. Însă, mai avem și alte proiecte, cu valori mai mici. Proiectul de tablete pentru copii, necesar învățământului online, cu table interactive pentru toate clasele, în toată comuna, dar și cu videoproiectoare în fiecare sală. Eu am depus acest proiect pe fonduri europene, iar acum ne verifică tocmai conformitatea proiectului, iar după s-ar putea să-i dăm drumul. Un alt proiect este iluminatul stradal, astăzi, bunăoară, vom da o decizie ca să formăm o comisie, după care putem face achiziția lămpilor. Semnăm contractul și lucrarea poate începe. Practic, suntem în grafic de anul trecut. Este vorba de un proiect cu fonduri europene, eligibil în proporție de 76%, iar noi o să mai punem diferența, respectiv suma de 140.000 lei. Am mai început un proiect, care implică primăria comunei, prin care fiecare compartiment va fi digitalizat.
”Nu am stat degeaba la primărie”
– În cazul în care se va face o nouă reorganizare administrativ-teritorială, ce veți face?
Noi suntem pregătiți cu proiecte. Altceva, ce să facem?
– Când credeți că veți termina de asfaltat comuna?
Termenul de finalizare a proiectului de asfaltare, de 12 km, pe calamități, este de 15 luni. Fiind valoare mare, cu siguranță se vor bate mulți. În fond, sunt 5 milioane de euro. Eu aș fi tare bucuros să se termine cât mai repede licitația. Dacă o organizam noi, treaba mergea mult mai repede. Eu nu știu cum procedează CNI și în ce fel organizează licitațiile. Așa cum spuneam, noi stăm la rând cu sala de sport de la Boghicea și Căminul cultural de la Slobozia. Avem proiect pentru sediu nou de primărie, și, așa cum vă spuneam, în 2021 a fost cel mai bun an din istoria modernă a comunei Boghicea. Actualul sediu va rămâne pentru arhivă și multe altele. Am mai achiziționat și un camion pentru colectarea deșeurilor. A costat 15.000 euro, plus TVA. Camionul este din anul 2007 și nu este o vechitură. Este marca MAN, super.
– Constat, toată lumea se plânge, dvs. nu…
Sincer, nu avem motiv. Trebuie să fim optimiști și să dăm îniante.
– Un mesaj către electorat?
Să aibă încrede în mine, că nu-l voi dezamăgi niciodată. Îi stau la dispoziție 24 din 24 de ore. Răspund oamenilor la telefon la orice oră din zi și din noapte. Drept dovadă, proiectele pe care le avem în finanțare, dar și pe cele depuse la finanțare, vom găsi bani și le vom implementa în viitor. Asta demonstrează că nu am stat degeaba la primărie. (Rep.)