În anul 1840, la Mănăstirea Văratec a fost construită Bolnița mănăstirii de către Domnița Safta Brâncoveanu, însă aceasta pe data de 7 august 1995, în urma unui incendiu, a fost distrusă, motiv pentru care Preafericitul Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Consiliul Mănăstirii Văratec a hotărât să se construiască o nouă clădire pentru îngrijirea călugărițelor în vârstă și bolnave și alți bătrâni civili, care nu au locuință și îngrijirea necesară. Astfel după doi ani de la acest incident, pe data de 7 mai 1997, Părintele Mitropolit, împreună cu o delegație din partea Mitropoliei și Maica Stareță a Mănăstirii Văratec, fiind de față și domnul arhitect Grigore Filimon, care a executat proiectul acestui cămin, au fixat locul și au pus piatra de temelie căminului, dându-i în același timp și denumirea de „Cuvioasa Nazaria”, iar Paraclisului care se află în interiorul căminului i-au pus denumirea de „Sf. Ioan Evanghelistul”. Pentru acest proiect s-a pus la dispoziție de către mănăstire o suprafață de 10.000 mp care s-a estimat la aproximativ 500.000 euro. Fundațiile, demisolul și parterul s-a construit de către Arhiepiscopia Iașilor, prin Mănăstirea Văratec.
În anul 2000 prin implicarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Maicii Starețe a Mănăstirii Văratec, Primăria Agapia a preluat în administrare proiectul Căminului de bătrâni (protocolul nr. 779/4 octombrie 2000) în scopul de a accesa mai ușor fonduri pentru finalizarea investiției, însă Biserica a continuat să se preocupe de acesta în mod direct și după acest demers. Partenerii care au contribuit la construcția Căminului pentru persoane vârstnice Văratec din anul 1997 și până în 2019 au fost Arhiepiscopia Iașilor, Mănăstirea Văratec, Primăria Agapia, Consiliul Județean Neamț, Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, iar ca sponsor a fost Fundația FAPAR din Elveția.
Din anul 2008 s-a adăugat implicarea ÎnaltPreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, astfel licențierea Primăriei Agapia (luna octombrie, anul 2018) pentru serviciul de Centru rezidențial pentru vârstnici s-a datorat contribuției cu expertiză în domeniul serviciilor sociale, în perioada 2016-2018, a Fundației „Solidaritate și Speranță”. După depunerea Cererii de licențiere și după ce toate autorizațiile au fost obținute, din august 2018 furnizorul de servicii Primăria Agapia, județul Neamț, a primit acreditare privind funcționarea Căminului pentru persoanele vârstnice Văratec și licența provizorie privind acordarea de servicii sociale.
De la 1 noiembrie 2018 a început activitatea la Căminul pentru persoane vârstnice Văratec, iar inaugurarea oficială a avut loc pe 14 decembrie 2018 în prezența ÎnaltPreasfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, și a autoritățile locale.
Căminul pentru persoane vârstnice Văratec, “funcționează în subordinea serviciului de asistență socială al Primăriei Comunei Agapia, judeţul Neamț”, având sediu în localitatea Văratec (mai bine zis în Mănăstirea Văratec), capacitatea maximă pentru beneficiari, persoane vârstnice, fiind de 72 de locuri (agapia.ro). Din iulie 2019, deține Licența de funcționare pe termen de 5 ani LF/0005829. Dacă a început cu 21 de beneficiari, în acest moment sunt instituționalizate 62 de persoane vârstnice.
Condiţiile de admitere în Căminul pentru persoane vârstnice Văratec sunt următoarele: are domiciliul/reședinţa pe raza teritorială a judeţului Neamţ şi nu numai; a împlinit vârsta de 65 ani; nu se poate gospodări singură; este lipsit de susținători legali, sau aceștia nu pot să-și îndeplinească obligațiile, din diferite motive.
Serviciile oferite în Căminul pentru persoane vârstnice Văratec sunt următoarele:
- Servicii administrative şi hoteliere: cazare în apartamente cu două camere (o cameră cu 2 paturi și o cameră cu 1 pat), grup sanitar cu duș, spaţiu pentru depozitarea obiectelor personale; acordare masă (3 mese principale şi 2 gustări/zi): asigurarea unui meniu zilnic diversificat (mic dejun, prânz și cină) conform indicațiilor medicului și dorinței asistaților, cu asigurarea caloriilor necesare și încadrarea în alocația zilnică de hrană; menaj: spălătorie, uscătorie, călcătorie; curăţenie: asigurarea și întreținerea apartamentelor și a spațiilor comune (holuri, sala de mese, cabinet psihologic, sală de recuperare/reabilitare, cabinet medical, spații pentru activități sociale, culturale, religioase, oficiu spălătorie – călcătorie, grupuri sanitare); pază: asigurarea supravegherii permanente a căminului prin personal calificat; întreţinere: buna întreținere și folosire a imobilului, a mobilierului, cazarmamentului și echipamentului existent în dotare;
- Asistenţă socială: evaluare şi intervenţie socială, informare şi consiliere socială, îndrumare către alte servicii, suport emoţional, monitorizare cazuri.
- Asistenţă şi suport specializat în vederea reabilitării/reintegrării sociale: terapii de reabilitare/reintegrare socială: ergoterapie/ terapie ocupaţională – activități practice /lucrative (lucru manual, grădinărit, confecţionat obiecte decor etc.), terapii de relaxare – artterapie (teatru, dans, muzică, pictură, lectură) şi ludoterapie (puzzle, integrame, scrabble, şah, table, rummy, jocuri distractive, etc.); supraveghere; suport emoţional – religios: consiliere individuală și de grup; intervenție în caz de criză; identificarea vârstnicilor cu tulburări mentale; servicii și ritualuri religioase în paraclisul căminului, sau la patul asistatului; consiliere spirituală.
- Asistenţă medicală şi recuperare: asistență medicală curativă și de urgență; prevenirea și depistarea bolilor infecțioase și parazitare; educație pentru un stil de viață sănătos; facilitarea accesului la servicii medicale de specialitate în unități de profil; kinetoterapie, gimnastică medicală şi masaj.
- Îngrijire personală: ajutor efectuare activităţi de bază ale vieţii zilnice; ajutor efectuare activităţi instrumentale ale vieţii zilnice.
- Socializare, activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber: activităţi informative (citire presă, cărţi, reviste, urmărire programe radio sau TV); sărbătorirea zilelor de naştere şi a altor sărbători/evenimente speciale; plimbări în aer liber, pelerinaje, vizionare de spectacole, vizite la diverse instituţii.
Personalul căminului este alcătuit din 37 persoane angajate, care oferă zilnic servicii beneficiarilor după cum urmează: personal de specialitate şi auxiliar (1 asistent social, 6 asistente medicale, 1 psiholog, 1 kinetoterapeut, 1 economist, 1 referent, 12 infirmiere); personal cu funcţii administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii (1 administrator, 6 bucătari/ajutor de bucătar, 2 fochiști, 2 paznici, 2 spălătorese-călcătorese, 1 femeie de servici; colaborator: 1 medic specialist medicină de familie.
Căminul pentru persoane vârstnice Văratec, este alcătuit din:
– Demisol – aici funcționează: bucătăria, sala de mese pentru beneficiari, spălătoria, magaziile cu depozitele de alimente precum și centrala termică;
– Parter – unde funcționează birourile de: asistență socială, asistență medicală, administrare, psihologie, contabilitate, sala de kinetoterapie și sport, sala de socializare și biblioteca căminului;
– etajul 1 – care este format din 12 apartamente (fiecare apartament este format din 2 camere (o cameră este de 1 persoană iar una de 2 persoane), un hol și grupul sanitar) unde locuiesc femeile;
– etajul 2 – este identic etajului 1, aici locuiesc bărbații;
– Paraclisul Căminului – acesta este poziționat la mijlocul căminului, având ca hram Sf. Ap. și Evanghelist Ioan precum și Sf. M. Mc. Pantelimon.
Totodată, diferite evenimente și activități realizate în căminul pentru persoane vârstnice Văratec au avut loc, de la funcționarea acestuia și până în prezent: Ziua de 1 ianuarie – Sărbătoarea Anului Nou, realizarea unor obiecte decorative cu specific 1/8 martie; Ziua de 1 martie – Sărbătoarea Mărțișorului; Ziua de 8 martie – Sărbătoarea Zilei Internaționale a Mamei; Ziua de 8 mai – Hramul „Sf. Ap. și Evanghelist Ioan”, ocrotitorul Căminului pentru persoane vârstnice Văratec; Perioada Paștilor – Participare la înroșirea ouălelor; Activități de ieșire din centru (muzee, pelerinaje). Pelerinaje la Mănăstirea Văratec și unele mănăstiri din zonă cum ar fi: M-rea Neamț, Secu, Sihăstria, Sihla. Apoi, vizite la muzee: Casa memorială Ion Creangă din Humulești, Cetatea Neamțului; Rezervația de Zimbri – Neamț cunoscută și sub denumirea de Rezervația de Zimbri „Dragoș-Vodă”; Plantarea florilor în grădină; Îngrijirea florilor plantate; Îngrijirea arbuștilor și a spațiului verde; Ziua de 1 octombrie – Ziua Internațională a Persoanei Vârstnice – evenimente numerose și grandioase; Ziua de 1 noiembrie – Ziua aniversării de deschidere a centrului; Realizarea unor obiecte decorative cu specific de Crăciun; Pregătirea Zilei de 1 Decembrie (serbări sau obiecte handmade tradiționale). Realizarea unor obiecte decorative cu specific de Crăciun; Primirea colindătorilor și servirea acestora cu bomboane, prăjituri, sucuri, etc; organizarea zilelor de naștere în fiecare lună pentru toți beneficiarii prezenți în Centru.
Maica Filumena, cea care se ocupă de administrarea și buna funcționare a căminului pentru persoane vârstnice a ținut să precizeze: “Pe lângă dotările și condițiile dintre cele mai bune pe care le oferă, căminul nostru oferă ceva care, poate, e mult mai important. Empatie. Toți angajații noștri oferă empatie, atenție și grijă față de aceste persoane în vârstă”.
FOTO: Căminul pentru vârstnici de la Mănăstirea Văratec
Un comentariu
Sunt pensionar de 77 ani actualmente din roman neamt ,sanatos ,ramas vaduv de 1 an si singuratatea ma omoara si doresc intrnarea in acest camin Ce cinditii trebuie sa indeplinesc pentru 1 camera cu 1 pat Posed masina particulara si o pensie de 35 000 lei si pot suplimenta suma ,Astept raspuns .