Ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț din 3 februarie în care a fost supusă la vot hotărârea privind adoptarea bugetului pare să fi dat ocazia unui consilier județean să se expună unui conflict de interese destul de clar. Este vorba despre Eduard Ovidiu Gavril, care conform minutei, a votat pentru adoptarea hotărârii ( vezi foto 1).
Dl. Eduard Ovidiu Gavril este angajatul DAGSPC Neamț, ca instructor educator la central de zi din Dărmănești. Inutil să mai precizăm că DGASPC este instituție subordonată Consiliului Județean și atunci când votezi bugetul județului îl votezi și pe cel al acestei instituții (foto 2).Mai mult, soția domnului Gavril este angajata Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, al cărui buget se votează în cadul aceleiași hotărâri.
Potrivit articolul 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, „(1) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 57 alin. (4^1) şi art. 101 alin. (3^1)”.
Dacă alesul județean a votat hotărârea, aceasta devine nulă de drept, iar el riscă să fie sancționat administrativ. Este de urmărit câte hotărâri legate de Spitalul Județean sau DGASPC a votat Ovidiu Gavril și în ce fel rezistă ele apropo de prevederile legii.
Este greu de stabilit dacă în acest caz se poate vorbi despre incompatibilitate, dar suntem siguri că, la fel ca în cazul Laurențiu Dulamă, se va face o anchetă cu maximă celeritate. Apropo de Laurențiu Dulamă, care și el este personal contractual la DGASPC, la începutul ședinței a anunțat că nu votează proiectul, tocmai pentru a nu păcătui administrativ, știind că este atent supravecheat de cei pe care i-a învins în instanță, dovedind că au făcut un abuz când l-au ejectat din funcția de vicepreședinte la județ și din calitatea de consilier județean. (V.B.)
Un comentariu
Art. 46 menționat mai sus,este valabil pentru pentru administrația publică locală. Dl. Gavril a votat într.o şedință a Consiliului Județean. Chiar şi aşa dl. Gavril este un om de bună credință, cu un comprtament corespunzător – valabil unui consilier ales şi acceptat în Consiliul Județean