O veste răscoleşte România de ieri încoace. COVID-19 a fost înfrânt de câteva zile şi noi habar n-aveam! O firmă israeliană a anunțat succesul tratamentului pe bază de plante pentru COVID-19 în oprirea atașării coronavirusului, inclusiv varianta Omicron, de celulele umane – aşa titra bine-cunoscutul şi bine-controversatul portal de sistem G4Media.ro
Se invocă (fără link!) o relatare din publicaţia israeliană Jerusalem Post. Numele corect este The Jerusalem Post. Aflăm că noul tratament (o cură sigură pe bază de plante, fără efecte secundare cunoscute), ce va fi depus pentru autorizare de utilizare de urgenţă într-un număr de ţări, „a oprit progresul virusului Sars-Cov-2 în celulele umane și a dus la teste PCR negative în 48 de ore, iar pacienții s-au recuperat și de simptomele de lungă durată ale COVID-19 care au afectat victimele, cum ar fi pierderea memoriei, pierderea gustului și a mirosului, dureri de cap, oboseală și multe altele”.
Ştirea – în fapt un fake news, adică o minciună – e la locul ei în aceeaşi formă şi în dimineaţa de joi, 10 februarie. În timp ce materiale fundamentate ştiinţific din întreaga lume, poziţii susţinute de savanţi autentici, în frunte cu un laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi câte şi mai câte alte dezvăluiri crunte – fie din ţară, fie din străinătate – despre plandemie, dar toate neconvenabile autorităţilor de la Bucureşti, sunt încadrate la conspiraţii, la acte de trădare, „minunea” asta rămâne în picioare, voioasă şi netulburată.
Publicaţia israeliană spune altceva:
Asta înseamnă că un startup susţine/ pretinde că tratamentul pe bază de plante poate opri simptomele COVID, Omicron. Despre ce vorbim? De unde până unde certitudinea din ştirea românească?
Mai mult, dintru bun început, The Jerusalem Post subliniază următoarele:
Adică Novel Concepts a susţinut fără a furniza nicio dovadă. Iar în trecut, cercetătorii au pus la îndoială afirmaţiile companiei. Astfel, minciuna românească e gata dovedită.
Din articolul original s-a preluat totuşi ceva cu acurateţe, de unde rezultă de fapt explicaţia ştirii. De la ei, nu de la noi. La mijloc e o afacere. După teste efectate în două laboratoare din Canada şi Israel, acel startup intenţionează să organizeze o Ofertă Publică Iniţială (IPO) de acţiuni pe piaţa de valori, cândva în acest an, pe fondul „succesului noului său tratament”. Orice alte comentarii nu-şi au rostul.
Viorel COSMA