Astăzi, 24 februarie, ziua în care războiul ruso-ucrainian a început, în județul Neamț nu s-a luat oficial nici o decizie privind situația posibililor refugiați. Pregătiri au fost făcute încă de săptămâna trecută în județele de la granița estică a României – Botoșani, Suceava, Iași – unde s-au stabilit amplasamentele taberelor pentru refugiați.
O informare privind măsurile luate în județul Neamț, cât timp CSAT-ul abia s-a întrunit în această dimineață, poate părea prematură, dar în condițiile războiului modern nu!
Adrian Niță, prefectul de Neamț a declarat pentru mesagerulneamt.ro că încă nu s-a primit nimic de la București. În lipsa unor decizii ale autorităților, așteptate după reuniunea CSAT, situația este gestionată la nivel executiv de ISU Neamț. În acest moment, în ipoteza în care refugiații ar ajunge în Neamț, este disponibilă tabăra mobilă din dotarea ISU Neamț.
Ultimul exercițiu când a fost folosită această tabără mobilă și care a vizat derularea unui scenariu cu plan roșu de intervenție, pentru vremuri de pace, a fost executat la Mănăstirea Secu, în 19 septembrie 2019, despre care am scris aici. „La nivelul instituției noastre nu s-a primit nici un ordin de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență. ISU Neamț are în dotare o tabără mobilă pentru persoane sinistrate sau evacuate, în sistem containerizat și o bucătărie rulantă auto achiziționată prin intermediul proiectului MULTIRISC – Programul Operațional Infrastructură Mare. Echipamentele au fost achiziționate cu scopul de a crește nivelul de siguranță al populației, prin dotarea tehnică eficientă şi modernă, pentru a asigura un răspuns mai bun în situații de urgență”, a declarat lt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.
Această tabără are o capacitate de 201 persoane și este alcătuită din 3 containere identice și o bucătărie rulantă auto care poate fi utilizată. Se poate asigura și hrana pentru cei cazați în campus.
Condițiile de cazare disponibile în cele trei containere sunt:
- 10 corturi destinate cazării persoanelor (suprafață de 25 mp),
- un cort care poate fi folosit ca bucătărie sau sală de mese cu o suprafață de 96 mp,
- 10 sisteme de climatizare,
- un sistem de iluminat,
- 67 paturi pliante,
- 67 saci de dormit,
- 10 seturi de mese cu bănci.
Rămâne de văzut ce destinație va primi această facilitate și dacă va fi pusă integral la dispoziția refugiaților, atunci când se va impune. „Tabăra are mobilitate mare, care pot asigura cazarea a 201 persoane afectate de diferite situații de urgență. Dar asigură și cazarea personalului propriu în misiuni speciale pentru perioade lungi de timp, plus facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de mai multe săptămâni”, precizează ofițerul de presă al ISU Neamț.
Cristina Iordache