Camera Deputaţilor dă astăzi votul final pe moţiunea simplă „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul «săptămâna viitoare» Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, iniţiată de USR împotriva ministrului PNL al Energiei. Luni, 7 februarie, nu s-a ajuns la votul programat din cauza bruscării lui Popescu de către deputatul George Simion, incident în urma căruia liderul AUR a ajuns la o cotă de popularitate greu de imaginat anterior.
În eventualitatea unei majorităţi favorabile, adoptarea moţiunii este perfect inutilă, nefiind urmat de vreun efect direct. Exprimă poziţia Camerei şi atât. Indirect însă, în situaţia de faţă, este de urmărit şi evaluat grabnic poziţionarea PSD. Fofilarea sau un vot pe faţă alături de colegii de „parteneriat” de guvernare echivalează cu o sinucidere politică în faţa românilor zdrobiţi de politicile şi deciziile iresponsabile, antinaţionale din Energie girate de guvernele Orban, Cîţu şi Ciucă sub înaltul patronaj al prim-chiriaşului de la Palatul Cotroceni.
Vine neagra primăvară…
În context, este un bun prilej de a aminti adepţilor înfocaţi ai ministrului, dar şi partenerilor de la PSD şi UDMR, noua analiză distribuită de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) în urmă cu două zile, în ziua dezbaterii moţiunii. Sublinia din start că prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic nu doar că nu va scădea în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. „Oamenii se miră că marea recalculare a facturilor la energie arată că doar 4% din consumatorii celui mai mare furnizor de gaze vor beneficia de plafonare şi că la energie electrică puţinii consumatori care vor beneficia de plafonare/compensare vor primi în medie 12 lei. Asta se întâmplă când se promovează intenţionat dezinformarea românilor, chiar dacă aceste lucruri au fost precizate încă din decembrie 2021 într-o analiză AEI. Trebuie să terminăm cu această recalculare, cu inventarea unor hoţi imaginari, trebuie să încetăm sa mai sperăm că facturile vor fi ca anul trecut la gaze, trebuie să recunoaştem că au existat atât de multe poveşti frumoase încât primele 3 luni din această iarna au trecut şi vom constata că la fel vor trece şi ultimele două luni din această iarnă, şi vom rămâne buni de plată”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele AEI. (Comunicatul integral al asociaţiei, la finalul textului.)
Un denunţ tardiv şi cu fentă împotriva lui Cioloş
Din păcate, până astăzi, nu s-a acordat aproape deloc atenţie discursului de apărare susţinut de Virgil Popescu. Poziţia este construită în jurul clasicei abordări „n-am făcut eu, nu-s eu vinovat” şi conţine un denunţ împotriva lui Dacian Cioloş, cu trimiteri concrete la mandatul de „guvernul meu” post-Colectiv. I se reţin în sarcină aproape toate relele din Energie, de parcă nu ar fi fost colegi de guvernare, de parcă Popescu nu ar fi deţinut portofoliul de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri în Guvernul Orban, înainte de a-i fi acordat exclusiv „patronajul” Energiei.
Edificator pentru conflictul ministrului cu realitatea este următorul pasaj: „Nu stăm nici în genunchi, nici în poziție de drepți în fața UE, în domeniul energetic, așa cum încearcă unii să spună. SUNTEM PARTENERI! Ne urmărim interesele naționale. Fiecare țară trebuie să poată avea grijă de ea însăși: Germania, Franța, Polonia și alte state membre își văd interesul! Și România face la fel. Vom obține de la UE beneficii suplimentare pentru zonele de „Tranziţie Justă”, pentru Valea Jiului, Gorj, precum și alte zone afectate de restructurări și de schimbările din industrie care afectează toate statele.
Negociem cu UE, dar ne uităm permanent la ce este important pentru România și ce avem noi de câștigat, iar interesul nostru este consolidarea capacităților de producție proprii.”
Astfel, nu are a surpinde o şperlă de proporţii. Popescu prezintă „Legea din decembrie, Ordonanța urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale” drept generatoare a unei mici revoluţii în sectorul energetic. Cum nu are a surprinde nici că în urmă cu câteva ore, probabil din disperare, anunţa pe Facebook o preocupare aprinsă pentru situaţia Termocentralei Mintia, a hidrocentralelor neterminate, plus deblocarea investiţiei de la Iernut… (Viorel COSMA)
07.02.2022_Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă