Cei 64 de profesori din Neamț, înscriși în a doua etapă a concursului de ocupare a funcțiilor de conducere din școli rămase neocupate după prima rundă, susțin mâine, 18 februarie, proba scrisă. Miza: 35 de posturi director și 17 posturi de director adjunct. Intrarea în centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț se va face între orele 8-8.45. Proba scrisă începe la ora 10 și va dura maxim 120 de minute, potrivit regulilor transmise de Ministerul Educației și anunțate de inspectorul școlar general Mihai Obreja. „Conform regulamentului, candidații care nu se pot prezenta la concurs în data de 18 februarie din cauză că sunt în izolare sau carantină de Covid, participă la sesiunea specială din data de 4 martie. Ulterior este programată etapa înregistrării opțiunilor candidaților, fiecare pentru ce funcție dorește și la ce școală, mai exact în perioada 4-8 martie”, a precizat șeful IȘJ Neamț. Cel puțin până astăzi, 17 februarie, la prânz, nici unul dintre candidați nu a anunțat probleme de sănătate. „Ultimul termen pentru anunțarea imposibilității de a susține testul grilă este astăzi, până la miezul nopții. Deocamdată, nu s-au anunțat astfel de situații”, a declarat prof. Dana Lăcrămioara Păiuș, președinta comisiei de organizare a concursului. Candidații trebuie să prezinte actul de identitate și să intre în sălile de examen doar cu pixul cu pastă albastră sau neagră, care nu se șterge.
Astăzi, 17 februarie, au fost trași la sorți supraveghetorii, care trebuie să fie doi pentru fiecare sală de examen, plus un responsabil, conform regulamentului. Repartizarea pe săli trebuie să aibă în vedere ca în sala respectivă să nu fie printre candidați colegi din școala unde își desfășoară activitatea supraveghetorii. „Avem 14 supraveghetori aleși astăzi, pentru cele 4 săli de examen, plus 4 de rezervă. Avem și lista de observatori, sunt reprezentanți din toate categoriile: părinți, elevi, sindicate, de la Camera de Comerț, de la episcopie. Ne-am organizat așa încât să nu existe timpi morți și să fructificăm orice pas, conform regulamentului”, a adăugat inspectorul școlar general adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș.
Regulamentul de concurs mai stabilește ca supraveghetorii să nu aibă nici o tangență cu subiectele, nici măcar la multiplicarea acestora. Testele grilă se corectează imediat după încheierea timpului alocat și rezultatele se publică în aceeași zi. Contestațiile se pot depune începând din 18 februarie și până pe 19 februarie, sâmbătă. Notele finale se publică cel târziu pe 22 februarie.
După proba scrisă specială, din 4 martie și încheierea procedurii cu opțiunile, se constituie comisiile pentru interviu, în perioada 9-10 martie, la data de 14 martie se publică graficul pentru interviuri și proba efectivă se derulează în perioada 16-25 martie. După contestații și verificări, în data de 29 martie se afușează notele finale din concurs. A doua zi, pe 30 martie, candidații admiși pe mai multe funcții trebuie să-și aleagă o funcție și o școală, iar pe 31 martie se validează rezultatele.
În fine, ultima etapă, din data de 4 aprilie, este emiterea deciziilor de numire, noii directori și directori adjuncți prelunându-și atribuțiile începând cu data de 19 aprilie 2022.
Cristina Iordache