Medicul endocrinolog Mariana Cabac (31 ani) este de la începutul acestui an angajata spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț. Născută în Republica Moldova, noul medic endocrinolog este absolvent al UMF Iași – Facultatea de Medicină Generală, promoția 2010-2016 (din care anul 5 cu bursă student Erasmus, Franța). Cu rezidențiat în Endocrinologie (5 ani) a obținut titlul de medic specialist la Centrul Universitar din Iași, în 2021.
– V-ați dorit de mic copil să deveniți medic? Cum v-ați dat seama că doriți să fiți medic?
Dorința de a deveni medic s-a înfiripat în clasa a IX-a. Îmi amintesc prima oră de dirigenție, când am fost rugați să scriem pe o foaie ce ne dorim să fim când vom ajunge oameni mari. Bineînțeles, am scris că vreau să devin medic.
– Și ce anume v-a atras spre această specializare – endocrinologie? Și dacă ați ales-o din primul an de facultate sau pe parcurs.
Am prins drag de aceasta specialitate în anul 5 de facultate (pe atunci eram studentă Erasmus în Franța). Mi s-a părut fascinant că niște organe atât de mici, cum sunt glandele endocrine (unele cântărind puţin peste un gram) pot determina o gamă atât de largă de simptome și afecțiuni, unele cu impact negativ marcant asupra calității vieții pacienților.
– Cu ce se deosebește această specializare de celelalte specializări din medicină? Și ce tip de pacienți apelează la un medic endocrinolog, ce boli anume se tratează.
Endocrinologia este ramura medicinei care studiază sistemul endocrin şi afecţiunile hormonale asociate acestuia. Spre deosebire de celelalte specialitati, endocrinologia abordează patologia nu doar a unui singur organ, ci a unui întreg sistem, al cărui echilibru este esențial în menţinerea funcţionalităţii optime a întregului organism. La medicul endocrinolog se adresează pacienți cu patologie tiroidiană, patologia glandelor paratiroide (cu rol în echilibrul fosfo-calcic al organismului), patologia axului hipotalamo-hipofizar, patologia glandelor suprarenale, disfuncţiile ovariene/testiculare, patologia osoasă (osteopenia, osteoporoza), obezitatea de cauză endocrină, hipertensiunea arterială secundară endocrină și alte afecțiuni.
„La Spitalul Târgu Neamț am întâlnit un colectiv prietenos și plăcut”
– De ce nu v-a tentat să profesați în străinătate?
Pe durata rezidentiatului am efectuat stagiul de Diabetologie într-un centru spitalicesc universitar (CHU) din Paris. Deși sistemul medical francez este unul foarte bine pus la punct, motivele pentru care am decis să mă întorc, au fost bine întemeiate și prioritare.
– Prin ce conjunctură ați ajuns aici?
La Spitalul din Târgu Neamț am ajuns pentru prima dată la finalul anului 2016, după obținerea postului la examenul de rezidențiat. Aici am întâlnit un colectiv prietenos și plăcut. E îmbucurător faptul că spitalul dispune de o echipă tânără, perseverentă și dedicată, ceea ce deschide drumul unei colaborări frumoase, având ca principal scop sănătatea și binele pacientului.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Spitalul asta a avut si in trecut o echipa extraordinară. Am fost cardiolog aici câțiva ani si am fost in cea mai faina echipa . E undeva un spirit bun, niște emanații benefice in locul ala !