„Să clădim temeliile fericirii noastre naţionale”
S-a născut la 1 august 1835, ca fiu al lui Petru Pop de Băseşti cel Tânăr şi al Susanei Pop de Turţ. Gheorghe Pop de Băseşti este descendentul unei străvechi familii româneşti din comuna Băseşti, pomenită încă din anul 1678 în diferite documente. A absolvit facultatea de drept în anul 1859. În același an a participat la războiul franco-italo-austriac. După ce a fost eliberat din armată în anul 1860, Gheorghe Pop de Băseşti a intrat în viaţa politică. Din acest moment, de numele său vor fi legate timp de 60 de ani memorabile pagini ale luptei naţionale a românilor transilvăneni. Apogeul a fost istoricul act de la 1 Decembrie 1918.
Cercul de prieteni
Mihail Kogălniceanu, Nicolae Filipescu, Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, Octavia Goga, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Vasile Lucaciu, Ion Rusu-Şirianu.
Patriot
Alături de alți mari eroi ai neamului, acțiunile lui Gheorghe Pop de Băseşti au avut ca țel lupta pentru realizarea României Mari, indiferent de sacrificiile personale. S-a opus vehement în parlamentul de la Budapesta, în 1879, introducerii Legii învăţământului (Trefort), care prevedea introducerea limbii maghiare în şcolile româneşti din Transilvania. În cuvântul său, patriotul afirma: „Dacă e păcat să atentezi la viaţa unui om, cu atât mai mare păcat e să atentezi în cazul legii de faţă la viaţa unui neam, ba chiar a mai multor neamuri, a tuturor naţiilor din ţările Coroanei Sfântului Ştefan”.
Marea Unire din 1918
La 12 octombrie 1918 era adoptată istorica hotărâre a P.N.R. de la Oradea citită în parlamentul de la Budapesta. Ulterior a fost convocată Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia pentru 1 Decembrie 1918, unde octogenarul tribun a fost ales ca președinte. În procesul-verbal încheiat cu acest prilej a fost înregistrată marea manifestaţie de simpatie făcută pentru bătrânul Gheorghe Pop de Băseşti. Acesta a fost ovaţionat îndelung în picioare de către întreaga sală. În 2 decembrie părăsea Alba Iulia şi după un scurt popas la Deva, la fiica sa Elena, s-a întors la Băseşti. S-a stins la 23 februarie 1919.
Testamentul lui Gheorghe Pop de Băsești
Marele patriot și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului „cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar „scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.