Cunoscut pe plan național, în special pentru postările pe contul propriu de pe o rețea de socializare, deputatul Iulian Bulai, de la USR, pare să fi depășit momentul în care un partid precum PSD era considerat apriori neapărat unul rău și cu o activitate distructivă. Activitatea partidului la guvernare, alianța cu Partidul Național Liberal, acțiunea de demitere a propriului guvern, toate par să fi schimbat radical discursul unui deputat care la începutul primului mandat îi alerga prin Parlament pe pesediști cu telefonul.
– Domnule deputat, dacă acum USR ar primi o propunere, să meargă la guvernare cu PSD, care ar fi răspunsul?
Întrebare de 10 milioane. Nu știu, dar niciodată nu mai spun nu față de niciun fel de decizie!
– Inclusiv față de decizia unei colaborări PSD-AUR-USR?
Nu știu, depinde! Dacă mâine pleacă Simion și Călin Georgescu și toți neolegionarii din AUR și rămân patrioții curați, intelectual, naționaliștii, oamenii care spun „Da, vrem Uniunea Europeană, da acolo este locul nostru”… Sunt foarte multe variabile. De asta un da sau un nu radical nu este oportun. Ce am văzut în Parlamentul României acum două zile în discursul lui Sorin Lavric au fost următoarele: luăm distanță față de neolegionarism, față de Călin Georgescu, față de ce înseamnă afinitățile Pro Putin și Pro Rusia. A fost un mesaj nu dat României, ci intern, în partid, că dacă vreți să contăm, dacă vreți să ne primească și extremiștii europeni trebuie să fim și noi oameni normali la cap.
– Domnul Lavric nu este la prima manifestare de acest fel, a declarat același lucru și la „Mesagerul de Neamț”.
De acord, dar el aparține facțiunii de dreapta, ca să nu pun eticheta de extremă, dar fără eticheta legionarism, putinism, înțelepciune rusească, care îi aparțin lui Simion, Călin Georgescu și altora. De asta nu poți să spui da sau nu apriori. Cum nici PNL-ul de astăzi nu este PNL-ul lui Crin Antonescu și al Brătienilor, nici PSD-ul de acum nu este PSD-ul lui Iliescu și al lui Dragnea. Nici USR-ul de astăzi nu este al lui Nicușor. Nu putem ști cum vor fi partidele peste o lună, două sau trei, nici pe stânga nici pe dreapta. De asta ideea că suntem prizonierii unei alianțe sine-qua-non cu PNL-ul este greșită cum este greșită și ideea că vom putea guverna cu oricine, indiferent, oricum. Nu mai este timpul declarațiilor și afinităților predefinite într-o direcție sau alta. Pentru că în România nu mai există identități politice de stânga sau de dreapta, după cum vedem acum la PNL. Există doar abordări punctuale și de conjunctură. În momentul ăsta este greu de spus da, ne ducem prizonieri la PNL când ei au opțiune PSD.
– Este extrem de interesant ce ați spus, că se poate face o coaliție cu partide despre care toate lumea spune acum că sunt nefrecventabile, dacă ele se curăță în interior.
Am spus că există variabile foarte multe și pot să difere și la noi. Nu știm ce se întâmplă peste două luni cu USR-ul, cine o să-l conducă: dacă rămâne Dacian, dacă vine Drulă, dacă pleacă Barna, dacă vine Moșteanu, dacă o să fie Năsui. Nu știm! La PSD nu avem președinte cu un mandat clar, este președinte interimar. PNL-ul organizează un congres în curând. AUR-ul are două facțiuni care o să se rupă, că nu poți să fii și extremist filorus și neolegionar și partid de dreapta spre extremă, decent și acceptat de ceilalți extremiști de dreapta din centrul Europei. Extremism în acest sens nu neapărat unul peiorativ. Este o așezare în eșicherul politic la dreapta dreptei.
– Poate spre toamnă vom avea o imagine mai clară asupra scenei politice?
Eu cred că ați propus un termen rezonabil în chestiunea clarificării guvernanților. Pentru că nu poți să spui că vrei să mărești pensiile cu 40% și să nu poți să faci asta, să spui că renegociezi pragul pe pensii din PIB cu Uniunea Europeană și să minți, pentru că de fapt premierul nu ți-a dat acest mandat și nici partidul de guvernare nu este de acord. Nu poți să propui chestii opuse constant și să te aștepți că o să meargă lucrurile de la sine. Opinia mea este că premierul Ciucă va remania un ministru sau doi. Cred că va fi o implozie în ambele partide dintr-o diferență foarte mare. PSD-ul nu mai poate legitima un PNL care nu permite acest populism, iar PNL-ul este în implozie pentru că decizia de conjunctură de a-l pune președinte pe Florin Cîțu a depășit momentul și acum se așteaptă o revenire la normalitate. Ce se întâmplă acum îmi doresc să cred că este o excepție de afișare a priorităților și pentru a nu ajunge la soarta PNȚCD sau un PNL cu maxim 10-15% se va dori o reașezare a PNL-ului. Acest lucru ține de dinamica internă a partidului și cred că în următoarele luni vom asista la mișcări de trupe și în sânul partidului respectiv. Nu cred că această coaliție o va duce foarte mult pentru că sunt partide total incompatibile din punct de vedere al politicilor publice. Dar nici nu au fost negociate punctele acestea foarte importante. Pentru că poți să ai un exemplu cum e Germania unde poate să guverneze împreună cel mai puternic partid de dreapta și cel mai puternic partid de stânga, dar cu o claritate a programului de guvernare. Pe când acum, problema cea mai mare și dezbaterea este pe acest procent din PIB alocat pensiilor negociat în PNRR. Aceasta este agenda PSD: pensii, ceea ce este firesc, este o temă de stânga, dar fără sustenabilitate și cu foarte multe populisme. Ei când au fost la guvernare, în 2019, Teodorovici i-a spus Vioricăi Dăncilă să retragă această propunere de mărire cu 40% pentru că nu este sustenabilă, pentru că nu își permit, nu au bani. Când erau la guvernare cu 45% singuri în Parlament! Acum vor să împingă o direcție similară pentru că este una fidelă electoratului lor într-o guvernare cu PNL care, de bine de rău, spune: dăm, dar de unde?
A consemnat Valentin BĂLĂNESCU