Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca va beneficia, până în anul 2027, de finanţare europeană pentru mobilităţi Erasmus+, în domeniul Educaţie şcolară, datorită acreditării obţinute de Casa Corpului Didactic Neamț, ca lider de consorțiu.
Din proiect mai fac parte și școlile: Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Bicaz, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă –Târgu Neamţ, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, școli unde există filiale ale CCD și care au ajutat întotdeauna la transmiterea în teritoriu a programelor de formare propuse, au organizat sesiuni de învățare și ateliere de lucru.
Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport pentru perioada 2021-2027 și este coordonat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). CCD Neamt va activa ca lider de consorțiu pentru aceste școli care prin formarea angajaților în context european să aducă inovare în școală și comunitate, să devină vectori de opinie și acțiune, adevărate centre educaționale Erasmus+.
Acordarea acreditării Erasmus + confirmă faptul că CCD Neamț a elaborat un plan de implementare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, în cadrul unui efort mai amplu de a-și dezvolta organizația, având în vedere că are o experiență considerabilă în implementarea de proiecte județene, naționale și europene, în diseminarea de informație educațională, în facilitarea de parteneriate și crearea de rețele școlare și are o vastă experiență în cercetare și inovare în domeniul educației.
Consorțiul Erasmus este realizat pentru 5 ani și își propune:
1) facilitarea accesului la servicii educaţionale de calitate pentru toţi elevii în scopul creșterii actului educațional la standarde europene prin formarea a peste 100 de cadre didactice (extinderea metodelor interactive de învăţare, creșterea abilităților de comunicare într-o limbă străină, educație inclusivă practică și educație ecologică),
2) reducerea ratei abandonului școlar în școlile din consorțiu, prin îmbunătăţirea calităţii serviciului de educaţie și adaptarea la nevoile şi opţiunile a peste 100 elevi.
3) creșterea dimensiunii europene în școlile din consorțiu prin atragerea unui finanțări mai mari pentru activităţile didactice și de formare personală și profesională,
In fiecare an 20 de elevi din școlile partenere vor participa la mobilități Erasmus+ și aproximativ 35 de persoane adulte din instituție: manageri, cadre didactice, personal didactic-auxiliar (câte 5 din fiecare școală) la cursuri de formare. Programul de mobilităţi contribuie la deschiderea şi modernizarea CCD și a școlilor partenere în consorțiul de mobilitate prin implementarea unor noi metode de predare, realizarea schimbului de bune practici, revizuirea şi internaţionalizarea programelor de învăţământ, precum şi la îmbunătăţirea guvernanţei instituţionale.
Prof. Vasile Amariei,
Directorul Liceului ” Mihail Sadoveanu” – Borca