Un scandal izbucnit de niciunde, referitor la niște poduri construite fără autorizație în zona Secu-Vaduri, tinde să ia o turnură neașteptată. Primarul comunei, Ion Rotaru, a aruncat vina într-o ședință publică asupra consilierilor USR, care i-ar fi făcut mai multe plângeri penale, care ar fi declanșat controlul și amenzile primite de oameni și primărie. După ce, ca să respectăm adevărul istoric, relația între primar și membrii USR din comună a fost ațâțată și de câteva ieșiri neacademice ale primarului în public. În realitate, lucrurile par să stea cu totul altfel și, cel puțin de data aceasta, primarul s-a înșelat cu privire la originea scandalului. Care nu ar fi ajuns la public dacă niște cetățeni ar fi permis accesul pe pod altuia.
În acest moment, lucrurile au evoluat spectaculos, atât de spectaculos încât s-ar fi ajuns până la plângeri către DNA, ceea ce ar însemna că prejudiciul estimat ar depăși un milion de euro.
Un cetățean, care acum locuiește în Iași, ar fi făcut mai multe plângeri penale pe subiect, cu privire la podurile respective și un parlamentar ar fi preluat subiectul și l-ar fi dezvoltat către DNA. Acuzele, dincolo de autorizațiile de construire a podurilor din zona respectivă (restul din altă parte a comunei au fost introduse în listă fără ca cineva să caute să vadă cum au fost ele construite, pe vremea când au ajuns strămutați în comuna Viișoara) țin de folosirea banilor primiți de comună pentru eliminarea efectelor inundațiilor din anii trecuți. Primarul, este acuzat că a permis executarea de lucrări de prevenire şi reparare a pagubelor produse de calamități fără acte de reglementare din punct de vedere a gospodăririi apelor și protecției mediului. Aici acuzațiile merg mai departe și se vorbește despre menținerea cu intenție în ilegalitate a unor construcții care pot genera pagube cu ocazia altor inundații.
Mai departe, acuzațiile ajung în curtea celor de la ABA Siret și SGA Neamț, care ar fi favorizat prin inacțiune aceste fapte, nesancționând situațiile care le-au fost sesizate în timp. Funcționarii sunt acuzați și că au tergiversat luarea unor măsuri rapide și că nu au sesizat organele de cercetare penală.
Evident că în horă sunt intrate și comisiile care trebuiau să constate care era pagubele produse de inundații, care ar fi trecut în procesele verbale podurile care au fost construite fără autorizație.
Rămâne de văzut dacă DNA se va implica în această speță, unde deja există câte dosare penale în lucru pentru proprietarii unora dintre aceste poduri, pentru construirea lor fără autorizație. (Valentin BĂLĂNESCU)