Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a punctat două chestiuni importante în problema gestionării Covidului. Prima se referă la starea de alertă sub care trăim de aproape doi ani. Ministrul Alexandru Rafila a declarat aseară, 1 februarie, la televiziunea națională, că este posibil ca din luna martie să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă națională, decât în situații punctuale. „Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru“, a declarat ministrul Sănătății. Această nuanțare este un mesaj pozitiv pentru economie, în condițiile în care „toți își doresc predictibilitate, (…) care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare“, a precizat ministrul Rafila.
Măsurile de protecție vor fi menținute, în toate segmentele sociale, în ipoteza în care vor fi condiții pentru înlăturarea stării de alertă. „Sigur, sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente, vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care totdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă, încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici ce am discutat și aici mi s-a părut extrem de important, un lucru foarte important – toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația. Dacă va mai fi nevoie de anumite măsuri, cum ar fi utilizarea măștii în spații închise, un lucru foarte simplu, păstrarea distanței un anumit timp, cred că toată lumea poate să să gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne reîntoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situație care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu știu, peste două luni de zile, cred că este un element și psihologic, care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, și să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate”, a mai precizat dr. Alexandru Rafila.
Preconizata evoluție a valului 5
Precauția ministrului Sănătății ține și de evoluția bolii în acest moment. „Este un scenariu maximal, personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend descrescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS, care dă o informare zilnică, apropo de ce se întâmpă din toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou, care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a adăugat ministrul Sănătății, care a adăugat că s-a început un studiu în majoritatea secțiilor ATI pentru „a ști cu exactitate proporția de cazuri Omicron și Delta în rândul pacienților cu forme grave”. Cât privește subtulpina BA2, au fost confirmate deja 13 persoane infectate în România, dar, chiar dacă se va extinde și la noi, se pare că nu provoacă forme grave, potrivit dr. Alexandru Rafila.
Vaccinare și certificat verde
În fine, referitor la certificatul verde, ministrul Sănătății a mai precizat că vaccinarea cu 2 sau 3 doze condiționează circulația oamenilor în afara României. „De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu în interior, un certificat care este valabil cu 3 doze sau 2 doze după caz. Deci cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze în cazul în care au încheiat schemă de vaccinare cu mai multe de 270 de zile anterior. Vestea bună dacă vreți este că toți acești cetățeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiți la nivelul Uniunii, așa este recomandarea, atât de carantină cât și de testare”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
C.I.