Comisarul șef Petrică Bodron, noul șef al Serviciului de Investigații Criminale din Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Neamț, a făcut parte din echipa care a investigat celebrul caz al ”Marelui jaf al manuscriselor furate din Marea Britanie în 2017”. Este vorba despre o anchetă în care au fost implicați anchetatori români, italieni şi britanici, valoarea materială a cărţilor şi manuscriselor vechi era de peste 2,5 milioane de lire sterline. Manuscrisul „Divinei Comedii”, a lui Dante, dar și lucrări rare semnate de Galileo Galilei, Newton sau Nicolaus Copernic, au fost descoperite ascunse sub gresie, într-o casă aflată într-un sat din Neamţ. Licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, promoția 2000, Petrică Bodron a urmat cursurile școlii de ofițeri în rezervă, la U.M. 0836 Jandarmi – Bacău. Absolvent al cursului postuniversitar ”Managementul Instituțiilor Publice”, de la Facultatea de Bioinginerie Medicală – Universitatea ”Gr. T. Popa” din Iași (2008) și a numeroase cursuri de perfecționare la Centrul de Studii Postuniversitare al M.A.I. și la Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen.
– Câteva detalii despre dv: de unde sunteți, de când lucrați în IPJ Neamț și când ați fost numit șef al acestui serviciu?
M-am născut într-o familie de oameni obișnuiți, din județul Neamț. După terminarea facultății, am lucrat atât în mediul privat, cât și în cel public, perioadă în care am acumulat experiența necesară, pentru a înțelege mult mai bine aspectele de zi cu zi, cu care se confruntă orice polițist. În Poliția Română m-am încadrat în 2005, în urma unui concurs pentru ocuparea unor funcții de ofițeri de poliție, la care au participat atât agenți de poliție, cât și persoane din sursă externă. După 16 ani de muncă ca ofițer în structurile poliției judiciare, din care 14 ani la investigații criminale, în urma concursului organizat pentru ocuparea funcției rămase vacante, la data de 10 decembrie 2021 am fost numit șeful Serviciului Investigații Criminale al IPJ Neamț.
– Ce înseamnă pentru dv. personal conducerea unuia dintre cele mai grele servicii din IPJ Neamț?
Evident, o mare responsabilitate, dar și o mare provocare, ținând cont de evoluția fenomenului infracțional. Ca șef al unuia dintre cele mai importante servicii din cadrul IPJ Neamț, am ca atribuții principale organizarea, coordonarea, îndrumarea și evaluarea activității structurilor de investigații criminale atât din cadrul structurii județene, cât și din cadrul municipiilor și orașelor din județ, pentru combaterea infracțiunilor îndreptate împotriva persoanei, patrimoniului, autorității, precum și a celor care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială, prinderea persoanelor urmărite și identificarea persoanelor declarate dispărute. Colectivul serviciului este compus din oameni deosebiți, care îmbină tinerețea cu experiența, cei mai tineri fiind dornici de a rezolva cazuri cât mai complexe, iar cei mai în vârstă având experiența acumulată ca urmare a rezolvării mai multor cazuri complexe, unele dintre acestea fiind de notorietate. Vorbim aici de colegii de la Combaterea infracțiunilor contra persoanei (Omoruri), colegii de la Combaterea infracțiunilor contra patrimoniului și grupări infracționale, de la Urmăriri sau Supravegheri Judiciare.
– Care a fost cel mai solicitant caz din cariera dv?
Pe parcursul carierei, am efectuat peste 50 de misiuni internaționale, împreună cu polițiști din cadrul Centrului de Cooperare Internațională din cadrul IGPR, pentru preluarea unor persoane urmărite internațional din țări ale Uniunii Europene. De departe, cea mai importantă activitate a mea este cea desfășurată pe parcursul a trei ani, în cadrul echipei de polițiști coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Structura Centrală, în cadrul operațiunii care a avut ca obiect destructurarea unui grup infracțional organizat din cetățeni români ce acționau transfrontalier și care au sustras în luna ianuarie 2017, de pe teritoriul Marii Britanii, cărți și manuscrise vechi (secolele XV – XVIII, ex: Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Isaac Newton, Dante, Nicolaus Copernicus), ce fac parte din patrimoniul cultural universal, fiind considerat, conform site-ului wikipedia.org, unul dintre cele mai importante jafuri comise în Marea Britanie de-a lungul timpului. Activitatea mea desfășurată în cadrul echipei de anchetatori a contribuit semnificativ la recuperarea integrală a prejudiciului, estimat la peste 2,5 milioane lire sterline – fapta principală și peste 500.000 de lire sterline – fapte conexe, la probarea activității infracționale, prinderea autorilor, 12 persoane și la condamnarea acestora la pedepse ce au însumat 118 ani închisoare. Acest caz a fost prezentat în mass-media și a făcut obiectul emisiunilor de știri, atât la televiziunile din România, cât și la cele din Marea Britanie (BBC), Germania sau Italia.
– Care ar fi obstacolele peste care trebuie să treacă un polițist de la investigații criminale pentru a prinde infractorii?
Ca orice polițist și cel de la investigații criminale întâlnește diferite obstacole. Pornind de la reticența unor cetățeni în a ne sprijini activitatea până la dificultățile de zi cu zi pe care le întâmpină orice om. Să nu uităm că și noi, înainte de a fi polițiști suntem oameni. Cu bune și cu rele… Orice polițist de investigații criminale este conștient că nu este polițist doar 8 ore într-o zi. Atunci când se impune prezența sa la serviciu, nu mai contează că este zi liberă, week-end sau sărbătoare.
– Cam care este volumul de muncă?
Serviciul Investigații Criminale face parte din categoria serviciilor cu un volum mare de muncă. Acest lucru pornește în special de la numărul mare de infracțiuni investigate, varietatea, tipologia și complexitatea acestora.
– Care au fost cele mai grele cazuri pe care serviciul pe care-l conduceți le-a rezolvat în 2021?
Anul 2021 a fost un an dificil și pentru noi, așa cum, de altfel, a fost dificil pentru toată lumea, ținând cont de restricțiile sanitare generate de pandemie. A fost cazul incendiului de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, în care polițiștii din cadrul serviciului au fost delegați de procurorul de caz să desfășoare mai multe activități de cercetare penală. De asemenea, aș remarca munca colegilor mei, care desfășoară activități pentru identificarea autorilor de mare violență. Astfel exemplific cazul de la Târgu Neamț, unde a fost identificat cadavrul unei fetițe dispărute în 2006 de pe raza orașului Buhuși, județul Bacău, desfășurând activități complexe pentru probarea vinovăției autorului faptei de omor. Activitățile desfășurate pentru prinderea unor autori de tâlhărie, membri ai grupării ”Academia infractorilor”, care au acționat pe teritoriul Uniunii Europene. Cazurile la care au lucrat colegii mei, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, privind cluburile din Piatra Neamț, unde se organizau petreceri la care se consumau droguri de mare risc. Nu în ultimul rând, colegii care lucrează pentru combaterea infracțiunilor de trafic de autovehicule. Anul trecut, au fost recuperate autoturisme furate în valoare de peste 380.000 euro.
– Vi se întâmplă dv. sau colegilor din subordine să primiți amenințări cu moartea sau să fiți agresați fizic sau verbal? Cum reușiți să treceți peste?
Cu privire la amenințările sau agresiunile pe care le poate suferi un polițist de investigații criminale, vă pot spune că orice polițist din această structură este supus unui astfel de risc. Sigur, în această privință, beneficiem de mecanismele de protecție fizică și juridică prevăzute de legislația în vigoare. Cum reușim să trecem peste acest lucru? Simplu. Ne-am obișnuit cu riscul.
– Ați trecut prin procese legate de cazuri aflate în lucru, vi s-a întâmplat să fiți nevoit să vă apărați în justiție pentru că vă faceți treaba?
În legătură cu acest aspect, legislația în vigoare dă dreptul oricărui cetățean să depună plângeri. Atunci când abuzează de acest drept și se dovedește acest lucru, va suferi consecințele legale. Atât timp cât activitatea noastră se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, nu ne sperie faptul că suntem reclamați atunci când identificăm și probăm vinovăția unor autori de infracțiuni.
– De ce ar mai avea nevoie acest serviciu pentru a funcționa în condiții de eficiență maximă?
Suferim și noi, la fel ca și celelalte structuri de poliție, în ceea ce privește ocuparea funcțiilor vacante. Avem nevoie de polițiști cu experiență sau polițiști specializați în anumite domenii. Pe anumite sectoare ale activității avem nevoie chiar de suplimentarea cu funcții. Desigur și anumite modificări legislative ar fi utile. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința persoanelor îndreptățite legal să decidă și avem speranța că vor fi rezolvate. Până atunci, în conformitate cu legislația în vigoare și resursele alocate, suntem siguri că putem face față oricărui eveniment din competență.
– Ce faceți în timpul liber, cu prietenii, cu familia, ce hobby-uri aveți?
Timpul liber! Sună foarte frumos aceste cuvinte. Într-adevăr, trebuie să ne găsim timp și pentru familie. Trebuie să fim alături și de cei dragi. Să fim părinți normali. Să fim fii sau fiice normale. Încercăm cât mai mult posibil, ca restricțiile impuse de calitatea de polițist să nu-i afecteze și pe cei din jurul nostru. Dacă reușim sau nu, numai ei ne pot spune. Din fericire, de cele mai multe ori, ne înțeleg… Timpul scurt care îmi mai rămâne și pentru mine, îl folosesc pentru a citi o carte bună, să pictez sau să fac sport.
– Un mesaj de încredere pentru cititorii acestor rânduri…
ÎNCREDEREA este un lucru de preț. Atât timp cât ne vom face treaba, cu siguranță nu îl vom pierde.
A consemnat Angela CROITORU