În ședința din 10 februarie 2022, Consiliul Local al comunei Pipirig a aprobat bugetul pentru 2022, care este de 20.263.000 lei, la partea de venituri și de 30.550.000 lei, la partea de cheltuieli. Din această sumă, 2.193.000 reprezintă venituri proprii.
Din totalul sumelor propuse prin proiectul de buget pentru 2022 se constată următoarele: administrație publică locală – 2.970.000 lei, în procent de 9,72% din total buget, sume alocate activităţii învățământ – 7.496.000 lei, în procent de 24,54% din total buget, asistență socială – 4.640.000 lei în procent de 15,19% din total buget, servicii de dezvoltare publică 4.225.000 lei, în procent de 13,83% din total buget, refacerea infrastructurii afectată de inundaţii – 8.400.000 lei, în procent de 27,49% din total buget, alte activități (situații de urgență, cultură, sănătate, protecția mediului, poliţie locală, etc.) – 2.554.000 lei în procent de 8,36%. Pentru secțiunea funcționare este prevăzută suma de 12.308.000 lei, iar pentru secțiunea dezvoltare se va aloca suma de 18.242.000 lei, pentru Programul investițiilor publice pe 2022, care este finanțat prin fonduri europene și guvernamentale și cofinanțat din bugetul local.
“Prin tot ceea facem, contribuim la creșterea calității vieții concetățenilor, la prosperitate”
”Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, am aprobat deja bugetul având în vedere că Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 decembrie. Cea mai mare sumă din buget am alocat-o investițiilor, întrucât avem multe proiecte în implementare, finanțate fie din fonduri europene ori guvernamentale (la care trebuie să asigurăm cofinanțarea) sau din fonduri locale. Astfel, am alocat fonduri pentru proiectele aflate în derulare precum Modernizarea infrastructurii educaționale a Liceului Tehnologic Ion Creangǎ comuna Pipirig, Reabilitare și extindere Școala Pluton, sat Pluton, comuna Pipirig, județul Neamț – ȋn vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, Ȋmbunǎtǎțirea infrastructurii TIC pentru dezvoltarea ȋnvǎțǎmȃntului electronic (e-learning) la Liceul Tehnologic Ion Creangǎ comuna Pipirig, Modernizarea și reabilitarea unor drumuri și poduri de interes local pentru eliminarea efectelor inundațiilor din comuna Pipirig, județul Neamț, Refacerea infrastructurii afectatǎ de calamitǎțile naturale ȋn comuna Pipirig, Apărări de mal și reconstruire punte Poiana Focșei, Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public ȋn comuna Pipirig, județul Neamț, Rezervor alimentare cu apǎ Boboiești, Sistem de distribuție a gazelor naturale ȋn comuna Pipirig, județul Neamț. Prin tot ceea facem, contribuim la creșterea calității vieții concetățenilor, la prosperitate, fiindcă Pipirigul este o comună într-o continuă dezvoltare având și o permanentă dorință de autodepășire. De aceea, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor locuitorilor comunei Pipirig, pentru sprijinul acordat, să mulțumesc membrilor Consiliului Local și personalului din aparatului de specialitate pentru foarte buna colaborare și pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunității noastre”, ne-a declarat Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig.
Istoricul comunei
Prima dovadă istorică despre comuna Pipirig este încă din secolele al III-lea și al IV-lea, mărturie fiind faptul că, în anul 1978, la marginea satului Leghin, în urma unor săpături arheologice s-a scos la iveală un cimitir ce cuprinde oseminte umane și animale, fragmente de ceramică și catarame de fier.
Comuna Pipirig este aşezată în nord-vestul judeţului Neamţ, de-a lungul drumului naţional DN15B ce face legătura dintre oraşul Târgu Neamţ şi comuna Poiana Teiului, în depresiunea intramontană Pipirig, depresiune situată în partea central-estică a Munţilor Stânişoarei. În componenţa comunei Pipirig intră şapte sate, răsfirate în lungul reţelei hidrografice a bazinului superior al râului Neamţ (Ozana): Pipirig, Boboieşti, Dolheşti, Pluton, Pâţâligeni, Stânca şi Leghin. Cu o suprafață de 19.681 hectare în prezent, comuna Pipirig face parte din categoria comunelor mari ale județului Neamț. Astfel, 69% din suprafață este ocupată de păduri, terenurile agricole ocupă 26%, iar restul de 984 hectare sunt ocupate de drumuri, ape, case, curți de terenuri neproductive.
Denumirea comunei Pipirig provine de la planta de apǎ (Pipirig), care creștea din abundențǎ ȋn zonǎ. Privitor la numele satului Pluton, nu se știe exact originea acestuia. Unele surse spun că satul Pluton își trage numele de la o unitate militară (ploton) de greci sau turci, care au poposit mai mult timp aici în timpul răzmeriței din 1821. Alții spun că denumirea locului vine de la o specie de cerbi care în vorbirea locală veche se numeau “plotoni” și care se găseau în trecut în poienile de pe aceste meleaguri. Numele toponimului este tradus din limba slavă și înseamnă loc cu multe cervide (cerbărie). Denumirile de Agăpieni, Tărîțeni și Cujbeni sunt luate după cel mai răsărit gospodar care s-a așezat aici: Neculai Agapie, probabil de la Agapia, Iacob Tărâță, Luca Cujbă, venit de la Călugăreni.
Satul Dolhești își trage numele de la cel dintâi locuitor ce s-a așezat aici, Dolhăscu, de la care au rămas multe familii cu acest nume. Tot așa, satul Pâțâligeni și-a luat numele de la locuitorul Pâțâliga. Denumirea satului Stânca vine de la stâncile Dobreanu și Dobrenași. Boboiești vine de la familia Baboi. Cătunul Dolia al acestui sat a aparținut de comuna Farcașa până în jurul anului 1900.
Două obiective din comuna Pipirig sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local. Unul este clasificat ca monument de arhitectură – ansamblul bisericii “Sfântul Nicolae” (secolele al XIX-lea-al XX-lea) din satul Pipirig, ansamblu ce cuprinde biserica propriu-zisă construită în 1807 și turnul-clopotniță (1864). Celălalt obiectiv, clasificat ca monument de for public, este brânzăria lui David Creangă (secolul al XIX-lea) din satul Dolhești.
Personalități ale comunei Pipirig: Patriarhul Nicodim (Nicolae) Munteanu, Ion Ciubuc – “omul lui Vodă” – face parte dintre gospodarii ce au întemeiat comuna Pipirig, David Creangă – bunicul după mamă a lui Ion Creangă, Corduneanu Neculai (1923-1984) a fost artist popular (cânta la “scripcă”), Gheorghiță A. Vasile a fost sculptor și pictor, Dumitru Vacariu (n. 2 ianuarie 1933) este scriitor, Gavarliu Neculai este rapsod popular, născut și locuitor al Pipirigului, cu numeroase apariții TV, Potoceanu Rodica este scriitoare, Țeșu Viorica – doctor în fiziologia plantelor, Bursuc Stelian (n. 31 octombrie 1961) este handbalist și profesor antrenor. (Ciprian Traian STURZU)