Spitalele din întreaga țară au devenit unii dintre cei mari angajatori. De exemplu, în Neamț, Spitalul Județean are 1.535 salariați, cel din Roman 921, Târgu Neamț 505 și cel din Bicaz 170. Aici nu ar fi nimic de spus. Discuțiile pot începe în momentul în care se face un raport între personalul medical și ceea ce numim în mod generic TESA. Dăm deoparte muncitori, pază, personal clerical și alte asemenea funcții de execuție necesare la orice unitate sanitară și ajungem la angajații din cadrul TESA. În birourile acestor patru spitale, însemnând oameni care se ocupă de contabilitate, achiziții, resurse umane, etc, sunt la acest început de an 158 de salariați, adică 5,05% din totalul celor care lucrează în Sănătate.
Surpriza vine, însă, din numărul funcționarilor angajați în fiecare din acest spitale. Dar și din raportul acestora în schema de personal. Tot din datele transmise de conducerile acestor spitale, aflăm că la SJU Piatra-Neamț sunt 52 de angajați TESA, la Spitalul Roman sunt 41, la Spitalul Bicaz 8 și – atenție! – Spitalul Târgu Neamț are nu mai puțin de 57 salariați TESA. Cu alte cuvinte, unitatea sanitară de sub cetate a reușit performanța nu doar să fie pe primul loc, ci să și consemneze un „record” de management al resurselor umane, în condițiile în care schema aprobată are doar 55 de posturi TESA și a fost deja depășită. Cu un procent de 11,28% funcționari, Spitalul Târgu Neamț bate nu doar media pe județ, ci și organizarea celui mai mare spital, cel de la Piatra-Neamț și lasă mult în urmă și pe cel de la Roman.
În această perioadă, la Spitalul Târgu Neamț au fost anunțate reorganizări de personal, urmate de amenințări la adresa managerului.
C.I.