Despărțirea pământească de Ioan Onisei înseamnă și deschiderea unui capitol de istorie pentru posteritate. Unul dedicat celei mai complexe, mai profunde personalități politice, administrative și culturale din istoria modernă a orașului și județului. A fost un om de o cultură generală copleșitoare, o inteligență rarisimă, un vizionar și un om generos, un pietrean din cea mai pură esență rareșistă, crescut în și pe altarul Teatrului Tineretului. A fost „one of a kind”, vorba minunatei și binecuvântatei sale fiice, Ana Maria.
Cum în pârâții contemporani dominanți în viața publică locală,marcați de o nerecunoștință maladivă, nu avem nicio nădejde, prietenilor vechi – dar și presei pe care a iubit-o și sprijinit-o ca puțini alții–ne revine datoria cu profil nepereche de a fi alături de Ana Maria și Tia, astfel încât să dăm moștenirii lăsate de Ioan Onisei anvergura meritată de consistența ei.
Vești încurajatoare vin din țară. Contribuțiile lui esențiale la construcția și configurarea legilor moderne specifice administrației, culturii și audiovizualului, la revizuirea Constituției nu au fost uitate. Nici pionieratul în parteneriate și relații externe peste condiția României în vremea când lumina oficială în țară emana din lămpașele hoardelor de mineri iliescieni, cu ai lor urmași stolojeni și văcăroi.
Din păcate, oricât s-ar da peste cap și ar da la cap, Ministerul Culturii, Consiliul Național al Audiovizualului, UNITER, Teatrul Național I. L. Caragiale București, Camera Deputaților și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, sau fosta Regiune Champagne–Ardennedin Franța și Regatul Danemarcei, alături de frații noștri din Roanne, Kiryat Malachi și Lod, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al orașului ține de un primar și un consiliu la care nu avem pretenții că ar înțelege pe ce lume trăiesc. Poate ține cu somația…
Departe de Piatra-Neamț și de România, marcate de pierdere, două familii de pietreni vom aprinde o lumânare și ne vom ruga pentru sufletul lui Ioan la istorica Biserică anglicană St. Mary le Strand din Westminster, Londra, unde – puțină lume din țară știe asta – se oficiază serviciu ortodox cu preot român.
Viorel COSMA
Un comentariu
Foarte frumoase cuvinte si aprecieri pentru inegalabilul domn Onosei. Nu cred ca exixta cineva care sa fi apelat cu o problema la domnul Onosei si dansul sa nu fi gasit o rezolvare legala.
Pacat ca nemtenii nici acum nu realizeaza ce OM de valoare au pierdut si macar post mortem sa-l aprecieze.
Dumnezeu sa-l aiba in grija sa!