Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis acordarea unor ajutoare de strictă necesitate pentru refugiaţii din zona de război din Ucraina, ca asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, din stocurile constituite ca rezerve de stat.
Pentru cazarea mamelor cu copii aflaţi în tranzit sau care vor rămâne o perioadă de timp pe teritoriul ţării noastre se va asigura o finanţare cuprinsă între 100 de lei/persoană/loc de cazare şi maxim 250 lei/persoană/loc de cazare. Pentru cazarea provizorie vor fi acordate, din aceeaşi sursă, construcţii modulare uşoare de tip container care urmează să fie amplasate acolo unde va fi necesar.
De asemenea, vor fi acordate ajutoare constând în alimente neperisabile precum conserve din carne de porc, legume, fasole cu costiţă, pateu, ulei rafinat, paste făinoase, mălai, făină, zahăr, orez, lapte praf, dar şi combustibili: benzină, motorină şi păcură.
Din aceeaşi sursă vor fi trimise către judeţele în care se află refugiaţi, Neamţ, Galaţi, Iaşi, Suceava, Vaslui şi Bucureşti, materiale necesare pentru cazarea provizorie în taberele mobile: saltele, pături, perne, cearşafuri, feţe de perne.
„Guvernul a luat decizia să ne ajute şi a suplimentat, printr-o decizie a CNSU, aceste ajutoare. Vom primi 500 de paturi, cu tot ceea ce tine de cazarmament, adică pături, perne, cearşafuri, feţe de pernă. Eu nu-mi doresc să cazez în astfel de condiţii, dar dacă va fi cazul… Noi am trimis la Suceava o tabără mobile şi mai avem încă două astfel de tabere mobile, care în maxim 4 ore ar putea fi montate şi care ar însemna încă 400 de locuri în plus. Acum, noi avem disponibile la nivelul judeţului Neamţ 560 de locuri de cazare în căminele unităţilor de învăţământ“, a precizat prefectul județului Neamţ, Adrian Niţă pentru emisiunea „Cafeaua de dimineaţă“.
Aceste ajutoare vor fi transportate şi gestionate de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi de către reprezentanţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţe.
Angela Croitoru