Dacă Covidul s-a mai potolit și a scăzut numărul de noi cazuri, odată cu relaxarea generală oficială, în schimb autoritățile de sănătate publică din Neamț se arată îngrijorate de un nou risc. Rujeola, una din bolile copilăriei, ignorată în ultimele două sezoane reci, a revenit în atenție, după ce un copil refugiat din Ucraina și aflat în Suceava are simptome. La care se mai adaugă două cazuri confirmate la copii din județele Bacău și Satu Mare, plus încă două suspiciuni tot la Satu Mare.
Direcția de Sănătate Publică Neamț reamintește astăzi, 19 martie, că în acest context, pe fondul unui flux tot mai mare de refugiați din Ucraina care se așteaptă, că soluția de protejare la îmbolnăvire este vaccinarea cu ROR. Argumentul invocat este procentul insuficient de vaccinare din cele două țări și focarele de rujeolă din Ucraina. „Având în vedere situaţia specială, inclusiv contextul epidemiologic din Ucraina şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României care pot fi cazate şi în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări, locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă), avertizăm că există riscul apariței de cazuri de boli transmisibile printre care şi rujeola. Riscul este crescut din următoarele considerente: existenţa unor acoperiri vaccinale antirujeolice la nivel naţional sub 95% – controlul eficient al acestei boli necesită o acoperire vaccinală constantă de peste 95%, epidemiile de rujeolă din Ucraina pe fondul unor acoperiri vaccinale suboptimale, creşterea numărului de refugiaţi din Ucraina în perioada imediat următoare. Au fost deja raportate 2 cazuri confirmate de rujeolă la populaţia autohtonă (1 caz în jud. Bacău şi 1 caz în jud. Satu Mare). În data de 16.03.2022 au fost raportate alte 3 cazuri suspecte de rujeolă, aflate în investigare (1 caz în jud. Suceava la un copil refugiat din Ucraina şi 2 cazuri în jud. Satu Mare – copii aparţinând populaţiei autohtone). Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. Este necesară continuarea activităţii de vaccinare antirujeolică a populaţiei autohtone și informarea aparținătorilor copiilor refugiaţi privind posibilitatea efectuării vaccinarii de rutină în România”, se arată în comunicatul transmis redacției.
Pentru cei interesați despre vaccinul ROR, care se administrează gratuit în România, puteți afla toate detaliile din comunicatul DSP Neamț, pe care îl prezentăm integral:
comunicat de presa 19.03.2022C.I.