Consiliul Județean Neamț are acum 525 posturi, față de numărul legal maxim posibil de 526. Pentru știința nemțenilor, posturile sunt împărțite între aparatul propriu – 228 – și celelalte instituții și servicii publice de interes județean din subordine – 297.
Președintele Ionel Arsene, dorește să mărească schema proprie de personal cu 6 posturi, dar nu o putea face dacă nu identifica posturi libere, Destinația acestora – noul Birou de Protecția Animalelor, ce va fi înființat, logic și inspirat, în subordinea Direcției Proiecte, Achiziții și Logistică. Asta, ca un demers concret pe care CJ Neamț trebuie să îl facă acum din două motive. Primul, că a apărut un OUG ,175/2020, care obligă consiliile județene să înființeze servicii de acest tip. Al doilea, de imagine, după ce Arsene a declarat instituția una „prietenoasă cu animalele”. Normativul mai sus amintit face vorbire și de obiectul de activitate al serviciului public – intitulat „de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost”. Chiar la art.3 din OUG 175/2020 se specifică: „Serviciile publice prevăzute la alin. (1) constau în capturarea/preluarea/ridicarea, asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor, conform legislației sanitar-veterinare”.
Răsfoind voluminoasa mapă de ședință (de 713 pagini), aflăm și de unde apar posturile necesare Biroului, în condițiile în care organigrama CJ-ului este completă. Nimic mai simplu, câtă vreme din luna februarie două instituții din subordine au renunțat de bună voie și nesilite decât de cererea Consiliului Județean la unele posturi – neocupate oricum. Este vorba de Complexul Muzeal Neamț, care a cedat 4 posturi – de grafician, două de muzeograf (?!?)și de șofer. Tehnic vorbind, mișcarea a fost cerută de Consiliul Județean Neamț în 9 februarie, a fost asumată de consiliul de administrație în 14 februarie și cerută forului superior de Complexul Muzeal Neamț în data de 1 martie. Rezultă o economie de fix 19.281 lei cheltuieli salariale într-o lună, de a căror grijă Muzeul scapă, potrivit referatului de aprobare semnat de Ionel Arsene. Evident, dispar și posturile din schemă, dar ce mai contează asta când se pune în balanță patrimoniul județului cu animalele fără adăpost? Sau că al cincilea post este oferit de Teatrul Tineretului, care după același parcurs cronologic al deciziilor și hârtiilor ca și Muzeul, renunță la un post de actor?
Acestea fiind zise, toate permutările mai sus menționate sunt cuprinse în proiectul ce va fi supus aprobării consilierilor județeni în ședința ordinară din 29 martie. Fiind zi de marți, rămâne de văzut dacă cele 3 ore negre vor fi taman în timpul acestei ședinței. Nu de alta, dar sunt nu mai puțin de 28 proiecte de hotărâri. Ar fi interesant dacă vreun consilier va avea neobrăzarea să întrebe dacă nu se găsea o soluție, măcar parțială, din interiorul angajaților Consiliului Județean, prin reorganizarea angajaților de partid sau familie, nu prin renunțarea la doi muzeografi, un grafician – putea fi folosit la nevoie și în campanii de maketing sau electorale- sau la un actor.
Cristina Iordache