Scandalul privind parcările de reședință, după ce contractul de administrare al SC Paking SA a ajuns la termen, nu s-a încheiat nici după ce ședința Consiliului Local a consfințit preluarea serviciului de către Primărie. În ultimul moment, vocea rațiunii a câștigat și Primăria Piatra Neamț a preluat toate obligațiiile pe care și le-a asumat Parking, după ce a încălcat fără griji hotărârea de Consiliu Local, prin care li se interzicea să încaseze bani după februarie 2022. Mii de pietreni au achitat sume de bani către Parking, sume ilegal încasate și, inițial, pietrenii erau trimiși să-și recupereze banii de la societate, apoi să încheie un contract nou, la un preț mai mare, cu Primăria. În acest moment, lucrurile s-au rezolvat fără drumuri în plus pentru beneficiarii de contracte. Cei care au contract pe o perioadă mai lungă vor trebui să le prelungească doar la termenul care este în contract, nu vor mai achita nimic în plus și vor trece la noile tarife abia de atunci. După 1 martie, pe măsură ce expiră contractele, se încheie unele noi direct cu primăria, vechii ocupanți ai locurilor de parcare având drept de preemțiune. În momentul în care un loc de parcare nu mai este ”revendicat”, se organizează o licitație dacă sunt mai mulți doritori.
Întrebări la care opinia publică așteaptă răspuns
Evident că situația parcărilor la Piatra Neamț a generat discuții legate de diverse interese financiare. Dincolo de acestea, există câteva lucruri care cu greu pot fi explicate, nu neapărat opiniei publice, dar și unor organe de cercetare penală. De exemplu, în ce temei Parking a încasat bani dincolo de perioada contractuală cu Primăria Piatra Neamț, care s-a văzut în acest mod în imposibilitatea de a aplica unitar noile tarife de parcare. În acest moment, banii încasați ilegal ar trebui transferați Primăriei, evident dacă mai sunt în conturi. O altă întrebare vine firesc – dacă executivul Primăriei știa de aceste încasări – și știa pentru că a fost informat, de ce nu a făcut nimic pentru stoparea acestei situații în afara legii? La fel, despre acest lucru știau și reprezentanții Consiliului Local în Adunarea Generală a Asociaților, iar dacă știau ei, știau și colegii din consiliu. Rămâne neclar dacă cineva a notificat Consiliul de Administrație asupra acestei practici ilegale și dacă s-a primit un răspuns. În fine, la nivelul Primăriei Piatra Neamț s-a lucrat aproape un an la un plan de reorganizare a parcărilor. Potrivit celor declarate de primarul Andrei Carabelea, cu acest lucru a fost însărcinat viceprimarul Alin Lehăduș. În conferința de presă premergătoare ședinței Consiliului Local, s-a văzut clar că planul viceprimarului era total diferit de al primarului, primul spunând că ar fi vrut o etapizare a transferului până în 2023, altfel spus până la finalul mandatului, că nimeni nu ar mai fi făcut nimic înainte de alegeri. În altă ordine de idei, va fi interesant de văzut ce se va întâmpla cu SC Parking SA, societate pe acțiuni, unde erau câțiva acționari interesanți, măcar ca putere de influențare a unor decizii, precum Dan Vasile Constantin, consilierul personal al lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. Mai ales că Primăria Piatra Neamț a omis să intabuleze clădirea, terenul de sub Mall Forum Center fiind proprietatea SC Parking SA. (M.N.)
Un comentariu
Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce rafueli politice si ce interese financiare sunt in legatura cu parcarile,dar stiu ca a-ti reusit sa stresati o intreaga comunitate.Eu sunt patit cu Parkingul care mi-a anulat un contract legal pentru auto.Sper ca noua coducere sa nu mai acorde parcari dupa diverse relatii…