De câțiva ani, comuna Cordun pare să fie una dintre cele mai dinamice unități din județ și din Moldova. Astfel, dezvoltarea locală are loc pe mai multe planuri. În primul rând, un rol foarte important îl are dezvoltarea infrastructurii locale. Firește, apropierea de municipiul Roman a fost și este benefică acestei comunități, însă totul se sprijină pe dezvoltarea economică privată. În această situație, misiunea administrației locale este să dezvolte toate serviciile publice, iar mai apoi să sprijine inițiativele economice apărute. De fapt, aceasta este și ideea principală a administrației publice locale de la Cordun, condusă de un edil, Adrian Ciobanu, care are în vederea ca, în maximum 3-4 ani, tot ceea ce ține de infrastructură să fie realizat. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Realitatea este că așa cum arată acum, Cordun poate concura cu orice comunitate rurală din țară, însă edilul local vrea mai mult, vrea ca totul să fie și să arate perfect.
– Domnule primar, cum ați caracteriza ultimul an calendaristic, pentru comuna Cordun?
A fost un an foarte bun. În primul rând, nu am avut război, am fost pe finalul pandemiei. Nu am avut probleme în cursul anului trecut, iar din punctul meu de vedere, a fost un an binecuvântat de Dumnezeu. Din păcate, anul acesta a început cu multe riscuri. A venit scumpirea prețurilor, un război la granițele României. Tot ceea ce se întâmplă în conjunctura geopolitică ne afectează și pe noi. Chiar dacă suntem o comună mică din această țară, suntem afectați și noi. La începutul anului a venit o veste pentru toți, fie pentru administrația publică locală, dar și pentru fiecare persoană în parte, privind scumpirea la energia electrică, la gazele naturale, la carburanți. Toate aceste scumpiri își vor pune amprenta asupra investițiilor și asupra dezvoltării localităților. Anul trecut, chiar dacă a fost primul an după alegerile locale din 2020, a fost un an în care am realizat vreo 10 investiții și pe care le-am implementat la nivelul comunei. Sunt investiții mai mici, nu foarte mari, dar au adus plus valoare pentru comunitatea pe care o reprezint.
– Care au fost acestea?
Începând de la fiecare colț de școală, unde mi-am pus amprenta mai mult sau mai puțin, dar în fiecare am făcut câte ceva. Într-unul am făcut o extindere, în altul o renovare totală. Apoi, în două corpuri de școală am făcut spații de joacă, în alt corp am modernizat cam tot ceea ce era nevoie, astfel ca fiecare clădire să aibă parte de o investiție. În patrimoniul școlilor sunt 5 corpuri mari și în toate am avut lucrări. Am continuat modernizarea infrastructurii rutiere, iar pe drumul care duce la Soceram am modernizat calea de acces către varianta Cordunului. Este o stradă mai micuță, de 400 metri, dar a fost realizată. Cert este că am încercat să venim și în sprijinul investițiilor private din această zonă. Tot anul trecut, am modernizat zona centrală a satului Pildești.
Modernizarea infrastructurii
– Despre ce lucrări a fost vorba?
Am înființat un părculeț în centrul satului, care a schimbat total aspectul centrului. Este un spațiu situat între biserica nouă și noul corp de școală. Au fost mai multe investiții mai mici, așa cum spuneam, dar nu foarte mici ca valoare. Tot anul trecut am achiziționat o mașină de măturat strada, care și ea a costat în jur de 100.000 euro. Am mai achiziționat o camionetă, apoi suntem aproape să terminăm un proiect de dotări la Căminul Cultural Pildești. Sunt proiecte multe pe care le-am desfășurat în cursul anului trecut, iar eu vorbesc de partea lucrurilor efective din teren, de partea practică a acestor proiecte. Nu am lucrat numai la aceste proiecte s-au făcut proceduri de achiziții, autorizare, toate pentru anul 2022. Am lucrat o dată la aceste investiții în teren, pe care le-am implementat, ajungând la partea finală. În cursul anului trecut, am demarat o listă mare de proiecte, de investiții, la care am început cu studiile de fezabilitate, cu proiecte tehnice, pentru a avea continuitate la investițiile care se desfășoară în comuna Cordun.
– La București ați depus documentații?
Da. Am depus anul trecut vreo 5 proiecte. Două pe Programul Național „Anghel Saligny”, unul care vizează terminarea rețelelor de apă și canalizare pentru satele Cordun și Pildești, care încep să fie finalizate în proporție de sută la sută, alimentare cu apă potabilă și canalizare. Mai este unul care vizează modernizarea drumurilor în satul Pildești, iar în acea zonă vom ajunge la o acoperire de peste 95% privind asfaltarea drumurilor comunale și sătești. De aceea, încet, încet, ne apropiem cu marile lucrări și mă refer la lucrările de apă, canal și drumuri modernizate. În cursul acestui an, vom depune documentație pe Programul de Redresare și Reziliență, pentru extinderea rețelei de apă și canalizare pentru satul Simionești. Sperăm ca în următorii ani să finalizăm, dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, și să găsim finanțări pentru ceea ce mai este de lucru în această comună. Vrem să finalizăm și să realizăm tot ceea ce înseamnă aceste proiecte, respectiv, rețea de apă, canal și drumuri integral pe raza comunei, ca să putem dispune apoi și de alte investiții în infrastructură pentru comunitătea noastră.
Investiții în satul Simionești
– La un moment dat, pomeneați de construirea unei noi primării.
Lucrăm la un nou studiu de fezabilitate, privind Casa de afaceri. Acestei construcții i-am schimbat destinația. Este vorba de o clădire începută în centrul comunei, căreia i-am schimbat, cum spuneam, destinația din centru de afaceri în centru administrativ, tocmai în centrul satului Cordun. Sperăm ca în viitor să finalizăm construcția începută în anul 2014, să reușim în acea zonă să mutăm sediul primăriei comunei Cordun.
– Ce veți face în actualul sediu?
Aici vom face un Centru Medical. Vom muta în sediul primăriei actualele cabinete medicale. Va fi un flux foarte bun pentru centrul medical. Aici vom aduce medicii de familie, cabinetele stomatologice, practic dispensarele la nivelul comunei aici vor fi mutate. Scopul este să existe în această clădire o acoperire medicală, dat fiind faptul că acum funcționează în clădiri mai vechi. Realitatea este că vreau să dau actualei primării o funcționalitate medicală pentru că este bine poziționat imobilul, aflat chiar în centrul satului Cordun.
– Ce lucrări importante veți dori în satul Simionești?
Din punct de vedere al drumurilor, în acest sat au mai rămas nemodernizate doar două fundături. A mai fost o modernizare a tot ceea ce înseamnă rețea electrică. Acum, pe biroul meu de lucru și în fața dvs. este un proiect important de modernizare a centrului civic al satului, care va fi realizată în perioada următoare. Sper, așa cum am menționat anterior, să demarez și investițiile de apă și canal, pe care vreau să le finalizez pentru comunitate din Simionești. Cred că în următorii ani, în momentul în care vom trage linie, vom vedea o comunitate a satului Simionești drept una dintre cele mai bine dezvoltate din comuna Cordun. Satul fiind mai mic, câteva investiții vor pune această așezare în atenția întregii comune. În curând, vom demara lucrurile la un părculeț în zona centrală a satului, care își va pune amprenta pe tot peisajul locului. Trebuie să luăm în calcul și altă investiție pe care am demarat-o la nivelul comunei, și mă refer la o investiție importantă, de lărgire a drumului județean pe zonele centrale ale satelor Cordun și Simionești. Este un proiect mai mare, multianual, care vizează efectiv modernizarea zonei centrale din satele Cordun și Simionești. Vor fi lărgite drumuri, acostamentele întărite, pentru a prelua și bicicliștii, dar și circulația pietonală. Va fi efectiv un proiect care modernizează DJ 207B.
Modernizarea DJ 207B
– A fost preluat de la Consiliul Județean Neamț?
L-am preluat deja de la această instituție încă de anul trecut. Sunt etape și pași pe care i-am realizat deja. Am adoptat aceste hotărâri de Consiliu Local. De fapt, am ieșit și public, pentru că aceste lucruri au fost aprobate în Consiliul Local. Am preluat, așadar, DJ 207B. Vom moderniza și drumul comunal 51 Simionești-Gherăești, doar pe tronsonul până în Pildești. Practic, din municipiul Roman și până în satul Pildești, drumul va fi modernizat total în următorii ani. Mai mult, am început deja o lucrare de extindere a rețelei de canalizare în satul Cordun. Lucrările au fost pornite în luna martie, utilajele fiind pregătite pentru centrul comunei, astfel încât, atunci când vom demara modernizarea drumului județean 207B, să nu mai avem nimic de făcut la infrastructura de apă și canal.
– Ce veți face pe mai vechea bază sportivă a satului Cordun?
Acolo am demarat un obiectiv de investiții, de construire a
două baze sportive de tenis de câmp. Acolo mai avem deja un teren multifuncțional și un mic parc. Fiecare bază va cuprinde câte două terenuri de tenis pe zgură. Am constatat cu surprindere că suntem și noi, ca nație, rămași în urmă în promovarea sportului în comunitățile noastre. Cred că lucrurile cele mai importante pentru comunitățile pe care le reprezentăm noi, ca și primari sau Guvernul, ca autoritate publică centrală, este sprijinirea sportului. Nu trebuie să fim prea inteligenți la capitolul sport, trebuie să aruncăm doar o privire cu un singur ochi spre statele vestice, care sprijină mai mult mișcarea sportivă, a dezvoltării bazelor sportive, care au creat legislații mai bune în domeniu, pentru a oferi posibilitatea populației de a practica sportul. Din punctul meu de vedere, orice persoană care practică sportul evită mersul la farmacie, la doctor, evită presiunea pe sistemul medical al națiunii noastre. Este mai sigur să înființăm baze sportive, să oferim tinerilor, adulților posibilitatea de a practica mișcarea sportivă. Noi am creionat în ultimii ani în societate foarte multe farmacii, multe centre medicale, dar am construit foarte puține baze sportive. Aruncând ochii spre anumite țări dezvoltate din Europa, am văzut că în fiecare comunitate rurală de 2.000-3.000 de locuitori autoritățile publice locale au înființat cu adevărat baze sportive, care mențin sănătatea oamenilor, a celor care practică sportul. Iată, am laptopul deschis și putem intra pe Google pe orice localitate din Occident, unde vom descoperi imediat baze sportive. Iată, aici. La o comună oarecare sunt 8 terenuri de tenis numai într-un singur loc. Asta însemnă sport și sănătate. Din păcate, nu am avut o legislație adecvată pentru sport, la fel și pentru infrastructură, apă, canalizare, drumuri. Efectiv, nu am putut să ne pliem în această zonă. Cred că în viitorii ani ne vom ralia acestei idei, de a construi baze sportive în toate satele.
Susținerea mediului privat
– Cum va arăta comuna peste 6-7 ani?
În următorii trei ani, cu toate programele naționale de finanțare care sunt începute acum de Guvernul României, și mă refer la toate proiectele europene care sunt demarate la această oră, și vor avea finalitate în următorii ani, vom reuși să obținem finanțări. Cred că în următorii ani putem discuta de o comună Cordun cât de cât modernă, cu mai toate realizate.
– Câte locuri de muncă sunt în comuna dvs.?
Avem doar câteva mii de locuri de muncă. Nu prea știu acum câți lucrează, dar pot să vă spun că pe platforma Mittal sunt câteva sute de salariați, mai este Dedeman cu 200 locuri, LIDL cu 200, Adeplast cu 50, Darcons are 200 de angajați, Soceram între 50-70. În primăvară se va da drumul la fabrica Florea Grup, unde se apropie finalizarea lucrărilor și unde vor lucra 40-60 de oameni. Mai este Avicola cu câteva zeci de locuri de muncă. Sunt multe societăți pe raza comunei care oferă un loc de muncă.
– Sunt orașe importante, care nu au activitatea economică de la Cordun.
Este adevărat, dar mi-am dorit din tot sufletul să ofer posibilitatea și să fiu apropiat acestor investitori privați, chiar dacă aceste investiții aduc și o parte mai puțin plăcută în ambientul comunei, pentru că apare și o poluare importantă, datorită traficului auto care se realizează în comunitate. Dar, nu poți vorbi de o comunitate dezvoltată fără sprijinirea mediului privat. Sunt și astăzi persoane care nu susțin dezvoltarea mediului privat. Sunt convins că acele persoane sunt în necunoștință de cauză sau nu reușesc, din punctul meu de vedere, să conștientizeze ce înseamnă dezvoltarea comunităților. Dezvoltarea se realizează atunci când mediul privat este dezvoltat. Când lipsește nu există o dezvoltare armonioasă în comunitate. Cine spune la ora actuală că are o comună pusă la punct, dar fără existența unui mediu privat, este o dezvoltare pe termen scurt. Am recunoscut, sunt foarte mulți primari, poate mai vechi, unii au fost mai abili, de au reușit să atragă fonduri guvernamentale, europene, s-au zbătut pentru comunitățile lor, au dezvoltat din punctul de vedere al infrastructurii, al anumitor lucruri, au dezvoltat comunitățile pe care le reprezintă. Sunt perfect de acord. Și toate acestea fără să-și aplece atenția spre dezvoltarea mediului privat. Sunt lucruri obținute pe termen scurt, pentru că orice lucru pe care l-ai dezvoltat pe raza comunei pe care o reprezinți este doar pe o anumită perioadă. Spun asta, pentru că orice lucru trebuie întreținut. Dacă guvernul nu va mai avea mâine fonduri, nu vei mai reuși să întreții dezvoltarea deja realizată, pentru că nu ai resurse financiare la nivel local. Dacă România o duce mai bine sau mai rău, o duce din cauza mediului privat. Dacă Guvernul României susține mediul privat, iar privatul se dezvoltă, înseamnă că vor exista locuri de muncă, puține ajutoare sociale și vor exista bani din taxe și impozite care vor ajunge la Bugetul de Stat. Acesta va fi generos și își va apleca preocuparea și pe zona de dezvoltare a investițiilor deja realizate. Nu doar pe baza facturilor la întreținere și utilități. (Rep)