Medicul specialist pediatru Andreea Albert lucrează la Spitalul Târgu Neamț din luna februarie a acestui an. Născută la Iași, a absolvit Facultatea de Medicina “Grigore T. Popa”, promoția 2014, după care a efectuat stagiul de pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria”. Este căsătorită de 7 ani și are o fetiță de 5 ani.
* Despre profesia de medic spune că…”Este mai mult decât o profesie, este o viață dedicată, cu foarte multă muncă, începând cu studiul intens din timpul facultății și continuând cu perfecționarea din timpul rezidențiatului și ulterior în viața de specialist. La Facultatea de Medicină m-am înscris ghidată de dorința părinților mei, în special a mamei care își dorea să urmez calea aceasta, eu voiam să devin actriță. Totuși, în momentul în care am început să studiez mai intens, am simțit că acesta este drumul pe care vreau să-l urmez în viață”.
* De ce Pediatrie… ”Cred că ne naștem cu inclinația naturală de a face anumite lucruri, iar pe parcursul anilor de studiu acestea prind contur. Am fost atrasă dintotdeauna de sinceritatea și de energia copiilor și de faptul că ei nu își falsifică niciodată simptomele. Copilul este un pacient special, el are resurse proprii, fantastice, comparativ cu adultul și atunci rezultatele pe care poți să le ai cu el sunt mult mai spectaculoase și mai rapide decât poți să le ai cu un adult. În mintea mea a existat doar o singură opțiune la finalizarea facultății, pediatria, deoarece m-am îndrăgostit de această specialitate încă din anul întâi de facultate, în practica de vară, când am rămas impresionată de capacitatea copiilor de a se vindeca și de modul în care ei te răsplătesc cu o îmbrățișare și un zâmbet sincer”.
* Care sunt calitățile unui pediatru… ”…ar fi, în opinia mea, dragostea și compasiunea față de copii. Abilitatea de comunicare cu micii pacienți de cele mai variate vârste și cu părinții lor este de asemenea o calitate absolut indispensabilă unui pediatru. Din punctul meu de vedere, medicul care nu este aproape de pacienți si nu împărtășește din energia lui pozitivă, nu este un medic complet. Privirea unui copil bolnav este extrem de marcantă. Îmi amintesc de perioada când am lucrat pe Clinica de Oncologie, iar acolo ajungi să simți durerea la intensitate maximă și realizezi că tot ce e în afara pereților spitalului nu mai are absolut nici o importanță în comparație cu drama acelor suflete inocente. A fi pediatru este o onoare, o mare responsabilitate, un prilej de dedicare și de satisfacție, deoarece copiii sunt purtătorii idealurilor umane și viitorul nostru. Dacă ajung să câștig încrederea micului pacient și să-i răpesc un zâmbet este cea mai mare satisfacție”.
* De ce nu în străinătate… ”Nu am luat niciodată în calcul aceasta variantă de a lucra în străinătate, ideea de a sta departe de familie ar fi mult prea greu de suportat. Dacă există pasiune și dorința de a schimba ceva, cred că se poate face performanță oriunde. De asemenea, consider că în România profesia de medic este răsplătită aproape de nivelul celorlalte țări din UE și astfel ești cu atât mai motivat să rămâi în țara ta”.
* Dezamăgiri în profesie… ”Sunt legate de aspectele neplăcute care țin de condițiile din sistemul sanitar și care din păcate au repercusiuni asupra relației doctor-pacient. În egală măsură, ar fi și accesul dificil la anumite investigații și tratamente care, dacă ar fi la standarde mai înalte, ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, însă, din păcate aceasta este o problemă generală în România”.
* Târgu Neamț, spitalul și orașul… ”Pentru început, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț mi-a lăsat o impresie plăcută, dar, ca în orice loc nou, este nevoie de o perioadă de adaptare și sunt convinsă că, odată cu trecerea timpului, mă voi integra perfect. Cât despre orașul Târgu Neamț, este o bine-venită gura de aer, comparativ cu aglomerația urbană cu care sunt obișnuită, din Iași. Un oraș cu o istorie bogată, care are multe de oferit pentru orice nou-venit”. (CT STURZU)