În analiza săptămânală transmisă astăzi, 26 martie, Direcția de Sănătate Publică Neamț face o retrospectivă a virozelor, gripei și pneumoniilor din iarna aceasta, comparativ cu iarna trecută. Pe fondul scăderii infecțiilor cu coronavirus și tulpinile identificate, se pare că obișnuitele viroze și gripa care de regulă erau monitorizate, au revenit în atenția autorităților. Care anunță că în ultima săptămână pentru care s-au raportat date, respectiv 14-20 martie, medicii de familie au diagnosticat cu gripă 7 din cele 9 persoane bolnave în această iarnă. De remarcat că nu s-a confirmat prin analize de laborator nici un caz de gripă în Neamț. Ultimele cazuri sunt la copii cu vârste între 2-14 ani, fiind raportați 6 bolnavi și unul în grupa largă de vârstă 15-49 de ani. Virozele au afectat 1.180 de persoane în săptămâna amintită, număr aproape dublu față de săptămâna anterioară (601 cazuri) și mult mai mare față de aceeași perioadă a lunii martie de anul trecut (719 cazuri), potrivit DSP Neamț. 100 de bolnavi au avut nevoie de spitalizare.
Instituția care urmărește evoluția bolilor de sezon mai remarcă faptul că iarna aceasta s-au înregistrat ușor mai puține cazuri de infecții acute respiratorii clasice – 17.573, față de 17.875 cazuri anul trecut – dar mult mai mulți au avut nevoie de spitalizare – 1.898 iarna aceasta, față de 621 anul trecut.
Evoluția bolilor respiratorii în Neamț este evidențiată în graficele întocmite de DSP Neamț pe baza cazurilor diagnosticate raportate de medici de familie, medici infecționiști, spitale.
Medicii epidemiologi mai atrag atenția că, deși sezonul gripal este pe terminate, cei care vor să se protejeze se pot vaccina, deși efectul maxim al vaccinului este înainte de începerea sezonului. „Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai”, se arată în comunicatul de presă transmis de DSP Neamț. Anul acesta, din cele 60.740 doze de vaccin antigripal primite în Neamț, au fost utilizate 49.233.
Nu în ultimul rând, DSP Neamț avertizează că trebuie să fim atenți la afecțiuni noi care pot fi aduse de refugiații din Ucraina. „Începând cu data de 1 martie 2022 a fost introdusă supravegherea de tip sindromic care vizează: persoanele refugiate/în tranzit care se află în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență, populația generală. Se acordă o atenție deosebită depistării cazurilor cu simptomatologie specifică la orice persoană (nu numai persoane venite din Ucraina), pentru următoarele sindroame care corespund unor boli cu risc mare de import de la persoanele venite din Ucraina: sindromul de tip difteric respirator/cu alte localizări, sindromul neurologic acut de tip paralizie acută flască (PAF) și sindrom eruptiv de tip rujeolic/rubeolic. Au fost raportate până în prezent 18 de cazuri de infecții respiratorii, 8 cazuri de boală diareică acută și o suspiciune, neconfirmată, de sindrom de tip difteric respirator. 5 persoane au fost internate în spital”, adaugă DSP Neamț. Cu alte cuvinte, igiena personală strictă, apa și săpunul, sunt cele care și în aceste condiții țin bolile contagioase la distanță.
Cristina Iordache