”Blizzard Eye, care înseamnă în ochiul furtunii sau în mijlocul furtunii, este echipa clubului de robotică de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț. Printre cele mai recent înființate din Neamț, în toamna lui 2019, clubul are acum 18 liceeni, câțiva chiar de la început. Contribuie fiecare cu priceperea, talentul și energia lui la activitățile din cele 4 departamente.
La secțiunea Informatică sunt Alexandru Nechifor, Răzvan Marin, Rareș Pâslariu, Rareș Florean, Alexandru Chirilă, Teona Iordache, Vasile Miron și Răzvan Apostoaie.
Departamentul Mecanică este format din Adrian Pricopie, Andrei Dochița, Claudiu Rudac, Octavian Alistar, Rareș Pâslariu, Teona Iordache și Matei Baciu. De lucrul la Imprimanta 3D se ocupă Florin Baltag și activitatea de Social-Media se împarte între Mara Ecaterina Tarhon, Maia Ilieș, Bogdan Alucăi, George Harpa, Ștefania Coșofreț și Diana Zodieru.
Profesoara de engleză Bianca Tarhon este cea care a avut inițiativa înființării clubului.
”A fost o întâmplare fericită. În toamna lui 2019 veneam pe tren de la un curs de la București, eram cu fiica mea Mara Ecaterina și am văzut câțiva tineri care cărau o ladă pe care scria Robotics. Discutau despre roboți și intrând în vorbă cu ei, am aflat că erau din Bacău și aveau un club de robotică în liceu. Mi-am luat notițe și apoi am aplicat pentru bursa de 5.000 euro din concursul Nație prin educație. Ne-am înscris alături de peste 100 de școli din țară. În finală, doar noi și alte 4 școli am fost selectate – și așa am avut primul nostru kit. Elevii noștri au construit atunci primul lor robot: trebuia să ia obiecte de jos și să le așeze la marginea terenului. Acum, avem asociația și ne străduim să facem rost de banii de care avem nevoie, piesele și accesoriile sunt foarte scumpe și e păcat dacă nu ieșim cu munca noastră din laborator la competiții. Să nu uităm că mulți dintre elevii noștri sunt de la țară, fac naveta, la club ei stau după ore și lucrează, unii nu au posibilități ca să-și plătească deplasările, ei sunt copii foarte talentați și-atunci e păcat să nu-i ajutăm. Ne-au sprijinit foarte mult Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț, sponsorii care au înțeles câte abilități le dezvoltă copiilor robotica. Sperăm să găsim uși deschise la sponsori, în continuare, cred că acești copii merită!”
În drumul spre succes
Liceeni de la „Ștefan cel Mare” au pornit la drum alături de mentorul lor, prof. Bianca Tarhon, convinși că vor construi prezentul cu visuri de viitor. Au voință, drag de matematică, informatică, fizică și combinat cu socializarea, comunicarea și munca în echipă, au ajuns să vadă și roadele eforturilor.
Primele detalii despre robotică le-au aflat de la o echipă experimentată din Bacău a concursului internațional de robotică “FIRST Tech Challenge”, invitată de prof. Bianca Tarhon. Discuțiile i-au adus pe liceenii echipei de la colegiul „Ștefan cel Mare” mai aproape de concret. „Am înțeles atunci că, pentru a avea succes, trebuie să experimentăm mult și să fim implicați. Testele de aptitudini ale echipei ghid ne-au inspirat, astfel că am ales cei mai dinamici și isteți membri, care să poată înfrunta provocările și să găsească soluții creative la problemele de pe parcursul construirii robotului. A trecut ceva timp de când echipa s-a format. A continuat să prospere, dovadă fiind premiile câștigate la numeroasele demo-uri la care am participat. Demo-ul este etapa înaintea calificărilor la naționala competiției”, relatează Mara Tarhon, care datorită clubului de robotică a ales într-a VIII-a Colegiul „Ștefan cel Mare” și nu vreun colegiu din Iași.
Primele două sezoane au fost inițiatice. Un prim succes a venit rapid: locul II la evenimentul Winter Roboland (15 februarie 2020). “Acest demo a fost cea mai bună performanță a noastră din primul sezon în FTC. Ne-am distrat de minune și am avut ocazia de a ne împrieteni cu o mulțime de echipe super tari!”, declară Vasile Miron. Echipa de la „Ștefan cel Mare” a avut pe 1 februarie 2020 un meritoriu loc 9 la Demo-ul echipei Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași – CyLiis. “Acesta a fost al doilea demo la care am participat vreodată și a fost unul pe măsură. De asemenea, toate pozele și drumurile spre restaurante, clipele petrecute stând și vorbind despre diverse strategii ne-au făcut să ne simțim excelent. Din punctul nostru de vedere, acesta a fost unul dintre cele mai distractive demo-uri la care am participat”, împărtășește Alexandru Chirilă.
Emoții și în al doilea sezon, când tinerii au avut șansa de a experimenta imprevizibilitatea demo-urilor remote la RoboSapiens (26 martie 2021) și unde echipa a urcat pe locul 7. “Performanța noastră ne-a motivat să ne îmbunătățim robotul și am reușit să ne clasăm pe locul 7, din 8 echipe finaliste. Am fost bucuroși că ne-am putut aduna pentru demo și că am simțit presiunea unui demo real. A fost palpitant!”, povestește cu entuziasm Claudiu Rudac. Un alt eveniment la care au luat parte a fost cel organizat de Quartz Robotics din Iași, primul fizic organizat în sezonul din 2021 de BRD FIRST Tech Challenge România. Să reamintim că pandemia nu i-a împiedicat să-și utilizeze creativitatea pentru comunitate și, ca alți liceeni din Neamț, s-au pus pe treabă și au realizat la imprimanta 3D viziere pentru cadrele medicale de la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.
„Veteranii” pregătesc predarea ștafetei
Acum, în acest sezon, după ce s-au întâlnit și au discutat în mica lor “căsuță” activitatea din primii doi ani de competiții, liceenii și-au promis să respecte ad-litteram manualul de instrucțiuni al kit-ului. Echipa s-a mai mărit și are 9 membri noi.
„Fiecare dintre ei vine cu povești diferite, din medii diferite și aici și-au legat pasiunea pentru tehnologie. Având în vedere că recruții abia făceau cunoștință cu tainele construirii și programării unui robot, veteranii s-au preocupat ca fiecare întrebare să aibă un răspuns, să fie responsabili și cu grijă când le oferă informațiile de valoare. Susținuți de curiozitatea ce i-a și determinat să intre în echipă, noii colegi progresează rapid și promițător. Suntem bucuroși că vor fi capabili, la rândul lor, să-i învețe pe boboci secretele programării și ale mecanicii atunci când coechipierii lor din clasa a XII-a vor pleca”, este mesajul transmis de Mara Tarhon, în numele veteranilor Blizzard Eye.
Dintre noii membri, deja 3 s-au evidențiat: au creat o pagină dedicată clubului de robotică și au realizat logo-ul echipei, punând ochiul în „mijlocul furtunii”. George Harpa detaliază surprizele bobocilor: “Cu noii membri, vin și mai multe oportunități de a ne dezvolta. Trei dintre membrii noi ne-au ajutat să ne definim ca echipă, printr-un redesign complet al logo-ului nostru. Ne-am inspirat din mitul popular al deochiului pentru a construi glifa ochiului ce ne însoțește numele. E talismanul nostru norocos, care pune eye în Blizzard Eye! Și ei au continuat să dezvolte un limbaj de design, folosindu-se de proiectele 3D ale robotului ca punct de plecare în bannere. Paleta de culori pe care o folosesc îi ajută să îmbine spațiul virtual cu cel fizic și să păstreze o fluiditate în toate materialele promoționale”.
Orele de muncă și de documentare acasă și la club – activitatea pentru care-și dau bucuroși din timpul liber, le-a mai adus o bucurie: locul 13 obținut la demo-ul din București, în luna februarie. De atunci, copiii s-au pregătit intens și au participat în week-end-ul trecut la etapa regională online organizată de Iași din competiția FTC 2022. Echipa speră ca faza națională să se desfășoare fizic, fiindcă le e dor de emoțiile constructive și de colegii din țară.
„Vocea” colegiului de elită din orașul Târgu Neamț, echipa de robotică de la „Ștefan cel Mare” mai are un proiect de suflet – cooptarea celor mici, de gimnaziu, în lumea roboților. Și pentru că domeniul este în progres rapid și au nevoie de cât mai multă informație, liceenii din clubul de robotică și profesorii lor vor organiza o serie de întâlniri cu profesori universitari din domeniul STEM, colegi și mentori ai altor echipe FTC din țară.
Cel mai ambițios proiect al echipei de la Colegiul „Ștefan cel Mare”
Curiozitatea, mai puternică decât oboseala, îi ține în priză acum pe liceeni în noul lor proiect: un demo național pe care îl organizează echipa și profesorii de ziua Colegiului „Ștefan cel Mare”, în luna mai 2022. Sunt așteptate 10-11 echipe din țară, între care și colegii lor de la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț. Pentru acești tineri este o nouă oportunitate de a-și exersa abilitățile dezvoltate.
“Demo-ul pe care îl vom organiza este cel mai mare proiect al nostru de până acum. Ne-am ambiționat foarte mult în toți acești ani și dorim să DEMOnstrăm tuturor de ce suntem capabili. Nu este o sarcină ușoară să găzduiești 10 echipe de robotică din toată țara, însă ne bucurăm de tot sprijinul doamnei directoare Adina-Raluca Margine și a domnului director adjunct Marian Achirei. Sperăm ca acest concurs prietenesc pe care îl vom organiza să ne ajute pe noi și pe ceilalți participanți să stabilim niște relații amicale frumoase, care vor susține speranța noastră de a uni Moldova prin robotică!”, crede Alexandru Nechifor. (C. IORDACHE)