Anul acesta se desfășoară cel de-al XIII-lea Recensământ al Populației și Locuințelor din istoria României. Este cea mai amplă cercetare realizată de Institutul Național de Statistică și presupune ca, o dată la 10 ani, să se actualizeze datele referitoare la populația țării, să putem spune cu certitudine câți suntem, în ce condiții locuim și muncim, ce studii avem, etc. RPL 2021 constituie și o premieră pentru România, întrucât este primul organizat integral în format digital, asigurând confidențialitatea și protecția totală a informațiilor.
Recensământul va furniza indicatori statistici privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socio-economice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se află locuinţele. Institutul Național de Statistică, prin Direcția Regională de Statistică Neamț, este autorizat să prelucreze date cu caracter personal și să garanteze confidențialitatea acestora.
Etapele recensământului
RPL 2021 a fost amânat pentru anul acesta din cauza pandemiei. Propriu-zis, recensământul se desfășoară în trei etape:
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative;
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.
Participarea la recensământ este obligatorie!
Este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare sunt pasibile de sancțiuni contravenționale. Totuși, este bine ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.
E mai simplu să te autorecenzezi!
Luni, 14 martie, a început autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru RPL 2021, care presupune două aspecte distincte:
- autorecenzarea online
- autorecenzarea online asistată (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.
Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:
– Pasul 1: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;
– Pasul 2: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ”Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.
Autorecenzarea se poate face în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri, etc.)
Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor. Lista punctelor ARA din localitatea dvs. este disponibilă pe site-ul primăriei dvs.
Cum să te autorecenzezi – pas cu pas
Pentru autorecenzare, se parcurg următorii pași:
Pasul 1: formularul de pre-înregistrare:
- a) pe site-ul recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii, se găsește butonul portocaliu ”PLATFORMĂ AUTORECENZARE”; apăsați butonul portocaliu; se deschide pagina cu formularul de pre-înregistrare;
- b) citiți explicațiile și apoi completați datele în formular, astfel:
- Secţiunea 1 – Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință: completați CNP-ul persoanei de referință/capului gospodăriei şi adresa de e-mail unde, ulterior, va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ şi, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele celorlalţi membri ai gospodăriei;
- Secţiunea 2 – Locul de reşedinţă obişnuită: La întrebarea ”Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală ?”, aveți de ales între 2 variante.
– Varianta DA: se completează adresa locuinței (tot aici, la finalul secțiunii, veți completa numărul de gospodării din locuință).
– Varianta NU: înseamnă că locuința dvs. este situată într-un spațiu colectiv de locuit (cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mănăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiaţi, centre pentru migranți, etc.); selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia.
- Secțiunea 3 – Membrii gospodăriei: în această secțiune, capul gospodăriei/persoana de referință introduce datele tuturor membrilor gospodăriei, prin apăsarea butonului ”Adăugați o persoană din componența gospodăriei”:
Pentru cetățenii români și cetățenii străini care posedă CNP, se completează CNP-ul și adresa de e-mail pe care se va transmite linkul către propriul chestionar de recensământ.
Pentru cetățenii străini care nu au CNP se completează câmpurile care includ Data nașterii și Sexul, deasupra cărora sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre, care va fi utilizat exclusiv în scop statistic, pentru recenzare; vă rugăm să notați codul temporar generat, îl veți utiliza la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de e-mail, dacă posedă una proprie.
- Secţiunea 4 – Locuinţe secundare neocupate
În această secţiune se completează adresa pentru alte locuințe deţinute/co-deținute de membrii gospodăriei dvs., dar numai dacă NU sunt locuite. Această secțiune va permite să evitați deplasarea dvs. sau a altor membri ai gospodăriei dvs în altă parte a localității sau în altă localitate pentru a răspunde recenzorului în perioada ulterioară, 16 mai-17 iulie 2022. Pe adresa dvs. de e-mail veți primi linkul către un chestionar scurt care cuprinde numai întrebări referitoare la locuința goală (neocupată) și clădirea în care se află aceasta.
- c) După completarea tuturor acestor informaţii, apăsați butonul codului re-Captcha ”Nu sunt robot” și apoi butonul ”Trimiteți fomularul”.
Așteptați câteva minute…
Verificați e-mail-ul indicat în formularul de pre-înregistrare, citiți mesajul transmis și apăsați pe link-ul ce conține ”chestionar” marcat în culoare albastră.
Ce primiți pe e-mail:
- Capul gospodăriei/persoana de referință (o singură persoană din gospodărie) primește chestionar ce cuprinde ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și ”Secțiunea pentru recenzarea persoanei”;
- Fiecare dintre ceilalți membri ai gospodăriei primește un chestionar doar cu ”Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
- În cazul în care gospodăria (oricare dintre membri) deține și o locuință sau mai multe neocupată/e, pentru fiecare dintre aceste locuințe goale (neocupate) și pre-înregistrate, numai capul gospodăriei/persoana de referință primește chestionar ce cuprinde numai ”Secțiunea pentru recenzarea locuinței”.
Sintetic, cine și ce tip de chestionar primește este redat în tabelul de mai jos:
Înainte de a începe completarea răspunsurilor în chestionarul de recensământ, rețineți următoarele:
– Toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă că nu s-a răspuns la nicio întrebare, chestionarul este gol;
– Pe măsură ce completați răspunsurile, secțiunea își schimbă culoarea și devine verde, ceea ce înseamnă că puteţi merge la secțiunea următoare din chestionar (colorată în albastru);
– În cazul în care, din greșeală, ați completat un răspuns eronat, va apărea un mesaj în culoare roșie, care va semnala în ce constă eroarea; corectați și mergeți mai departe.
– La unele întrebări pot apărea atenționări, marcate cu portocaliu. Citiți mesajul atenționării și, dacă este cazul, corectați erorile.
Nu este nevoie de introducere de text. Chestionarul se completează în trei moduri:
- a) prin introducere de cifre (de exemplu, anul construcției locuinței)
- b) prin bifarea variantei (variantelor în caz de răspuns multiplu) de răspuns ce corespunde situației dvs. în lista de pe ecran;
- c) prin selectarea variantei de răspuns ce corespunde situației dvs. din lista care se deschide (de exemplu: cetățenia, religia, etnia, ocupația, etc.)
Pasul 2: chestionarul de autorecenzare:
Formularul se deschide cu o copertă în care veţi găsi informaţii utile despre procesul de autorecenzare. În partea stângă este un meniu, cu ajutorul căruia veţi putea naviga printre secţiunile chestionarului.
Copertă: aici se găsesc informaţii utile despre Confidenţialitatea datelor, despre momentul de referinţă al recensământului, precum şi datele completate la preînregistrare. Trebuie apăsat butonul ”Înregistrare ora curentă”, iar din acel moment puteţi trece la completarea propriu-zisă a chestionarului.
Secţiune pentru recenzarea locuinţei – se completează de capul gospodăriei şi conţine întrebări legate de: componenţa gospodăriei, lista membrilor gospodăriei, informaţii despre aceștia; informaţii despre locuinţă.
Secţiune pentru recenzarea persoanei – se completează atât de capul gospodăriei, cât şi de ceilalți membri indicaţi la preînregistrare. Fiecare membru va primi propriul chestionar.
Finalizat – zona în care se face o scurtă statistică a întrebărilor la care s-a răspuns şi de unde se trimite chestionarul către baza de date a recensământului.
Înainte de a finaliza procesul și de a transmite formularul către baza de date, veţi putea vedea o statistică referitoare la ”Starea întrebărilor” (la câte întrebări aţi răspuns, câte sunt fără răspuns şi la câte întrebări aţi răspuns greşit; în acest ultim caz, veţi avea la dispoziţie linkuri directe către întrebările cu răspuns greşit și va trebui să le corectați).
Trebuie reţinute următoarele aspecte:
Chestionarul este dinamic, iar întrebările sunt generate în funcţie de răspunsul oferit la întrebarea anterioară (de ex. persoanelor de sex masculin nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuţi vii).
Dacă, în timpul completării chestionarului, apar situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din e-mailul primit după preînregistrare. Totuşi, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.
Odată finalizat chestionarul, verificați ”Starea întrebărilor”, faceți eventualele corecții și transmiteți chestionarul, apăsând butonul Finalizat.
Pasul 3: verificarea autorecenzării
După ce aţi trimis chestionarul, puteţi verifica dacă v-aţi autorecenzat corect, accesând secţiunea ”VERIFICAREA AUTORECENZĂRII” din site-ul www.recensamantromania.ro. Aici veţi introduce CNP-ul şi vi se va genera automat ”DOVADA AUTORECENZĂRII”.
În cazul în care nu aţi completat corect chestionarul de recensământ, veţi primi un mesaj de eroare şi trebuie să reluaţi procesul de autorecenzare de la început.
*******************
”Chiar dacă s-a renunțat la restricțiile impuse de pandemie, rămân, totuși, câteva recomandări. Având în vedere condițiile sanitare, recomandarea noastră este pentru autorecenzare, prin completarea chestionarului online. Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: se evită contactul cu persoane externe locuinței, fiecare persoană își poate gestiona timpul după preferințe și, nu în ultimul rând, se asigură calitatea răspunsurilor furnizate direct. Prin urmare, fac un apel la toți nemțenii, să înțeleagă importanța recensământului și să se autorecenzeze. Trebuie să subliniez și faptul că, potrivit OUG 19/2020, persoanele salariate care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă, plătită, tocmai pentru a încuraja autorecenzarea”
prefectul Adrian NIȚĂ, președintele Comisiei județene RPL Neamț.
*********************
Recensăminte ale populației – scurt istoric
La 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza semnează Ordonanţa domnească nr. 276 de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, marcând crearea statisticii oficiale din România. La acea dată, la București exista Serviciul Statistic Central din Ţara Românească, condus de Dionisie Pop Marţian, iar la Iași, Direcția de Statistică a Moldovei, condusă de Ion Ionescu de la Brad.
În acelaşi an, demarează şi Recensământul populaţiei din 1859-1860, prima investigaţie de acest fel, care a urmărit atât aspecte demografice, cât şi economico-sociale, simultan, în cele două provincii unite. Rezultatele au fost prezentate la 25 iunie 1860, pentru Muntenia, şi în vara lui 1861, pentru Moldova. Ele au oferit guvernului domnitorului Alexandru Ioan Cuza importante informaţii privind populaţia, după sex, stare civilă, vârstă şi infirmităţi, după naţionalitate şi cult religios, pe categorii sociale şi medii, după profesii ş.a.m.d, într-o dispunere pe judeţe, ocoale şi oraşe.
În 1880, Mihail Kogălniceanu avea să inițieze un proiect pentru realizarea unui nou recensământ, care, în final, nu s-a mai putut organiza. Începând cu 1884, însă, vor avea loc, la fiecare 5 ani, recensăminte fiscale, cel din 1899 fiind transformat în recensământ de populaţie.
Recensământul din 1912, deşi s-a desfăşurat în condiţii generale dificile, pe fondul celor două războaie balcanice în care fusese antrenată şi România, a fost finalizat integral, furnizând o bază solidă de date privitoare la numărul populaţiei, calitatea şi resursele acesteia, informaţii deosebit de preţioase în contextul în care la orizont se profila spectrul primei mari conflagraţii mondiale ce nu putea şi nu avea cum să ocolească România. La 12 ani de la Marea Unire se realizează Recensământul din 1930, primul efectuat în România reîntregită, apreciat drept unul dintre cele mai moderne efectuate în acei ani în lume, ”realizare ştiinţifică excepţională”, ”operă de stil mare, realizată obiectiv şi fără cusur”, cum era caracterizat în presa europeană a vremii. El aduce, de altfel, o premieră absolută pentru statistica din Europa, prin înregistrarea concomitentă a apartenenţei etnice, a limbii materne şi a religiei.
O probă a capacităţii de investigare economico-socială de care dispunea statistica românească este Recensământul General al României din 1941, mai ales în condiții de război. Această cercetare a reprezentat, totodată, şi primul recensământ agricol cu adevărat sistematic efectuat în România.
După 1945, au fost efectuate 4 recensăminte generale ale populaţiei:
- Recensământul populaţiei din ianuarie 1948 – primul efectuat în condiţiile noului sistem politic, care a înregistrat populaţia ţării la structura teritorială după cel de al doilea război mondial. Unitatea de observare a fost ”gospodăria”.
- Recensământul populaţiei din februarie 1956 – a avut ca unitate de observare ”familia”. Rezultatele lui au fost publicate în intervalul 1959-1961, în 4 volume cu aproximativ 4.300 pagini.
- Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966 – organizat asemănător celui din 1956.
- Recensământul populaţiei şi locuinţelor din anul 1977 – a cuprins o gamă mai largă de indicatori. Programul recensământului şi sistemul de prelucrare adoptat au fost dintre cele mai moderne.