Col. Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, a declarat astăzi, 14 martie, că există protocoale încheiate cu primăriile, la nivelul județului, pentru ca nemțenii care au ajutat și vor mai ajuta refugiați ucraineni să-și primească o parte din cheltuieli. Șeful ISU Neamț a precizat la emisiunea „Cafeaua de dimineață” și care sunt sumele decontate persoanelor fizice și persoanelor juridice. El a detaliat și pașii care trebuie urmați. „ISU Neamț coordonează absolut totul privind refugiații din Ucraina. Integrarea acestor misiuni ne revine, cu accent pe asigurarea nevoilor de bază: în momentul când ajung refugiații, noi trebuie să le asigurăm cazare, masă, obiecte de igienă personală, transport. Potrivit reglementărilor apărute, ISU va asigura plata cazării și a hrănirii. Chiar sâmbătă (n.n. – 12 martie 2022) a apărut o hotărâre de guvern care reglementează situația cazării la persoanele fizice. Adică, aceasta trebuie să informeze primăria din localitatea unde sunt cazați ucrainenii, să precizeze numărul acestora și perioada de cazare. Primăria centralizează, trimite la ISU și noi virăm într-un cont de trezorerie al primăriei respective suma aferentă numărului de zile de cazare – dar se decontează doar hrana, 20 lei pe zi, raportat la numărul de persoane și numărul de zile. Urmează ca primăria să le vireze banii, fie în cont bancar, fie în numerar”, a afirmat șeful ISU Neamț.
În acest moment, pentru refugiații care ajung în Neamț există aproximativ 500 locuri de cazare oferite de stat. „Cazarea se decontează prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Au fost stabilite 7 sau 8 locații publice în care se va face cazarea. HG care reglementează cazarea prevede decontarea – 50 lei pe zi de persoană la stat, în locații puse la dispoziție de instituții publice și de 100 lei pe zi per persoană cazată în locații ale mediului privat, zona horeca, dar nu mai mult de 230 lei pe zi per cameră. Decontarea mesei are aceeași valoare peste tot – 20 lei pe zi de persoană, indiferent că este hrănită de stat sau de privat”, a declarat col. Mihai Ciprian Mitrea.
Pe lângă internatele liceelor, sunt disponibilizate pentru refugiați și taberele din Neamț, iar Mănăstirea Neamț s-a alăturat. „Prin protocol cu cei de la Tabere, unde sunt 250 de locuri. Venim și cu internatele de la liceele din municipii și care sunt în regulă din punctul de vedere al DSP. Am găsit și Mănăstirea Neamț cu 100 de locuri. Ne ducem undeva la 500 de locuri de cazare, reușind să preluăm afluxul din acest moment. Practic, prin aceste protocoale am stabilit cum se face plata și ce documente justificative trebuie să primim, acestea vor fi verificate. Suma totală la nivel național este de 208 milioane lei – circa 40 milioane euro, care din câte am înțeles se dorește să fie decontate prin fonduri europene, ulterior. Inițial, s-a alocat bugetul din fondul de rezervă”, a mai precizat șful ISU Neamț. Întreaga declarație de la minutul 29 aici.
C.I.