De ieri, 21 martie, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este controlat de o echipă de inspectori ai DSP Neamț. Este ceea ce se anunță a fi un control de fond, amănunțit și țintit pe orice tip de activitate, care durează o lună. Sunt primele verificări de acest gen, după doi ani de pandemie, pe care Direcția de Sănătate Publică Neamț le face la spitalul care a fost legat de Covid aproape cu totul în ultimii doi ani. Interesant este că, pe lângă subiectele vizate de regulă de DSP – dezinfectanți, circuite, gestionare deșeuri periculoase, sunt urmărite și aspecte ce țin de Covid – situația infecțiilor intraspitalicești (interesant de aflat, dacă au mai fost monitorizate), cum a raportat spitalul situația pe Covid (deși procedura a fost reglementată de Ministerul Sănătății și reamintim că, de pildă, paturile ATI pentru pacienți cu Covid trebuiau raportate zilnic, până la ora 10).
Alexandru Filimon, managerul spitalului județean declară astăzi, relaxat, că nu se așteaptă la amenzi, că neregulile care ar putea fi găsite n-ar trebui să fie dintre cele grave și că situația este cunoscută în detaliu la DSP Neamț. „Este un control general. Eu nu vreau să mă aștept la ceva rău, pentru că au fost înștiințați (șefii de secții – n.r.) de foarte multe ori că trebuie rezolvate anumite probleme”. Noutatea, apropos de finalizarea verificărilor, ar fi că de data aceasta s-a convenit ca acolo unde se găsește o neregulă, sancțiunea să fie aplicată direct celor din secțiile respective: ”Am discutat cu dumnealor (cei care fac controlul- n.r.), e o mică schimbare față de celelalte controale – nu mai amendează managerul și spitalul, dar când găsesc o neregulă fac procesul verbal pe loc, în secția sau compartimentul respectiv”, afirmă managerul spitalului județean. Declarația a fost făcută de șeful spitalului județean la emisiunea de astăzi „Cafeaua de dimineață” și poate fi vizionată de la minutul 18 aici.
Din perspectiva DSP Neamț, acest control este unul cât se poate de obișnuit. „Tematica de control ne-a fost transmisă de Ministerul Sănătății, sunt vreo 20 de obiective de verificat. Astfel de controale se fac în toată țara, la spitalele de urgență, conform dispoziției ministerului”, precizează Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele, așteptate a fi formulate după 15 aprilie și mai ales cu ce efecte pentru siguranța pacientului.
Cristina Iordache