Din cele ce se pot vedea la orice pas, comuna Tămășeni, alături de alte câteva din județ, poate fi un vârf de lance al dezvoltării infrastructurii locale și modernizării instituțiilor locale existente. Dar, ceea ce a surprins în ultima vreme în această comună este modernizarea, de către administrația locală, a unui drum județean, care traversează cele două sate componente, Tămășeni și Adjudeni. Ideea nu este unicat în țară, însă maniera în care a fost realizată lucrarea, cu pistă pentru bicicliști, trotuare, șanțuri acoperite pentru îndepărtarea apei din precipitații, bordurile care împiedică parcarea autovehiculelor pe aceste spații conferă întregului ansamblului o notă apate. Ideea proiectului și a realizării este a primarului Ștefan Lucaci. Pentru realizarea unei astfel de investiții a fost nevoie de bani mulți, circa 60 miliarde lei vechi, ceva mai mult de un milion de euro, obținuți printr-un credit de la o bancă. Termenul de achitare este de 15 ani, iar din spusele edilului tămășean, ratele nu vor fi o povară pentru bugetul local. Însă, cine vrea să vădă minunea, trebuie să se deplaseze la Tămășeni, o comună situată la o aruncătură de băț de municipiul Roman. În schimb, mai trebuie remarcat faptul că tot ceea ce s-a realizat în această comună în anii din urmă este făcut pentru viitor, atunci când, probabil, populația comunei se va dubla. Trebuie menționat acest lucru pentru că tot ceea ce s-a clădit până acum are dimensiuni mari, întâlnite, de obicei, în așezările urbane și nu în cele rurale. Pentru a oferi câteva exemple, o să începem cu dimensiunile dispensarelor umane. Cel de la Tămășeni, pe lângă spațiul destinat actului medical, în clădire mai funcționează și grădinița satului. La Adjudeni, un obiectiv care are venerabila vărstă de 7-8 ani, are cabinete de medicină generală, stomatologie, dar și apartament pentru medic. Apoi, la felul cum arată acum unitățile școlare din cele două sate, acestea rivalizează cu orice unitate de învățământ din întreaga țară. La fel, Casa de Cultură, dar și celelalte obiective locale, inclusiv parcul din fața primăriei și multe altele. Edilul Ștefan Lucani ne-a destăinut că toate instituțiile locale sunt modernizate, cu excepția lucrărilor la sala de sport de la Adjudeni, lucrare care va intra în licitație la CNI zilele viitoare, pentru continuarea lucrărilor abandonate acum câțiva ani, din motive care nu au legătură cu administrația publică locală. Pentru viitor s-au pregătit două proiecte, unul de asfaltare drumuri, celălalt de extindere rețele de apă și canalizare, care vor pune punct în proporție de 99% în ceea ce privește infrastructura de orice natură din această comună, cu adevărat modernă și primitoare.
***************************************
– Cum ați putea califica activitatea investițională din anul 2021, în comuna Tămășeni?
Pentru noi, locuitorii comunei Tămășeni, 2021 a fost un an foarte bun, mai ales pentru investiții. Dorința noastră a fost să modernizăm comuna, anul trecut fiind unul foarte bogat în lucrări. Mai clar, de a realiza ceva, ca oamenii să se bucure de o comună cât mai prosperă și mai frumoasă. Ca atare, repet, a fost un an bogat, plin de realizări pentru comuna Tămășeni. Nu știm ce va fi mai târziu, dar important este că s-a făcut ceva și va rămâne pentru mai mulți ani.
– Cu aproximație, cât s-a investit?
Practic, am preluat de la Consiliul Județean Neamț, pentru o anumită perioadă, covorul asfaltic de pe drumul județean care traversează comuna, și care, pentru noi, ca valoare, este suficient de mult. Investiția a costat circa 60 miliarde lei vechi, iar pentru o comună este foarte mult, pentru că resursa este bugetul local. Așezările rurale au bugetele limitate și nu putem să ne extindem mai mult decât ni se permite.
– Credeți că s-a creat un precedent, ca în timp și alte comune să procedeze ca dvs.?
Nu neapărat că s-a creat un precedent, dar probabil s-ar putea să fie o anumită întrecere cu alți colegi primari din județ. De genul, de ce primarul de la Tămășeni poate, iar eu nu? Pentru județul Neamț, dar și pentru alte comune din țară, poate nimeni nu se gândea să facă trotuare așa cum le-am realizat noi. Important este că am dorit investiția acesta de când am ajuns primar la Tămășeni. Suntem o comună foarte aglomerată. De aceea, am făcut acel credit, de 60 miliarde lei vechi, pe care l-am luat de la bancă. Nu este un credit foarte mare, dar la nivel de comună este unul destul de important. Totuși, nu este o povară. Va fi plătit pe o perioadă de 15 ani, și nu se va cunoaște prea mult la bugetul local. Am realizat investiția într-un an și jumătate. Dacă făceam această investiție de la bugetul local, trebuia să o lungesc cel puțin 10 ani. Or, prin această investiție pe care am făcut-o, chiar dacă va fi văzută și de alți primari, este clar că o să le placă, iar modelul poate fi preluat și de alții. Îi invit să viziteze comuna noastră și cred că nu o să regrete. Cu siguranță, nu o să aibă atâția bani, ca să facă ceea ce am făcut noi. Spun asta, pentru că Tămășeni are și un buget un pic mai mare, pentru că are o populație numeroasă, în comparație cu UAT-urile care au 2.000-3.000 de locuitori.
Speranțe pentru noi proiecte
– Vă temeți că vă fură patentul?
Doamne ferește! Recunosc, acestora le trebuie foarte mulți bani la bugetul local și nu au de unde acoperi o astfel de sumă. În ceea ce ne privește, nu ne va afecta funcționarea administrației publice locale. Dacă nu exisă altă variantă, pentru o astfel de investiție la nivel local, este posibiliatea obținerii unui credit, plătit pe o perioadă mai lungă de timp. Sunt comune care ar putea să se modernizeze şi ele, măcar în zonele centrale, acolo unde este aglomerație. Nu cred că este urât să modernizezi zonă centrală. Nu cred în spusele că ai folosit banii într-o investiție fără eficiență. Din contra, eu spun că putem moderniza toate comunele, nu neapărat la nivelul comunei Tămășeni, ci așa cum vor crede primarii și membrii consiliilor locale de cuviință. Acum populația este protejată de fluxul de mașini, care este foarte mare în ultima vreme.
– Câte proiecte ați depus pentru atragerea de fonduri din partea Guvernului României?
Am depus trei proiecte, respectiv, două pe programul Național „Anghel Saligny”, unul la Compania Națională de Investiții. Cel de la CNI este sala de sport din satul Adjudeni, care este deja în procedură de licitație, scoasă pe SICAP. Sperăm ca în primăvară, cel care va câștiga lucrarea să se apuce de lucru. Acesta a fost momentul cel mai greu, până am obținut organizarea licitației. În prvința celorlalte, avem un proiect pentru 11,5 km de asfaltare străzi, în comuna Tămășeni, dar și o extindere de rețea de apă și una de canalizare. Este vorba de o lungime de 20 km la canalizare, iar pe apă 7 km, ceea ce ar însemna realizare 100% pentru cele două servicii publice. Dacă aș reuși și cu proiectul de asfaltare, ar însemna o realizare a modernizării drumurilor în proporție de 90%. Dacă aș putea să obțin aceste două proiecte, aș putea să spun că Tămășeni, ca și comună, este conform standardelor europene. În cazul extinderii zonelor rezidențiale, spre E85, Răchiteni sau Luțca, vom găsi soluții imediate, pentru a aduce apă, canalizare și energia eletrică la noile locuințe. Nu va rămne nimeni fără servicii publice. Dar, la ceea ce avem la această oră construit în comună, s-ar acoperi toate zonele.
Școli de nota… 10
– În privința școlilor?
Cât privește infrastructura școlară, prea multe nu avem ce să vorbim, pentru că unitățile sunt la cheie, ca să folosesc o expresie din domeniul constructorilor. Poate doar dacă vom veni cu noi îmbunătățiri sau să schimbăm și să aducem ceva nou. Desigur, în fiecare an apar noutăți în domeniu și cred că vom ține pasul cu tot ceea ce implică un învățământ modern. La școli nu se pune problema de dotare sau de alte materiale. Toți directorii și cadrele didactice știu că m-am implicat de fiecare dată când a fost nevoie. Elevii sunt viitorul nostru și pentru ei am realizat o infrastructură școlară foarte bine pusă la punct. La ceea ce se vede, cred că în comuna noastră instituțiile publice locale sunt cele mai dotate. Nu vreau să fac nicio comparație, însă adevărul este că nu avem nicio instituție locală care să aibă nevoie musai de investiții. Mă refer la dispensare umane, casă de cultură, școli, grădinițe și tot ceea ce implică acest domeniu. La această oră ne implicăm doar pe infrastructură, și mă refer la asfaltare, alimentare cu apă potabilă și canalizare. În rest, nu mai este cazul ca în vreo instituție să mai investim ceva. Poate o mai fi ceva în timp, de schimbare mobilier la școli. Poate vom prinde și un proiect prin GAL, asemenea celui care a fost până acum doi ani. Chiar și 10.000-15.000 de euro este o sumă imortantă pentru o comunitate, indiferent că este mică sau mai mare. Chiar și 10.000 de euro pentru orice comunitate sunt buni. Nu ai cum să-i refuzi. Noi suntem interesați să absorbim tot ceea ce se poate, indiferent de sursa de finanțare. De fapt, de asta ne-a trimis electoratul în fruntea comunității. Loc pentru a cheltui banii găsim tot timpul. Prin GAL nu a fost o regulă la atragerea de fonduri.
”Bugetele au rămas aceleași”
– Când credeți că vă veți uni cu municipiul Roman, sau, mai bine zis, cu vecinii de la Cordun?
În privința Romanului, este o întrebare grea. Deocamdată, la ieșirea din Tămășeni avem comuna Cordun și nu vom putea face schimbare de limită de grănițuire. Pe Cordun sunt făcute numeroase lucrări, inclusiv marea investiție de la intrarea dinspre E85, care este pe teritoriul comunei Cordun. Nu avem cum să vorbim de unire cu Roman, poate doar pe partea cealaltă, pe la Luțca.
– La dvs. vin investitorii?
Nu avem terenuri disponibile pentru acești investitori. Vă informez că deja ultimele două case sunt pe comuna Cordun, deși par a fi la Tămășeni. Nu avem teren. Dacă ar fi, cu siguranță, s-ar găsi investitori. S-ar găsi oameni care să investească.
– Mai sunt doi ani și jumătate din acest mandat…
Ceva mai bine de doi ani…
– Cum va arăta comuna la sfârșitul acestei legislaturi?
Dacă voi obține cele două proiecte de infrastructură, pe care vreau să le obținem, respectiv de asfaltare și de alimentare cu apă potabilă și canalizare, înseamnă un plus la bugetul local. Cu banii pe care îi vom aduna la bugetul local, vom aduce plus valoare comunității, prin investiții de întreținere și ceva nou. Practic, în fiecare an apar noutăți și trebuie să ținem pasul. Eu spun că UAT Tămășeni va arăta foarte bine. Este o condiție, să obținem aceste două proiecte. Altfel, numai din bugetul local nu vom putea să facem, sub nicio formă, aceste investiții. V-am spus, bugetele la comune sunt limitate, apoi, toate materialele de construcții și utilitățile s-au scumpit cu aproape 50%. Iar noi avem aceleași bugete. Nu s-au suplimentat cu niciun leu. Eu spun că ar trebui să se ia cumva o măsură, de a se da ceva suplimentar la comune. Spun asta, pentru că prețurile utilităților s-au dus sus de tot. Or, noi ținem de toate aceste cheltuieli. S-ar putea să avem bani doar de funcționare. Într-adevăr, sunt primari necăjiți, care au bani doar pentru funcționarea administrației publice locale. Nu au bani de investiții. Acum toți așteptăm aceste proiecte guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării și de la alte instituții centrale.
Teren nerecuperat din județul Iași
– Vă încearcă anumite satisfacții, mulțumiri?
Din punctul meu de vedere, sunt mulțumit de ceea ce am realizat. Numai că, totdeauna am dorit mai mult, dar, de această dată, anumite elemente nu țin numai de mine. Eu aș vrea ca într-o zi să le fac pe toate, dar este imposibil. Sau într-un an. Măcar să întrețin ceea ce s-a făcut anterior, dar nu se poate. Nu am cu ce. Totul ține de bani.
– Din informațiile noastre, comuna Tămășeni are de recuperat anumite terenuri din județul Iași, ca atare, mai este vreo șansă?
Am încercat la Strunga, Heleșteni, Alexandru Ioan Cuza, dar nu am reușit. Am făcut mai multe demersuri, dar fără folos. Ne-am întâlnit cu mai mulți prefecți de Neamț, de Iași, că tot s-au schimbat atât la Neamț, cât și la Iași. Au fost organizate întâlniri la prefectura vecină, dar și cu specialiștii de la OCOT, dar rezultatul a fost de fiecare dată negativ și nu am primit niciun răspuns. Sunt 5 ani de când sunt primar și m-am zbătut să ne luăm suprafața de teren pe care nu o putem obține. Este vorba de 190 ha. Aceste terenuri ar trebui să fie ale cetățenilor din comuna noastră, dar nu se mai regăsesc. Nu știu ce să mai facem. Am făcut ”n” demersuri, dar fără rezultat, cu toate că am discutat cu domnii prefecți din ambele județe. Singura soluție ar fi ca ADS Iași să ne cedeze această suprafață, care există în județul Iași, dar nu găsesc răspunsul. (Rep.)