Astăzi, 3 martie 2022, împlinirea a 101 ani de la parafarea acordului defensiv între România și Polonia a fost marcat de conferința-semnal organizată de Batalionul 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” Piatra-Neamț și Divizia 4 Infanterie „Gemina” Cluj. Manifestarea a fost găzduită de Muzeul de Artă, în sala conferinței fiind expuse panouri cuprinzând momentele semnificative din istoria de 101 ani a primei alianțe de apărare și convenție militară din perioada interbelică. Expoziția „Alianţa inimilor, un singur popor cu două drapele” este realizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. O expoziție similară intitulată „Alianţa polono-română în perioada interbelică”, realizată de Institutul polonez din Bucureşti, este amplasată la exterior, lângă Muzeul de Artă și poate fi vizionată până în luna iunie.
Lucrările conferinței au început cu un moment de reculegere în memoria celor 7 aviatori decedați aseară, în Dobrogea. Scurte alocuțiuni au rostit invitații la această manifestare: Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț, reprezentanți ai Diviziei 4 „Gemina”, secretarul general al Ambasadei Poloniei la București, reprezentantul Muzeului Militar „Ştefan cel Mare” – Filiala Moldova a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, al Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” Piatra-Neamț și oficialitățile locale prezente – Dragoș Chitic, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț și Andrei Carabelea, primarului municipiului Piatra-Neamț. Prinsă în chestiunea refugiaților din Ucraina, Instituția Prefectului județului Neamț a lipsit de la această manifestare.
Conferința-semnal de astăzi s-a bucurat de implicarea Arhivelor Diplomatice ale Ministerului de Externe, Institutului Polonez din Bucureşti. Tematica „3 martie 1921 – 3 martie 2022, 101 ani de la încheierea Convenţiei defensive româno-polone, prima alianţă regională de securitate încheiată de România după Marele Război” a prilejuit vorbitorilor cinstirea memoriei şi faptelor generaţiilor de militari, diplomaţi şi reprezentanţi din diferite structuri şi instituţii din România şi Polonia, care timp de peste un secol au contribuit la stabilirea şi menţinerea unor relaţii strânse de cooperare în plan politico-diplomatic, militar şi cultural între statele din istmul baltico-pontic.

Reporter Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian