Din toamnă, în județul Neamț se vor organiza mai multe clase pentru elevii care vor să învețe o meserie. Față de acest an școlar, când s-au înființat doar 41 de clase pentru aproape 1.000 de elevi, din această toamnă se speră că vor fi suficienți elevi la cele 50 de clase. Teoretic, în această generație sunt cel puțin 1.200 de elevi care absolvă clasa a VIII-a și care ar putea fi atrași spre învățământul profesional.
Datele au fost comunicate astăzi, 11 martie, de Mihai Obreja, inspector școlar general, la manifestările dedicate Zilei Naționale a Meseriilor. Directori de licee tehnologice din tot județul și agenți economici parteneri s-au întâlnit pentru o dezbatere pe tema viitorului meseriilor și piața muncii. Reuniunea a fost găzduită de Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț și a oferit ocazia conducerilor liceelor de profil să-și prezinte progresele și programele derulate în ultimii doi ani de pandemie.
Șerban Strătilă, președintele Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, a nuanțat dificultățile și provocările noi prin care trec firmele private, în efortul de a-și asigura forță de muncă în calificările necesare.
Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, a schițat colaborarea cu învățământul în cadrul unor proiecte și concursuri ce ajută liceenii să se acomodeze cu regulile de protecția muncii.
Evenimentul de astăzi, primul fără restricții din ultimii doi ani de pandemie, a încheiat Luna Meseriilor din perioada 11 februarie – 11 martie 2022, timp în care s-au derulat acțiuni de promovare a învățământului profesional și tehnic, a specializărilor, cele cunoscute deja, oferite de școala nemțeană de meserii.
Cristina Iordache