Programarea cu lunile la investigații medicale de laborator va dispărea pentru bolnavii care suferă de anumite boli. Guvernul a adoptat în 14 aprilie o ordonanță de urgență care stabilește că bolnavii oncologici, cardiovasculari, neurologici, cu diabet, cei cu Covid externați și alte categorii trebuie să beneficieze de analizele recomandate în 5 zile de la emiterea biletului de trimitere. Nici un medic sau clinică nu va putea refuza acești bolnavi din cauză că nu ar mai fi fondurile necesare. „Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, a transmis ministrul Sănătății.
Normativul adoptat ieri clarifică o serie de probleme apărute după ridicarea stării de alertă și propune acces pacienților la servicii medicale dincolo de sumele lunare contractate de furnizori cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit precizărilor oficiale, sumele lunare vor fi decontate la nivelul realizat, necesarul fiind suplimentat. Măsura vizează pacienții cu boli grave – oncologice, dializați, dar nu numai. „În scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, precum și serviciile de radioterapie cuprinse în programele naționale de sănătate finanțate de CNAS, se acordă gratuit tuturor pacienților care au nevoie de aceste tratamente. Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale, prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depășit nivelul contractat. În mod similar, în cadrul Programului național de supleere a funcției renale, finanțat de CNAS, pentru bolnavii care suferă de insuficiență renală cronică se asigură tratamentul continuu și gratuit prin decontarea de către casele de asigurări de sănătate a ședințelor de dializă, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale, prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depășit nivelul contractat”, precizează ministrul Alexandru Rafila.
Noul OUG prevede ca până la data de 30 septembrie 2022, casele de asigurări de sănătate contractează cu unitățile sanitare cu paturi care furnizează servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă o sumă echivalentă cu media lunară a sumelor contractate la nivelul casei de asigurări de sănătate respective pentru activitatea anului 2021. „Perioada aprilie-septembrie 2022 reprezintă o etapă de tranziție în care spitalele au obligația de a lua toate măsurile necesare astfel încât activitatea medicală să revină la un nivel cât mai apropiat de anii anteriori pandemiei, inclusiv prin creșterea ponderii cazurilor tratate în regim de spitalizare de zi și în ambulatoriul de specialitate”, argumentează MS.
S-a inclus în acest normativ și varianta consultațiilor on-line acordate de medicii de familie și specialiști bolnavilor cu afecțiuni cronice și cu boli cu potențial endemo-epidemic. La fel, pentru terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi și logopezi. Consultațiile la distanță se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia, potrivit MS. Pacienții cu Covid vor primi asistență medicală și tratament ca și până acum, prin centrele de evaluare, medici de familie, spitale. Vaccinarea anti Covid se va realiza de la 1 iulie doar în cabinetele medicilor de familie și cei vaccinați vor primi în continuare tichetul valoric de 100 lei dacă s-au vaccinat complet.
O precizare importantă mai este făcută de Ministerul Sănătății, privind documentele care și-au pierdut valabilitatea din data de 31 martie și pentru care este nevoie de o vizită la medici:
– Biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
– Biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
– Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu;
– Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
– Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.
C.I.