După ani în care s-a vorbit mult, fără a se prezenta și dovezi, despre activitatea unor medici angajați ai Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț la cabinetele particulare, în timpul programului de la instituția unde aveau carte de muncă, actuala conducere a deschis acest subiect, unul sensibil, care se poate dovedi o adevărată cutie a Pandorei.
Actualul manager, ec. Alexandru Filimon a atins chestiunea în emisiunea „Cafeaua de dimineață” unde a vorbit la un moment dat despre cum mult „blestematul” pontaj electronic (amănunte aici) introdus, în sfârșit, și care nu pare a fi o piedică pentru cei care doresc să fenteze sistemul. „Am fost într-o secție și camera de luat vederi era mutată de pe aparat (n.n. – unde se introduce cartela electronică), era îndreptată spre un perete. Nu vedeai clar cine. Mi-a mai spus cineva că își schimbă cartelele întrei ei, când iese din gardă sau din tură, se pontează între ei. Eu n-am venit la spital ca să fac poliție! Eu am făcut pontaj pentru 20% care nu respectă” (declarația video a managerului Alexandru Filimon la minutul 30 aici.
Cât privește practica, deloc nouă, a unor medici care văd clienți la clinici particulare, deși au program de lucru în spital, managerul Alexandru Filimon a argumentat cu propria experiență. „Numai eu, prin drumurile pe care le fac la CJ – uneori mă duc de două-trei ori pe zi și merg cu mașina prin centru – am văzut 3 doctori, săptămâna trecută, la 11:20, la 11:40, în centru, spre cabinet”.
Mai rămâne ca lucrurile să fie duse până la capăt și să aflăm și care erau persoanele în cauză, cum și-au justificat ”evadarea” și dacă s-au luat măsuri administrative.
Cristina Iordache
3 comentarii
Asta e din categoria ”s-a-ntâlnit hoțul cu prostul”. Numai că proștii (pentru că sunt mai mulți, nu doar unul) s-au prins de mult de hoție. Iată un exemplu: cu trimitere, după îndelungi așteptări, mă programez la o clinică privată pentru niște investigații. Pe la prânz, trebuia să ajungă doctorița. Și stau, și stau, și stau… de fapt, eram mai mulți care așteptam. Vine și începe consultațiile. În fața mea, vreo 3 pacienți. Intră primul: 3 minute. Intră următorul. La fel. În nici 15 minute ne-a văzut pe toți. Țac-pac! Mie îmi zice să mai fac niște analize și s-o caut la cabinetul privat. Al ei, adică. Dar cu programare, peste vreo lună jumătate că e foarte ocupată: ”gărzi în spital, gărzi în policlinică, la clinica X, la clinica Y, la clinica Z”. Urmează apo o echografie. Vine doctorița. În timp ce mă supune investigației, vorbește la telefon. Cu o colegă de breaslă: că așa, că pe dincolo… era vorba despre un pacient care ”oricum nu merită atâta atenție”.
Concluzia: dacă se poate, de ce nu? E clar că distinșii medici chiulesc cu precădere de la programul de la spitalul sau policlinica de stat. La celelalte, doar întârzie.
Și-atunci: cum să nu se mânie că vine directorul Filimon cu cartela? Cum să nu găsească soluții de a fenta?
(și) din cauza asta sănătatea la Neamț e praf.
Bolnavii – o marfă. Și dacă marfă e, e și huzur. Cât încape!
P.S. – nu toți sunt la fel, desigur. Doar că cei altfel sunt o rara avis.
dar sunt cei mici care isi fac treaba si sufera din cauza la ceilati,daca intr-o zi vor sa plece mai devreme deoarece au probleme, nu pot.
Cum adica n-ai venit in spital sa faci politie? Dar ce, ai venit sa operezi pe creier? Sau te injosesti daca introduci disciplina?! Un bun manager se ocupa si de “caprarie”, nu numai de impartirea bugetului, care oricum se duce 90% pe salarii. Daca va e jena sa faceti “politie” dati delegare de competenta. Sau angajati un specialist-politist pensionar.