Din când în când, Consiliul Județean Neamț arată că există probleme importante nerezolvate în județ și că face toate eforturile de a le remedia. Este cazul unui proiect pe bani europeni, care vorbește despre „Instrumente Standardizate și Proceduri Anti Mită la nivelul UAT Neamț”.
Proiectul a fost aprobat la o valoare de 412.859 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 350.930,32 lei, 8.257,19 lei pune județul, restul banilor venind de la bugetul național.
Nu știm exact criteriile pe baza cărora s-a calificat proiectul, probabil a fost bine scris, sau dacă au contat aici și dosarele penale deschise mai multor persoane de la vârful instituției, unii dintre ei cu condamnări semnificative în primă instanță.
Practic, obiectivul general al proiectului îl reprezintă „Creșterea transparentei, integrității, reducerea vulnerabilitatilor și prevenirea riscurilor de corupție în cadrul U.A.T Județul Neamț prin implementarea unui sistem integrat, inovator și flexibil de prevenire a corupției, constituit din instrumente și proceduri anticorupție standardizate, îmbunătățirea cunoștințelor și a competențelor personalului și acțiuni de comunicare cu societatea civilă și alte autorități/instituții publice.”
Sună frumos, mai ales partea cu transparența, acum opacă, a instituției. La nivelul obiectivelor specifice se vorbește despre ”reducerea vulnerabilității la corupție prin implementarea standardului ISO37001 în cadrul U.A.T. Județul Neamț,”, concluzia firească fiind că vulnerabilitatea era crescută, apoi despre ”creșterea nivelului de educație anticorupție” cu sublinierea clară că acest lucru trebuie făcut ”în rândul personalului de conducere și de execuție din cadrul U.A.T. Județul Neamț, instituțiilor și serviciilor publice subordonate,” prin organizarea de cursuri de formare în domeniul prevenirii corupției.
Proiectul trebuie să fie finalizat până în februarie 2023 și există speranța că toți cei din Consiliul Județean, conducere și executiv, vor apuca să facă aceste cursuri atât de necesare și folositoare. Cu precizarea că ele se vor și face, nu vor fi doar bifate pe bază de procese verbale.
(V.B.)
Un comentariu
Lucrarile de drumuri fabrica de bani pentru constructori pentru inalti functionari publici. Caz recent de la Suceava. CJ verificati daca bitumul este de calitate sin in dozajul corect chiar daca sunt rezultate de la laboratore mincinoase. Verificati daca se folosesc agregate de concasate de cariera de munte si nu pietris de rau mult mai ieftin. Carotele totdeauna arata ca grosimile starturilor sunt cele din proiect dar aproape peste tot straturile drumului sunt mai subtiri. Exemplu 3 cm beton asfaltic cu
pietris de rau in loc de 6 cm grosime beton asfaltic cu criblura mai rezistent si mult mai scump.