Realitatea crizei economice cu care se confruntă România nu mai poate fi negată. Pandemia, războiul din Ucraina, criza energetică toate sunt elemente care afectează situația economică a țării, care nu era extrem de stabilă nici anterior acestor crize. Guvernul Ciucă a prezentat astăzi, 11 aprilie, un set de măsuri în cadrul unui pachet numit „Sprijin pentru România” care ar trebui să ajute populația și mediul de afaceri să traverseze perioada de criză.
Printre cele mai importante măsuri se numără:
a) Măsuri sociale:
- Creșterea salariului minim cu 200 de lei, sumă neimpozabilă, la latitudinea angajatorului, de la 1 iunie;
- Tichete în valoare de 50 de euro, pentru cumpărarea alimentelor de bază care vor fi acordate din două în două luni până la sfârșitul anului. Sunt eligibile familiile cu cel puțin doi copii aflați în îngrijire, familiile monoparentale cu venit mediu mai mic de 600 de lei, persoanele care primesc Venit Minim Garantat, persoanele cu dizabilități și pensionarii cu pensie mai mică de 1.500 de lei;
- Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine;
- Dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale, de la 11 lei la 22 de lei pe zi;
b) Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri:
- Ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități;
- Ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro;
- Prelungirea măsurii șomajului tehnic până la finalul anului – statul asigură în continuare 75% din salariu;
- Creșterea salariului minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții)
Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde sunt fonduri europene, restul banilor provenind de la bugetul de stat.
M.N.