Dr. Oana Pricop este medic de medicina muncii la Spitalul Târgu Neamț din luna ianuarie a acestui an. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Facultatea de Medicină Generală (2008-2014) și cu rezidențiatul făcut la Spitalul de Recuperare din capitala Moldovei a decis să profeseze la Târgu Neamț, chiar dacă acasă în Iași o așteaptă zilnic soțul și cei doi copii.
**********
– Cum a ajuns o ieșeancă să lucreze la spitalul dinTârgu Neamț?
Fiind în ultimul an de rezidențiat eram în căutarea unui loc de muncă, am văzut informațiile postate pe pagina oficială a spitalului, în care se anunța că această unitate este în căutare de medici, atât specialiști, cât și rezidenți în ultimul an. M-am înscris la examenul pe post și în urma promovării acestuia m-am angajat cu data de 1 septembrie 2021 ca medic rezident. Ulterior, după terminarea rezidențiatului și promovarea examenului de specialitate, am început activitatea la Spitalul Orășenesc “Sf Dimitrie”. Am făcut o perioadă scurtă voluntariat la un cabinet de Medicina Muncii, într-un spital din regiunea Moldovei și acolo am prins acest curaj. Bineînteles că decizia de a lucra la această instituție aparține și persoanelor din conducere ce și-au arătat mereu promptitudinea și disponibilitatea, cu care poţi avea un dialog fluid.
– Când v-ați dat seama că vreți să faceți medicină, și de ce medicina muncii?
Consider că motivația interioară este cea mai de preț, atunci când vine vorba de un obiectiv. Drumul nu este ușor, piedici sunt la tot pasul, însă odată ce mi-am propus un țel, am încercat să depășesc orice barieră pentru realizarea acestuia. Am ales medicina pentru că îmi doresc să fiu alături de pacient și să contribui la îmbunătățirea calității vieții, dar să pot fi și un ajutor în ceea ce privește starea sa mentală și emoțională. Medicina Muncii reunește cunoștințele din toate celelalte specialități medicale. Recunosc că am avut dubii când am ales această specialitate, dar datorită coordonatorilor mei din perioada rezidențiatului m-am îndrăgostit de această specialitate și nu mă văd făcând altceva.
– Ce implică să fii medic de medicina muncii?
Medicina muncii este specialitatea medicală care studiaza relația om-muncă, adaptarea omului la muncă și potrivirea tipului de muncă cu persoana care o efectuează. Medicina muncii se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și managementul bolilor profesionale și a celor legate de profesiune, a accidentelor de muncă, precum și cu promovarea sănătății și productivității muncitorilor.
– Cât e de greu să faceți naveta Iași-Târgu Neamț? Care e programul dv. într-o zi de muncă?
Suntem mai multe persoane care facem naveta de la Iași. Fiind un colectiv tânăr și dornic să profesăm această meserie la noi în țară, nu vedem naveta ca pe un impediment. Programul meu într-o zi de muncă începe cu plecarea de acasă la ora 5:30-6:00 și mă întorc la ora 16:00-17:00 (depinde de trafic și ce mijloc de transport folosesc).
– Cum ar trebui să fie relația ideală medic-pacient?
Singura soluție din punctul meu de vedere este să fie bazată pe încredere reciprocă. Încrederea reciprocă se câștigă prin a-i explica foarte clar pacientului despre ce este vorba. Expui și riscuri și beneficii. Să nu întrerupi conversația cu pacientul, deoarece o întrerupere prematură a conversației duce la o imposibilitate de a strânge date relevante despre pacienți. În schimb, pacientul trebuie să spună adevărul. Meseria aceasta este dificilă pentru că trebuie să ai empatie. Trebuie să înțelegi omul. Persoana care este suferindă are automat un complex de inferioritate. Trebuie să oferi informații complete și clare ca la finalul consultației pacienții să știe care sunt următorii pași și la ce rezultat să se aștepte. Medicul nu trebuie să se manifeste ca o ființă superioară. Întotdeauna am detestat aceasta variantă. Înaintea consultației pacienții trebuie să își stabilească cu claritate scopul și așteptările, să se concentreze pe informațiile esențiale, să treacă în revistă simptomele pe care le are și să se gândească și la cauza care le-ar fi putut declanșa (o schimbare a alimentației, un accident de muncă, un eveniment stresant, etc.), să își pregătească istoricul medical (de ce afecțiuni suferă/au suferit, ce tratamente au urmat/urmează, dacă au fost supuși unor intervenții chirurgicale, dacă au anumite alergii la medicamente, alimente, etc.), dacă nu înțeleg un termen medical să nu îi fie jenă să întrebe din nou pentru a putea primi o informație clară asupra diagnosticului, după vizita la medic, dacă tratamentul prescris duce la efecte adverse să vorbească cu medicul despre asta pentru a i se putea prescrie un tratament alternativ.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Da !!! Medicul trebuie sa fie umilul servitor social gata sa primească suturi de la orice pacient, sa fie înjurat si scuipat de oricine. Pacientul are drepturi dar recomandarea medicului e doar consultativa, nu imperativa. Pacientul poate sa ia medicația după propria fantezie sau acea a vecinilor si prietenilor. …….