Legea nr. 350 din 2005 a fost o lege bună la vremea ei. Între timp a degenerat. Priveşte regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. La art. 1 scrie că „are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general și a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, precum și căile de atac al actului sau deciziei autorităților finanțatoare care aplică procedura de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă”. Foarte important, prin autoritate finanțatoare se înţelege orice autoritate publică, astfel cum este definită aceasta în Constituția României, republicată, inclusiv autoritatea judecătorească, precum și orice instituție publică de interes general, regional sau local. Iar fondurile publice pe care se bat solicitanţii (persoane fizice sau juridice fără scop patrimonial care depun o propunere de proiect) înseamnă: sume alocate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetele fondurilor speciale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele locale, bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri extrabugetare, ajutoare financiare externe acordate României sau instituțiilor publice și credite externe contractate ori garantate de către stat sau de autorități ale administrației publice locale, precum și împrumuturi interne contractate de autorități ale administrației publice locale.
Încurcătura cu tabelele
La poalele Muntelui Sfânt al Dacilor, n-a fost an în care acordarea acestor finanţări, în principal din partea Consiliului local Piatra-Neamţ, dar aproape la concurenţă cu CJ Neamţ, să nu fie însoţită de manevre, să nu genereze discuţii, controverse, scandaluri, mai mult sau mai dezvoltate public. Ediţia 2022 a alocărilor trecute prin filtrul primăriei şi propuse spre vot consilierilor pietreni, la şedinţa de joi, 28 aprilie, se înscrie în aceeaşi tradiţie.
La bătaie s-au scos 350.000 lei pentru „acţiunile comunităţii” şi încă pe atât pentru „activităţi sportive de utilitate publică”. Pe 15 aprilie, primăria a distribuit cu generozitate un soi de tabel explicativ denumit REZUMATE PROIECTE CONFORM LEGII 350/2005, SESIUNEA 2022. Conţine rubricile nume aplicant (solicitant, în limba română – n.a.), titlul proiectului şi suma solicitată și rezumatul acțiunilor propuse. Uşor de observat, lipseşte coloana cu suma aprobată. Sunt 15 proiecte la acţiuni ale comunităţii şi 13 activităţi sportive, după cum se vede mai jos:
REZUMATE PROIECTE CONFORM LEGII 350/2005, SESIUNEA 2022
REZUMATE-PROIECTE-2022-Legea-350Interesant, acest tabel nu se regăseşte în proiectul de hotărâre de consiliu local cu nr. 130 din 18.04.2022. Poate din grija de nu încărca pe onor aleşii locali cu povara unor explicaţii superficiale. În schimb, prin grija pompoasei Comisii de evaluare şi selecţionare a proiectelor cu finanţare nerambursabilă este anexat un alt tabel ce cuprinde cele două categorii de proiecte. Lipseşte coloana cu rezumatul, dar apare suma aprobată. Mai mult, figurează şi proiectele nefinanţate, plus unul neconform. Descoperim, aşadar, 21 de piese (în loc de 15) la „acţiunile comunităţii” şi 14 (în loc de 13) la „activităţi sportive”.
REZULTATE EVALUARE ȘI SELECȚIE FINANȚĂRI NERAMBURSABILE 2022 (1)În Raportul de specialitate aferent proiectului se vorbeşte de lista aprobată şi un proces-verbal întocmit de comisia-minune în data de 6 aprilie. Minune, tabelul de mai sus l-am primit şi noi la redacţie, aproape instantaneu! Dată fiind încărcătura emoţională, am cerut imediat clarificări. Doar că aţi văzut deja cum, când şi cui au fost distribuite sub formă de comunicat înşelător. E un bun moment pentru a face cunoştinţă cu consilierii responsabili de evaluare şi selecţionare: Ramona Tofan, Florentina Luca-Moise, Adrian Alui Gheorghe, Iulian Curelaru, Ciprian Enache, Valentin Şerban şi Aurora Ene.
Colţii bătăii de joc
Analizarea şi comentarea solicitanţilor şi proiectelor ar putea constitui şi în acest an tema unui simpozion. Câteva poziţii impun cel puţin o atenţia publicului, dacă nu şi a consilierilor.
- Asociaţia „Sânzienele nemţene” cere 13.200 lei şi i se oferă 10.000 pentru Spectacol, lansare oficială grup vocal „Sânzienele” – lansare CD. E vorba de 4 tinere care vor să evolueze de Zilele Oraşului la o şezătoare cuplată cu Ziua iei, plus un spectacol de folclor. CD-urile se vor da de pomană. Asociaţia contribuie cu 3.000 de lei. De unde şi cum au apărut şi cine şi ai cui sunt de fapt, nu ştim.
- 10.000 de lei din 15.000 ceruţi primeşte şi Asociaţia de părinţi „Petru Rareş” Piatra-Neamţ pentru, ţineţi-vă bine!, Şcoala de vară de diplomaţie la Colegiul Naţional „Petru-Rareş” – ediţia I. Ce treabă au părinţii cu o asemenea iniţiativă am aflat, în exclusivitate de la Ioana Onţanu, preşedinta asociaţiei, care asociaţie contribuie cu infima sumă de 2.000 lei. Proiectul le-a fost plasat rapid, cu puţin timp înainte de o şedinţă a conducerii organizaţiei de părinţi, de către o profesoară a colegiului. Aşa mare a fost viteza încât nu au o copie a documentaţiei susţinute. Iar descrierea proiectului este inutilă câtă vreme la origine a însemnat altceva. Ideea s-a născut cu ani buni în urmă, după o discuţie cu martori de faţă a directorului Grigoruţă Oniciuc cu o distinsă doamnă a Diplomaţiei noastre, absolventă de Rareş (promoţia 1982). Şi însemna un proiect amplu, generos care să implice colegiul, Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Externe. Evident, altele erau finanţările.
- La „acţiunile comunităţii” o lovitură-de-lovitură dă Asociaţia de Dezvoltare Socială „Catharsis” cu ediţia I a Festivalului de film pentru copii şi tineret. 30.000 lei au cerut, 30.000 li se oferă. Vor să ocupe centrul oraşului timp de două zile (4 şi 5 iunie) cu proiecţii de film. Copiii prezenţi vor primi baloane şi dulciuri. Nici asociaţia cu nume ce trimite la purificarea spiritului cu ajutorul artei, nici primăria nu au aflat că festivalul există deja şi a fost inventat în alte vremuri chiar la Piatra-Neamţ. Din varii motive a fost suspendat, dar Victor Purice încearcă în fiecare an să îl reia.
- La pachet cu această veritabilă insultă adusă celor care au trudit la festivalul nostru istoric de film, mai vine una straşnică. Târgul de carte LIBRIS a ajuns la a XII-a ediţie, fiind programat în perioada 15-18 septembrie. Suma solicitată de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ (65.000 lei, cu o contribuţie proprie substanţială de 10.000 lei) este una derizorie prin comparaţie cu prestigiul, cu renumele acţiunii. Cel puţin ediţia din 2020, ţinută în condiţii de plandemie, a fost una entuziasmantă cu totul, bucurându-se de o promovare excepţională şi de aplauze la scară naţională. Pentru cine a uitat, în rol de prim-promotor a evoluat însuşi profesorul Alexandru Mironov, care a dedicat şi o emisiune radio specială târgului de carte. Care profesor a revenit anul trecut cu un adevărat regal de Ştiinţă & Tehnică. Într-o bătaie de joc desăvârşită, primăria oferă numai 22.000 lei…
- Generozitatea întrece dublul acestei sume în cazul Asociaţiei Culturale Ludmila Vidraşcu. Li se pregătesc 50.000 lei din cei 100.000 ceruţi. Drept este, se angajează la o contribuţie proprie de fix 23.470 lei, dar să vedeţi pentru ce „minune”: pentru Piatra-Neamţ citeşte – proiect de încurajare a lecturii. Declară că vor „să indentifice nivelul de cultură şi de lectură al elevilor pietreni”. E un proiect digital de încurajare a lecturii şi promit acces la o platformă a asociaţiei, cu peste 2.000 de cărţi în format electronic, garantat pentru toţi copii de gimnaziu din oraş. Care-i socoteala cu asociaţia care ne ia de proşti şi faze tari cu alte proiecte, în episodul următor. Aşadar, va urma.
Viorel COSMA